Τα δυο μαχητικά f16 που διέσχισαν δυο φορές τον Ανωγειανό ουρανό έκλεισαν με τον καλύτερο και πιο εντυπωσιακό τρόπο, την σημερινή εκδήλωση στο Αρμί, για την επέτειο της συμπλήρωσης 70 χρόνων από το τρίτο Ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τους Ναζί στις 13 Αυγούστου 1944.

Οι Ανωγειανοί κατέκλυσαν σήμερα την πλατεία και τίμησαν με την παρουσία τους ανθρώπους που έδωσαν την ψυχή τους για την πατρίδα, τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους, ξεριζώθηκαν και έγιναν πρόσφυγες αλλά επέστρεψαν και έφτιαξαν ξανά το χωριό από το μηδέν.

\"\"
Η εκδήλωση έγινε παρουσία πλήθος επισήμων, ανάμεσα τους η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Βουλευτής Χανίων κ.Κυριάκος Βυρβιδάκης, οι βουλευτές Ηρακλείου κ.Μάξιμος Σενετάκης και κ.Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης,ο ι Ευρωβουλευτές κ.Μανόλης Κεφαλογιάννης και κ.Νότης Μαριάς, ο Δήμαρχος Ανωγείων κ.Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ανωγείων κ. Μανόλης Καλλέργης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Ευρυπίδης Κουκιαδάκης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος, ο Διοικητής της 5ης Μεραρχίας Κρήτης κ.Γιάννης Αντωνάκης, ο Υποδιοικητής της 115 Πτέρυγας Μάχης Μοίραρχος κ. Γεώργιος Μπόκολης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης κ.Μιχάλης Καραμαλάκης ,το μέλος του συμβουλίου για τις αποζημιώσεις των Γερμανών προς την Ελλάδα κ.Αριστομένης Συγγελάκης.

\"\"Αρχικά τελέστηκε επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Ευγένιου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης ο οποίος ανέπτυξε στον λόγο του την δράση των Ανωγειανών σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής η οποία οδήγησε στο Ολοκαύτωμα του χωριού, αλλά και το ψυχικό σθένος των κατοίκων που επέστρεψαν και το έχτισαν από την αρχή.

\"\"Στην συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Ανωγειανού Αγωνιστή από όλους τους εκπροσώπους της πολιτικής, στρατιωτικής και τοπικής Αρχής.

Συγκλονιστική ήταν η ερμηνεία της Μαρίνας Δακανάλη η οποία ερμήνευσε με το μαντολίνο του Βασίλη Δραμουντάνη το ανατριχιαστικό τραγούδι της Ειρήνης Αναγνωστάκη ”Ω Παναγιά Μου Ανωγειανή” .

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου με το πέρας της οποίας εμφανίστηκαν στον ουρανό τα δυο μαχητικά αεροσκάφη που με το εντυπωσιακό πέρασμα τους έδωσαν το καλύτερο φινάλε για την εκδήλωση μνήμης και τιμής.

\"\" 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΟΛΓΑΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ 

«Με μεγάλη συγκίνηση βρισκόμαστε για άλλη μια χρονιά εδώ στα μαρτυρικά αλλά περήφανα Ανώγεια για να τιμήσουμε με πανηγυρικό τρόπο την μνήμη όλων εκείνων  που έδωσαν αγώνες και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία.

Τώρα που όλοι εκείνοι που έζησαν εκείνα τα χρόνια και πολέμησαν, χάνονται σιγά-σιγά η ευθύνη όλων μας είναι ακόμα μεγαλύτερη για να προστατεύσουμε την ιερή τους μνήμη, να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε την ιστορία και να την περάσουμε και στις επόμενες γενιές .Θα είμαστε εδώ και του χρόνου για να τιμήσουμε την μνήμη όλων αυτών και την ευθύνη που έχουμε όλοι μας για το μέλλον της Πατρίδας.»

 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ

\"\"

«Τιμάμε σήμερα στην 70η επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων τους ήρωες κατοίκους που έπεσαν παλεύοντας το Ναζισμό και το Φασισμό και στέλνουμε μήνυμα από εδώ αποφασιστικό, ότι οι οφειλές της Γερμανίας πρέπει να εξοφληθούν ,ότι οι Γερμανικές αποζημιώσεις πρέπει να καταβληθούν. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για το ζήτημα αυτό το οποίο ήδη έχουμε θέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μαζί με όλους τους συμπολίτες μας θα αγωνιστούμε για την εξόφληση του συνόλου των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, που συμπεριλαμβάνει πολεμικές επανορθώσεις, Κατοχικό δάνειο, αποζημιώσεις συγγενών θυμάτων, συνολικά τουλάχιστον  162 δις ευρώ συν τους τόκους.»

  \"\"

Η ΔΗΛΩΣΗ  ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

«70 χρόνια μνήμης, ενός αδούλωτου λαού, ενός λαού που δεν έχει δεχτεί την έμπρακτη και ουσιώδη συγνώμη από το επίσημο Γερμανικό Κράτος. Ωστόσο είναι εδώ όρθια μια κοινωνία ολόκληρη που δουλεύει, δημιουργεί και πορεύεται με σταθερό βλέμμα προς το μέλλον.»

\"\"

anogi.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook