Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι συμφώνησαν την Κυριακή σε μία νέα κατάπαυση του πυρός διάρκειας 72 ωρών, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα, προκειμένου να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο μια μόνιμη εκεχειρία.

Το απόγευμα της Κυριακής η Αίγυπτος, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, είχε καλέσει τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν άμεσα μία νέα εκεχειρία 72 ωρών και να επανέλθουν στις συνομιλίες που διεξάγονται στο Κάιρο.

Προηγήθηκαν πληροφορίες από παλαιστινιακή πηγή ότι υπήρξε συμφωνία για τριήμερη κατάπαυση του πυρός, χωρίς όμως να επιβεβαιώνονται αρχικά από ισραηλινούς αξιωματούχους ή από τη Χαμάς.

Εντούτοις, εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η ανακοίνωση του υπουργείου δεν θα είχε γίνει εάν δεν είχε εξασφαλιστεί μία συμφωνία εκεχειρίας.

Περίπου στις 8 το βράδυ, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε επισήμως ότι αποδέχθηκε την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία 72 ωρών, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινοί διαπραγματευτές θα επιστρέψουν στο Κάιρο τη Δευτέρα, εφόσον η εκεχειρία που τίθεται σε ισχύ τα μεσάνυχτα τηρηθεί.

Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε στο Reuters από το Κάιρο ότι θα ενημερώσει τους Αιγύπτιους μεσολαβητές «για τη θετική μας ανταπόκριση» υπό το φως, όπως είπε, της ισραηλινής αποδοχής της πρότασης «χωρίς όρους».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η παλαιστινιακή πλευρά δεν έχει παραιτηθεί από τα αιτήματά της για λήξη του αποκλεισμού της Γάζας και απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters, Associated Press

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook