Κραυγή αγωνίας υψώνουν οι φορείς των Χανίων που στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βενιζέλειο Ωδείο για το… αύριο του ΔΗΠΕΘΕΚ, ξεκάθαρα μίλησαν για κλείσιμο του θεάτρου αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα και κυρίως δραστικά!
Τα χρήματα δεν καλύπτουν τις ανάγκες της Α.Ε και οριακά πληρώνονται οι υπάλληλοι που τώρα είναι 3 μήνες απλήρωτοι, ενώ μέχρι πρότινος μετρούσαν 6 μήνες χωρίς να έχουν το… χρώμα του χρήματος!
\"\"
Τα 200.000 ευρώ που κάποτε έδινε το κράτος ως επιχορήγηση δεν υπάρχουν πια…
Τα τελευταία 2 χρόνια η ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Α.Ε χρωστάει 120.000 στους προμηθευτές.
Από τους μετόχους, μόνο ο Δήμος Χανίων που έχει ποσοστό 58%, είναι εντάξει στις οικονομικές του υποχρεώσεις, όπως επισήμανε και ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής Μιχάλης Αεράκης.
\"\"
Περιφέρεια και λοιποί Δήμοι της Κρήτης… άφαντοι!
Στα προβλήματα προστίθεται το θεσμικό πλαίσιο και αυτό ακριβώς θα ζητηθεί από όλους τους βουλευτές του νησιού με επιστολή που θα σταλεί: Παρέμβαση για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου!
Στη συνάντηση, από πλευράς βουλευτών του νομού Χανίων, το παρών έδωσε ο Μανούσος Βολουδάκης ο οποίος αναγνώρισε το πρόβλημα που υπάρχει, δήλωσε όμως ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές:
\"\"

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης μίλησε για τις προσπάθειες που έχουν γίνει για τη στήριξη του έργου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ, ενώ παράλληλα έκρουσε και αυτός τον κώδωνα του κινδύνου:
Ο Γιάννης Μαλανδράκης Δήμαρχος Πλατανιά και εκπρόσωπος της ΠΕΔ στο Δ.Σ μίλησε για τα 2 επίπεδα του προβλήματος: 


Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ Δημήτρης Λειψάκης αναφέρθηκε επιμόνως στην ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου και αναφέρθηκε στα χρέη του Θεάτρου:
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μιχάλης Αεράκης, θέτει τους εμπλεκόμενους προ των ευθυνών τους και θέτει το ερώτημα: \”Θέλουμε Θέατρο; Κι αν ναι… τι Θέατρο θέλουμε;\”


Εν τω μεταξύ ερώτηση με θέμα «Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης» προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο, Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη και Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, κατέθεσε την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014, ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.
Στην ερώτησή του ο κ. Βιρβιδάκης αναφέρει:
«Στις 7 Φεβρουαρίου 2014 κατέθεσα την με αριθμό πρωτοκόλλου 6070/7-2-2014 ερώτηση με θέμα «Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης» στην οποία ανέφερα:

«Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης Ανώνυμη Εταιρεία ιδρύθηκε το 1986 και αποτελεί μετεξέλιξη της Εταιρείας Θεάτρου Κρήτης ( Ε.ΘΕ.Κ.) που το 1974 ξεκίνησε τη λειτουργία της, με ιδρυτή το μεγάλο θεατράνθρωπο Αλέξη Μινωτή και μία ομάδα Κρητών. Από τότε έως σήμερα έχει παρουσιάσει ένα μεγάλο αριθμό αξιόλογων θεατρικών έργων Ελλήνων και Ξένων συγγραφέων και σπουδαίες θεατρικές παραγωγές από το Κρητικό θέατρο.

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του με παραστάσεις σε ολόκληρη την Κρήτη, στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, πολλές από τις οποίες απέσπασαν κολακευτικά σχόλια και κριτικές. Έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς και καταξιωμένους σκηνοθέτες, και ηθοποιούς.

Σημαντικός σταθμός στην ιστορία Θεάτρου είναι η συμμετοχή του στο επίσημο πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ Αθηνών ( ΗΡΩΔΕΙΟ), με κορυφαία τη συμμετοχή του το 2012 στην ΕΠΙΔΑΥΡΟ, στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Σήμερα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.

Η παράγραφος 8 του άρθρου 265 του νόμου 3463/2006 προβλέπει:

<< Οι ανώνυμες εταιρείες Ο.Τ.Α. συγχωνεύονται, διασπώνται ή λύονται σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του κ.Ν. 2190/1920, όπως ισχύει. Λύονται υποχρεωτικώς, αν για τρεις συνεχείς εταιρικές χρήσεις μετά διετία από την ίδρυση τους είναι ζημιογόνες ή, αν για ισάριθμες φορές εντός δεκαετίας τα ίδια αυτών κεφάλαια, όπως προσδιορίζονται στο υπόδειγμα ισολογισμού που προβλέπεται από το άρθρο 42 γ του κ.Ν. 2190/1920, όπως ισχύει, γίνουν κατώτερα του πενήντα τις εκατό (50%) του μετοχικού κεφαλαίου. Στην περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 47 του κ.Ν. 2190/1920,τυχόν αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου που καταβάλλεται από τους Ο.Τ.Α. δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό μεγαλύτερο του ενός δευτέρου (1/2) αυτού>>.

Εάν το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης δεν εξαιρεθεί από την παραπάνω διάταξη θα οδηγηθεί σε υποχρεωτική λύση με αποτέλεσμα να χαθεί ένας φορέας παραγωγής πολιτισμού ιδιαίτερα σημαντικός για την Περιφέρεια της Ελλάδος αλλά και την προβολή της στο εξωτερικό.»

Και ερωτούσα τους αρμόδιους Υπουργούς: «Εάν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες για να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης και αν ναι σε ποίες;».

Στην με Α.Π. 200/2014/4-3-2014 απάντησή του ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Ιωάννης Μιχελάκης μεταξύ άλλων αναφέρει:

«…Τέλος σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, τελώντας σε γνώση του ζητήματος, θα μελετήσει τη δυνατότητα τυχόν νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη διευθέτησή του.»

Κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου « Επείγουσες Ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών» κατέθεσα εμπρόθεσμη τροπολογία με την οποία πρότεινα: ‘‘Η παράγραφος 8 του άρθρου 265 τροποποιείται ως εξής:

«8. Οι ανώνυμες εταιρείες Ο.Τ.Α. συγχωνεύονται, διασπώνται ή λύονται σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του κ.Ν 2190/1920, όπως ισχύει.

Οι ανωτέρω, ανώνυμες εταιρείες Ο.Τ.Α. με εξαίρεση τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) λύονται υποχρεωτικώς, αν για τρεις συνεχείς εταιρικές χρήσεις μετά διετία από την ίδρυσή τους είναι ζημιογόνες ή, αν για ισάριθμες φορές εντός δεκαετίας τα ίδια αυτών κεφάλαια, όπως προσδιορίζονται στο υπόδειγμα ισολογισμού που προβλέπεται από το άρθρο 42γ του κ.Ν. 2190/1920, όπως ισχύει, γίνουν κατώτερα του πενήντα τοις εκατό (50%) του μετοχικού κεφαλαίου.

Στην περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 47 του κ.Ν. 2190/1920, τυχόν αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου που καταβάλλεται από τους Ο.Τ.Α. δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό μεγαλύτερο του ενός δεύτερου (1/2) αυτού.»’’.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής του Σχεδίου Νόμου, στις 3 Απριλίου 2014 ανέφερα μεταξύ άλλων τα εξής:

«…Έχω καταθέσει μία τροπολογία για το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης. Θεωρώ ότι δεν μπορεί η ίδια νομοθεσία που διέπει τη λαχαναγορά και το γκαράζ του Δήμου Χανίων να αφορά και τον πολιτισμό. Αυτά δεν μπορούν να γίνονται. Θα πρέπει, λοιπόν, να ξεκαθαριστεί το θέμα. Δεν μπορεί το εμπόριο να βρίσκεται κάτω από τις ίδιες νομοθετικές διατάξεις με τον πολιτισμό.»

Ενώ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των τροπολογιών στις 7 Απριλίου 2014 ανέφερα μεταξύ άλλων τα εξής:

«…Ας έρθουμε τώρα σε ό, τι αφορά την τροπολογία που έχω καταθέσει για το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης. Όπως είπα και την προηγούμενη Πέμπτη, δεν μπορεί η ίδια νομοθεσία που διέπει τη λαχαναγορά και το γκαράζ στο Δήμο Χανίων να διέπει τον πολιτισμό.

Κύριε Υπουργέ, θα παρακαλούσα να κάνετε δεκτή την τροπολογία -αν νομίζετε ότι θέλει βελτίωση, βεβαίως- για να συνεχίσει να υπάρχει ένας σημαντικός φορέας παραγωγής πολιτισμού με μακρά πορεία και σημαντικές παρουσίες και στο Φεστιβάλ Αθηνών και στο εξωτερικό αλλά και με μία πορεία που ξεκίνησε από τον Αλέξη Μινωτή.

Από εκεί και πέρα θέλω ακόμη να τονίσω –και να υπενθυμίσω- ότι σε ερώτηση που είχα καταθέσει πήρα την απάντηση ότι το Υπουργείο μελετά νομοθετική πρωτοβουλία. Εάν για οποιονδήποτε λόγο, η δική μου τροπολογία δεν είναι επαρκής, βεβαίως περιμένουμε μία άλλη τροπολογία, μία άλλη νομοθετική ρύθμιση η οποία θα λύσει το πρόβλημα, διότι διαφορετικά το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης θα πεθάνει.»

Τελικά, η τροπολογία δεν έγινε δεκτή και έτσι το πρόβλημα που αφορά την ύπαρξη του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης παραμένει.

Επειδή, υπάρχει η δέσμευση του Υπουργείου στην με Α.Π.: 200/2014/4-3-2014 απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών ότι γνωρίζουν το ζήτημα και ότι μελετούν τη δυνατότητα νομοθετικής Πρωτοβουλίας για διευθέτησή του,»

Κατόπιν των παραπάνω, ο κ. Βιρβιδάκης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:

«Προτίθενται να προχωρήσουν σε συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία για να διασφαλισθεί η ύπαρξη και της συνέχιση της λειτουργίας του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης και αν ναι πότε και ποια;»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook