Πρώτη δημοσίευση: 16:00

Κάτι τετοιες νύχτες της Αυγουστιάτικης πανσελήνου έχουν εμπνεύσει κάθε μορφή τέχνης και έχουν δώσει στον Αύγουστο τον χαρακτηρισμό του ερωτικού μήνα.

Το φεγγάρι σήμερα αναμένεται να είναι ασυνήθιστα φωτεινό και με αφορμή την πανσέληνο, ο επιστήμονας της NASA, Δρ Noah Petro, ανέφερε στο Reuters ότι το φεγγάρι θα ονομάζεται «supermoon" και θα είναι το μεγαλύτερο του ημερολογιακού έτους.

H σημερινή πανσέληνος λοιπόν θα φαίνεται 14% μεγαλύτερη και 30% πιο λαμπρή Υπό το φως της σελήνης, ειδικά για σήμερα θα παραμείνουν ανοιχτοί109 αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να μπορεί το κοινό να τους επισκεφθεί.

Στην Κρήτη οι αρχαιολογικοί χώροι που θα μείνουν ανοιχτοί κατά τη βραδιά της αυγουστιάτικης πανσελήνου είναι οι στην Απτέρα και τη Ρόκκα στα Χανιά, ο αρχαιολογικός χώρος Αποδούλου στο Ρέθυμνου, η Κνωσός, η Γόρτυνα, η Τύλισσος, η Φαιστός και το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ηράκλειο και ο αρχαιολογικός χώρος της Λατούς στην Αγορά της αρχαίας πόλης στο νομό Λασιθίου.

Ο Αρχαιολογικός χώρος της Ρόκκας Κισάμου ανοίγει τις πύλες στο "ΦΩΣ του ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ"

Στα πλαίσια του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο "ΦΩΣ του ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ", και σε μια προσπάθεια ανάδειξης του φυσικού, αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου της ενδοχώρας, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, σε συνδιοργάνωση με την ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, το Δήμο Κισάμου-Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Κισάμου, την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, τη Νεολαία Κισάμου, τον Φιλολογικό Σύλλογο Κισάμου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Ελαιουργείο» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρόκκας, διοργανώνει Μουσική Εκδήλωση την Κυριακή 10 Αυγούστου 2014 στις 21:30, στο χωριό Ρόκκα Κισάμου, και συγκεκριμένα στη θέση "Τρουλί", στην πλαγιά του αρχαιολογικού χώρου δυτικά του οποίου εκτίνεται το φαράγγι της Ρόκκας.

Για δεύτερη φορά φέτος, ο Αρχαιολογικός χώρος της Ρόκκας Κισάμου ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχτεί το κοινό υπό το Φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου και τις μελωδίες της δεκαοκταμελής Ορχήστρας Εγχόρδων ΑΣΟΝιέτα, την οποία θα διευθύνει ο καταξιωμένος μαέστρος Παύλος Σεργίου και θα πλαισιώνεται από την Αγγελική Καθαρίου, Μεσόφωνος και τον Χρήστο Ζερμπίνος στο Ακορντεόν.

Ενδεικτικά το μουσικό πρόγραμμα με τίτλο

«ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ, ΤΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ, Τ’ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ!...»
θα είναι το εξής:

• Edward Elgar (1857-1934): «Σερενάτα για έγχορδα», του 1892 Allegro piacevole Larghetto Allegretto Η ΑΣΟΝιέτα.
• Johann Sebastian Bach (1685-1750): «Άρια» από την 3η Σουίτα για Ορχήστρα σε Ρέ Μείζονα BWV 1068 Διασκευή για Ακορντεόν & Έγχορδα.
• Βασίλης Τενίδης (γεν. 1942): «Ντιβερτιμέντο» για Ακορντεόν & έγχορδα
• Astor Piazzolla (1921-1992): «Melodia en La menor» «Libertango»
Διασκευές για Ακορντεόν & έγχορδα Χρήστος Ζερμπίνος & ΣΟΝιέτα.
• Georges Bizet (1838-1875): «Αντατζέτο» από 1η Σουίτα «Αρλεζιάνα»
Η ΑΣΟΝιέτα «Χαμπανέρα» από την «Κάρμεν» (διασκευή για έγχορδα & Φωνή)
• Nino Rota (1911-1979): «Δύο Τραγούδια» (διασκευές για έγχορδα & Φωνή)
• Paolo Tosti (1846-1916): «Δύο Τραγούδια για το Φεγγάρι» (διασκευές για ΄Εγχορδα & Φωνή) Αγγελική Καθαρίου & ΑΣΟΝιέτα.
• Kurt Weil (1900-1950) / Roger Fernay: «Γιουκάλι» Αγγελική Καθαρίου & Χρήστος Ζερμπίνος.
• Μάνος Χατζηδάκις (1925-1994):
«Χάρτινο το φεγγαράκι …»
«Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι …»
«Κάτω στου Διγενή τα κάστρα …»
«Όμορφη πούν’ η Κρήτη …»
«Δεν ήταν νησί …»
(διασκευές για Ακορντεόν, Φωνή & έγχορδα)
Αγγελική Καθαρίου - Χρήστος Ζερμπίνος – ΑΣΟΝιέτα.

Συντελεστές:
• Σύνολο εγχόρδων: ΑΣΟΝιέτα,
• Μεσόφωνος : Αγγελική Καθαρίου,
• Ακορντεόν: Χρήστος Ζερμπίνος,
• Διευθύνει και διηγείται ο Παύλος Σεργίου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη

- Προτεινόμενη ώρα προσέλευσης : 19:00
- Ώρα έναρξης: 21:30
- Προτεινόμενα χρηστικά : χαμηλά παπούτσια, μαξιλαράκι και ζακέτα.
- Διεύθυνση της σχετικής σελίδας στο facebook:
https://www.facebook.com/events/468678019935413/?notif_t=plan_user_joined54

Πανσέληνος στην Τύλισο

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο μαγευτικό τόπο του αρχαιολογικού χώρου της Τυλίσου το βράδυ της Πανσελήνου στις 10 Αυγούστου θα συναντηθούμε για ένα ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο με το μόνο ασφαλές και απολαυστικό όχημα,.τη μουσική.

Με οδηγό τους Zilla Project και όχημα το blues.

Η εκδήλωση, όπως κάθε χρόνο, είναι αφιερωμένη στον ντράμερ Κώστα Κουβίδη και στους χιλιάδες άλλους συνανθρώπους μας πού χάθηκαν στην άσφαλτο, θύματα της δικτατορίας του χάους, του θορύβου και της ταχύτητας.

Ας προσπαθήσουμε να συντονιστούμε με την αρμονία, την μουσική και τους ρυθμούς που υπάρχουν στο σύμπαν.

Στο Αποδούλου μουσική βραδιά που διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση «Ο Στρατής ο Θαλασσινός και ένα μικρό ναυάγιο» σε ποίηση Γεωργίου Σεφέρη.

Στη Λατώ του νομού Λασιθίου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τίτλο «Ταξιδεύοντας με το αυγουστιάτικο φεγγάρι στη Μεσόγειο του Γκρέκο».


Οι εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Μουσείο της Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο την Κυριακή 10 Αυγούστου 2014, με κλασικά μουσικά κομμάτια από όπερες, κινηματογραφική μουσική και ελληνικές γνωστές μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Μπάντας της Πολεμικής
Αεροπορίας, στον προαύλιο χώρο του στις 9:30 μ.μ.

Την μπάντα θα διευθύνει ο Υποσμηναγός (ΜΣ) Αλέξανδρος Λιτσαρδόπουλος.

Την ημέρα αυτή, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 9 το βράδυ), δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τους εκθεσιακούς χώρους και να απολαύσουν τη θέα του Ιερού Βράχου υπό το σεληνόφως του νυχτερινού αττικού ουρανού.

Θωρηκτό Αβέρωφ
Ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός, ο Βασίλης Λέκκας και οι δύο νέοι ερμηνευτές η Σαβέρια Μαργιολά και ο Χρήστος Μακρής θα συνοδεύσουν την αυγουστιάτικη πανσέληνο και στα τραγούδια και τις συνθέσεις θα πρωταγωνιστήσουν η θάλασσα και η σελήνη. Με μία συναυλία με θέμα «Σε μια θάλασσα με φεγγάρια στο βυθό» θα υποδεχθεί το πλωτό ναυτικό μουσείο θωρηκτό Γ. Αβέρωφ την αυγουστιάτικη πανσέληνο, στις 21:30 το βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας
Η Ευανθία Ρεμπούτσικα μας καλεί να την ακολουθήσουμε σε μια μουσική διαδρομή από τον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και το θέατρο. «Η παράσταση αρχίζει», όπως λέει και ο τίτλος αυτού του μουσικού προγράμματος, στις 21:00 το βράδυ της 10ης Αυγούστου και αυτή τη φορά η μουσικός και συνθέτης θα συναντήσει το κοινό της στην Ελευσίνα.

Σε μια ιδιαίτερη βραδιά, στο πλαίσιο των φετινών Αισχυλείων, όλα τα όργανα θα βρεθούν επί σκηνής, το κανονάκι, η άρπα, η τρομπέτα, το πιάνο, το κοντραμπάσο, τα τύμπανα, προκειμένου να συνοδεύσουν το κόκκινο βιολί της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πλατεία Αρχαίας Αγοράς στην Θεσσαλονίκη
Οι Mondays και Les Au Revoir θα εμφανιστούν ζωντανά στο χώρο της πλατείας της Αρχαίας Αγοράς, στη Θεσσαλονίκη. Υπό το φως του φεγγαριού ο χώρος της πλατείας θα πλημμυρίσει από τις 21:15 με ατμοσφαιρικούς, bossa nova και ρετρό ρυθμούς από το συγκρότημα των Les Au Revoir όπου θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό της πόλης την διασκευής τους στο κλασικό τραγούδι “Θα Ξανάρθεις” καθώς και την ιδιαίτερη προσέγγιση τους πάνω σε τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε.

Στην συνεχεία την θέση τους στο stage θα πάρουν οι Mondays το συγκρότημα που όλοι αγαπήσαμε μέσα από την επιτυχία τους στο τραγούδι “Το Φιλί” όπου θα μας κρατήσουν συντροφιά με pop/rock ρυθμούς και ανεβασμένη διάθεση κλείνοντας την βραδιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου
Το Νομισματικό Μουσείο διοργανώνει τη μουσική εκδήλωση «Τα φεγγάρια της Μεσογείου» με στόχο να υποδεχθεί και φέτος το κοινό στους φιλόξενους χώρους του για να γνωρίσει τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου, στο μοναδικό Ιλίου Μέλαθρον και να απολαύσει τη μαγεία του ολόγιομου αυγουστιάτικου φεγγαριού μέσα από ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

Συνταξιδιώτες ο καταξιωμένος συνθέτης Μάριος Στρόφαλης στο πιάνο, στο ακορντεόν και στο τραγούδι, η νεαρή δημιουργός Φένια Χρήστου στο πιάνο και το τραγούδι και ο Αλφρέντο Στούνι στο βιολί.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 21:00. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Οι εκθεσιακοί χώροι του Νομισματικού Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό έως τις 20:30 και θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου στις 18.00 και στις 19.00.

Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης : Το Λουτρό των Αέρηδων θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από τις 8.00π.μ. έως τις 10.00μ.μ.

Αρχαιολογικός Χώρος Σουνίου: «Στον χώρο εκτός της πρίφραξης του Ιερού του Ποσειδώνος νότια από το τουριστικό περίπτερο του ΕΟΤ, σε συνεργασία με το Δήμο Λαυρεωτικής «»ΘΟΡΙΚΟΣ»”, μουσική παράσταση με τίτλο «»Εκείνων τη Μουσική»” με δύο
ηθοποιούς, τη Μαρίνα Καλογήρου και το Δημήτρη Παπανικολάου, μαζί με τη λυρική τραγουδίστρια Βασιλική Καραγιάννη που θα ερμηνεύσουν, συνοδεία της ορχήστρας μουσικής δωματίου, αποτελούμενης από οκτώ μουσικούς, πρωτότυπες συνθέσεις του Θεόδωρου
Λεμπέση, εμπνευσμένες από κείμενα κορυφαίων λογοτεχνών, Ελλήνων (Σοφοκλής,Ευριπίδης ) και ξένων (Shakespeare, Lorca, Baricco, Williams, Chekhov).»

Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας : ΣΑΒ. 9-8-2014 Συνδιοργάνωση με το Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας μουσική εκδήλωση των Δημήτρη Βασιλάκη (σαξόφωνα /φωνητικά ), Μαρίας Χριστίνας (ηλεκτρική άρπα) και Αλεξάνδρου Δράκου Κτιστάκη (κρουστά), που θα
περιλαμβάνει συνθέσεις αφιερωμένες στο φεγγάρι, κλασικά κομμάτια της τζαζ, ethnic, αποσπάσματα από κλασικά έγρα και καινούργιο υλικό.

Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας: Το Μουσείο Βραυρώνας θα παραμείνει ανοικτό μία (1) ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπιείου: Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι ανοικτός για το κοινό έως 24.00

Κάστρο Χώρας Κυθήρων: Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι ανοικτός για το κοινό έως 24.00

Αύλειος Χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά: Θεατρική παράσταση - Λυρικό δράμα «Προμηθέας Δεσμώτης»

Αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων, Ξάνθη: Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 19.30 έως 23.00

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη: Μουσική εκδήλωση με το πενταμελές μουσικό συγκρότημα “Από πριν και από μετά” με επικεφαλής τον συνθέτη και μουσικό Γιώργο Σηφάκη, στο αίθριο του Μουσείου, στις 21.00

Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, Ημαθία: “Μουσικές από την Οικουμένη του Μεγάλου Αλεξάνδρου”, Baris Bal και Görkem Ökten Saoulis (Selâniknâğme), ώρα έναρξης 21:30. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και
Ανάπτυξης Βέροιας.

Αρχαιολογικός χώρος Πέλλας: “Τραγούδια από την Ελλάδα και όχι μόνο”, Α. Παπαϊωάννου (ούτι- σάζι), Δ. Ντάκας (φωνή –κρουστά) και Α. Μαχαιρίδης (ακορντεόν), ώρα έναρξης 21:30. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Δήμο Πέλλας και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Πέλλας.

Αρχαιολογικός χώρος Λόγγου Εδεσσας: “Ρομαντικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι και μελωδίες από τον κινηματογράφο”. Ειρήνη Κουρδάκη (τραγούδι), Φοίβoς Φίλκας (πιάνο), Γιάννης Ανδρόνογλου (κιθάρα) και Μιλτιάδης Κασσάρας (βιολοντσέλο). Ωρα:έναρξης: 21:00. Η εκδήλωση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Έδεσσας.

Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας : «Από την οδό ονείρων στο σταυρό του νότου: τραγούδια για το αυγουστιάτικο φεγγάρι». Θανάσης Τσολάκης (φωνή), Μιχάλης Γούτης (πιάνο). Ωρα έναρξης: 22:00

Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης : Παρουσίαση Φωτογραφικής Έκθεσης του Γιώργου Αθανασόπουλου με τίτλο: «Φωτο -γράφοντας την Ιστορία. Αποσπάσματα του Χρόνου» από τον καλλιτέχνη

Δημοτικός χώρος έναντι μνημείου Λέοντα στον Αρχαιολογικό χώρο Χαιρώνειας: Διοργάνωση εκδήλωσης έντεχνης μουσικής από το Δήμο Λεβαδέων

Οθωμανικό Τέμενος Εμίρ -Ζαδέ, Χαλκίδα: Πραγματοποίηση ξεναγήσεων στο χώρο του οθωμανικού τεμένους και στα γειτονικά μεσαιωνικά μνημεία της Χαλκίδας

Αρχοντικό Τσικλητήρα και Κτίριο Πάσά, Μεσσηνία : Οι εκθέσεις της ΕΕΑ με θέμα ” Βυθισμένα Ταξίδια, Ανθρώπινες Εξερευνήσεις: Ίχνη σημαίνοντα στις θάλλασες της Πελοπονήσου (Κτήριο Πασά) και η “Έκθεση των αντικειμένων του Γάλλου φιλέλληνα Rene Puaux στο Αρχοντικό Τσικλητήρα στο παλιό λιμάνι της Πύλου θα παραμείνουν ανοικτές για το κοινό με ελεύθερη είσοδο από 12.00 έως 24.00. 11-8-2014. Σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου Νέστορος, στον προαύλιο χώρο της έκθεσης στο αρχοντικό Τσικλητήρα στο παλαιό λιμάνι της Πύλου έντεχνη μουσική βραδιά με το συνθέτη Θοδωρή Ξυδιά με τίτλο “Ελλάδα τα φεγγάρια σου τ΄άστρα και οι γειτονιές σου”

Ο Αρχαιολογικός Χώρος Ασσίνης, Αργολίδα: Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλιέων αφιερωμένη στον Μάνο Χατζηδάκη

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών: Θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 20.00 έως 24.30

Αρχαιολογικός Χώρος Στράτου, Αιτωλοκαρνανία: Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό

Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου, Αιτωλοκαρνανία: Εκδήλωση με τίτλο “Η ναυμαχία του Άκτιο

Αρχαιολογικός χώρος Μαλίων, Κρήτη: Θεατρική παράσταση “Πέρσες” του Αισχύλου σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Χερσονήσου

Αυγουστιάτικη πανσέληνος με την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη
Στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με πρωτοβουλία της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΚΠΑ) σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στις Κυκλάδες, τη Σάμο και την Ικαρία.

Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη θα πρωταγωνιστήσει το βράδυ της αυγουστιάτικης πανσελήνου (10/8), στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με πρωτοβουλία της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΚΠΑ) σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στις Κυκλάδες, τη Σάμο και την Ικαρία. Τη φετινή χρονιά η ΚΑ’ ΕΠΚΑ συντονίζεται, σε ένα κοινό θέμα, με την Ι΄και την Κ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αλλά και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» και με το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη».

«Στην αρχαιότητα τόσο στα νησιά του Αιγαίου, όσο και στους Δελφούς, λατρευόταν ο ίδιος θεός, ο Απόλλωνας, προσωποποίηση όλων εκείνων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που κάνουν τον ελληνικό πολιτισμό ξεχωριστό: φως, αρμονία, ισορροπία, μέτρο, ποίηση, μουσική. Επειδή στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη συμπυκνώνονται όλα αυτά τα Απολλώνια στοιχεία της “ελληνικότητας”, επιλέξαμε να είναι η ποίησή του το θέμα των εκδηλώσεων της φετινής Πανσελήνου και να δοθεί στους επισκέπτες το κείμενό του “Σχέδιο για μια εισαγωγή στον χώρο του Αιγαίου”, στο οποίο συμπυκνώνονται όλες οι εικόνες, τα συναισθήματα και οι σκέψεις όσων έχουν ζήσει, ή έχουν επισκεφθεί και αγαπήσει τα νησιά του Αρχιπελάγους» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που συμμετέχουν στις γιορτή της Πανσελήνου θα είναι ανοιχτά για το κοινό, την Κυριακή 10 Αυγούστου με ελεύθερη είσοδο, από τις 21:00 έως τις 24:00. Στους περισσότερους χώρους και μουσεία θα υπάρχει κάποια εκδήλωση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και εθελοντές. Στις 21:19, με την ανατολή του φεγγαριού, σε μια προσπάθεια να ενωθούν νοερά τα νησιά των Κυκλάδων, η Ικαρία, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σάμος, η Χίος, τα Ψαρά, αλλά και οι Δελφοί, θα ακουστεί ταυτόχρονα σε όλους τους χώρους ένα απόσπασμα από το «Άξιον Εστί» με τη φωνή του ίδιου του ποιητή.

«Επιδίωξή μας, στις δύσκολες συγκυρίες που βρίσκεται η χώρα, είναι να τονώσουμε το αίσθημα αισιοδοξίας, περηφάνιας και πίστης στον πολιτισμό μας, και, παράλληλα, επειδή όλες οι εκδηλώσεις γίνονται με εθελοντική εργασία, να προβάλλουμε τις αξίες της προσφοράς, του εθελοντισμού και της συνεργασίας, επειδή πιστεύουμε ότι αυτά είναι τα ισχυρότερα όπλα μας για να αντιμετωπίσουμε τους δύσκολους καιρούς που ζούμε» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων που θα είναι ανοιχτοί από τις 21:00 έως τις 24:00 τη βραδιά της Πανσελήνου:

Αμοργός
Αρχαιολογική Συλλογή. Συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χώρας Αμοργού «Σημωνίδης».

Αντίπαρος στο Κάστρο
«Βέγας, ο πολιούχος των Ερώτων». Εκδήλωση από το θεατρικό εργαστήριο της ΚΕΔΑ και τη θεατρική ομάδα Αντιπάρου. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αντιπάρου.

Δελφοί, Αρχαιολογικό Μουσείο

Ικαρία, ‘Αγιος Κήρυκος, αυλή Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ίος, Αρχαιολογικό Μουσείο.

Κέα, Αρχαιολογικό Μουσείο. Αφιέρωμα στον Όδ. Ελύτη. Μουσική εκδήλωσημε τους μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Κέας. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κέας και τον Σύλλογο «Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας».Κεράσματα από τους: Γ. Βρέτταρος «ΤοΣτέκι», Δ. Δεμέναγας – Β. Βρεττός «Κορησία» «Φούρνος τη Χώρας», Κ. Μαρούλης «Red Tractor Farm, Αν. Μουζάκης «Αρισταίος», Γ. Παούρης «Η Πιάτσα», Γ.Ποδόγυρος «Η Ταβέρνα των Καλοφαγάδων», Σύλλογος Γυναικών «Η Μελίτη».

Κίμωλος, Αρχαιολογικό Μουσείο.

Κύθνος, Αρχαιολογική Συλλογή. Φωτογραφική έκθεση «Κύθνος. Ίχνη προγόνων». Συνδιοργάνωση με τον ΔήμοΚύθνου.

Λέσβος, Πλωμάρι. «Με πηδαλιούχο τον Οδυσσέα Ελύτη». Θαλασσινή βόλτα με το καραβόσκαρο «Ασπασία». Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου. Χορηγός: Ποτοποιία Ισιδώρου Αρβανίτη ΑΕ.

Λέσβος, Αγιάσος. «Το φεγγάρι κάνει βόλτα», στην αίθουσα Θεάτρου του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, θα χορέψουν, θα απαγγείλουν,θα τραγουδήσουν και θα γεμίσουν με νότες και χάρη τη μαγική αυτή βραδιά. Οργάνωση: Αναγνωστήριο της Αγιάσου «Η Ανάπτυξη».

Λέσβος , Αρχαιολογικός Χώρος Θερμής. Μουσική Εκδήλωση. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λέσβου.

Λήμνος , Αρχαιολογικός χώρος Πολιόχνης. Μουσική εκδήλωση. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λήμνου.

Μήλος Αρχαιολογικό Μουσείο. «Μες στου Αιγαίου τα νησιά με τον Οδυσσέα Ελύτη». Οι μαθητές της μουσικής σχολής του πολιτιστικού συλλόγου «Μηλίων Τέχνες» θα παρουσιάσουν τραγούδια από ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο και το μουσικό σχήμα Fuga Perpetua μελοποιημένα ποιήματα του Οδ. Ελύτη.

Μύκονος, Αρχαιολογικό Μουσείο. Η Μικτή Χορωδία της Μουσικής Σχολής Δημ. Φίννις θα παρουσιάσει το «’Αξιον Εστί». Συνδιοργάνωση και μικρό κέρασμα: Ένωση Φίλων Δήλου- Ρήνειας και Πολιτιστικός- Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου.

Νάξος, Αρχαιολογικός Χώρος Υρίων. Ποίηση και πεζά κείμενα του Οδ. Ελύτη με κινησιολογική απαγγελία από τη Ναξία ηθοποιό Αναστασία Μαρματάκη καθώς και μελοποιημένοι στίχοι του Ελύτη με μουσική κάλυψη. Συνδιοργάνωση με τον ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

Πάρος, Αρχαιολογικό Μουσείο. Μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στον Όδ. Ελύτη, με τους Μιχάλη Χατζή (βαρύτονο) και Μαρουλία Κοντού (πιάνο). Συνδιοργάνωση με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου.

Σάμος, Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος.

Σάμος, Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου.

Σάμος, Αρχαιολογικός Χώρος Ηραίου. Μελοποιημένα ποιήματα Οδ. Ελύτη από τη νεανική χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου «ο Λυκούργος» υπό τη διεύθυνση του Γ. Κουμαραδιού.

Σαντορίνη, Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου.

Σίφνος, Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σύρος, Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τήνος, Αρχαιολογικός Χώρος Κιονίων. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Τήνου.

Χίος, Αρχαιολογικός χώρος Εμποριού. Μουσική εκδήλωση από τον Σύλλογο Καλαμωτουσίων Αττικής «ΑΞΑΝΕΜΟΣ», με τη συνδρομή του Δήμου Χίου.

Ψαρά, Αρχαιολογικός χώρος στο Αρχοντίκι. Μουσική εκδήλωση. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ψαρών.