Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή του λαού και της νεολαίας της Μεσσαράς ολοκληρώθηκε η φεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στις Μοίρες, το διήμερο 6-7 Αυγούστου, με τίτλο \”ΕΕ-ΝΑΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΛΑΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ\”.

Όπως λένε οι διοργανωτές

\”Μέσα από τις εκδηλώσεις του διημέρου αναδείχθηκε ο κίνδυνος που διατρέχει η Μεσόγειος και ιδιαίτερα η περιοχή της Κρήτης να μολυνθεί με χημικά τοξικά απόβλητα με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.Ταυτόχρονα αναδείχθηκε ότι η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ φέρει βαριές ευθύνες για το εκτυλισσόμενο έγκλημα στη Μεσόγειο, αφού σε πλήρη σύμπλευση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, μετά το αιματοκύλισμα του λαού της Συρίας και τώρα της Παλαιστίνης, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η πρώτη μέρα των δραστηριοτήτων ήταν αφιερωμένες στον αθλητισμό. Στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ των Μοιρών διοργανώθηκε τουρνουά μπάσκετ 3Χ3 με τη συμμετοχή πλήθος ομάδων από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς. Ακολούθηκε χαιρετισμός της Κατερίνας Παπαδαουνάκη, γραμματέα της ΟΒ Μεσσαράς, η οποία ανέδειξε την προσφορά του φεστιβάλ της ΚΝΕ και του ΟΔΗΓΗΤΗ τα 39 προηγούμενα χρόνια αλλά και το ότι τα μηνύματά του είναι τόσο επίκαιρα όσο και οι προτάσεις του ΚΚΕ. Τέλος, ανέδειξε τις θέσεις της ΚΝΕ για αθλητισμό, που να πατάει πάνω στις ανάγκες της νεολαίας για μαζική άθληση, μακριά από τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό, για εγκαταστάσεις που θα καλύπτουν τη δίψα των νέων παιδιών.
Έπειτα ακολούθησε επίδειξη ξιφασκίας από την Αθλητική Λέσχη Μεσαράς \”Καπετάν Μιχάλης Κόρακας\” .

Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ έγινε στην πλατεία Μ. Κλάδου με τα συγκροτήματα \”Διαβάτες\”, \”Ωμέγα Ψ-Χ\” με την συμμετοχή της Ευγενίας Μουρούζη, ενώ το κλείσιμο της βραδιάς έκανε Γιώργης Βρέντζος (Κάτης).

Κεντρικό ομιλιτής ήταν ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε: Οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που μαζί με τις ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ σχεδιάζουν την επιχείρηση αυτή, είναι τεράστιες. Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ συμμετέχει πρόθυμα σε όλα τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, εμπλέκοντας το λαό μας σε τεράστιους κινδύνους, προκειμένου να διεκδικήσει για την ελληνική αστική τάξη αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή και συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική λεία από τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών τρίτων χωρών και την εκμετάλλευση των λαών τους.

Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι η ΕΕ είναι εχθρός των λαών, όπως και οι ιμπεριαλιστές σύμμαχοί της. Η δράση της ΕΕ και η πολιτική της υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων σε βάρος της ζωής των λαών.

Καλούμε το λαό της Μεσαράς να συμπορευθεί με το ΚΚΕ και να απαιτήσει: Να μη γίνει καταστροφή των επικίνδυνων χημικών της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου και γενικά να αποκλειστεί κάθε μέθοδος που είναι καταστροφική για το περιβάλλον. Την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις. Να κλείσουν τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οχι άλλο αίμα για τα κέρδη των μονοπωλίων.Η κατάσταση στην περιοχή – και όχι μόνο- μυρίζει μπαρούτι.

Οι εξελίξεις στη Μέση ανατολή, στη Γάζα και τη Λιβύη, πιο πέρα στην Ουκρανία, τα σενάρια για το Ιράν μπορεί να αποτελέσουν το σπινθήρα για γενικότερη ανάφλεξη. Άλλωστε η περιοχή μας, η περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής είναι στο επίκεντρο ανταγωνισμών και αντιθέσεων που επικεντρώνονται στο ποιος, ποιο κράτος, ποιο τμήμα του κεφαλαίου, ποια ιμπεριαλιστική δύναμη και συμμαχία θα βάλουν χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, στους ενεργειακούς δρόμους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.Αυτές οι αντιθέσεις οξύνονται σε συνθήκες κρίσης, αποδεικνύοντας ότι η κρίση και ο πόλεμος είναι δίδυμα αδέρφια. Στις συνθήκες της κρίσης επιταχύνονται ανακατατάξεις στο υσχετισμό δύναμης μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών, αναδύονται νέες δυνάμεις που επιδιώκουν το ξαναμοίρασμα των αγορών προς όφελός του. Οι παλιές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν τις θέσεις τους, αν είναι δυνατόν να κερδίσουν και άλλες.\”

Επίσης στον χώρο λειτούργησε παιδότοπος και βιβλιοπωλείο.

Οι εκδηλώσεις του 40ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ στο Νομό Ηρακλείου θα κορυφωθούν στις 12-13 Σεπτέμβρη, στο Κομμένο Μπεντένι\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook