Την αρχή του τέλους της ύφεσης σηματοδοτούν για τους ξένους οικονομολόγους τα σημερινά στοιχεία που έδειξαν συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η οικονομία συρρικνώθηκε με τους χαμηλότερους ρυθμούς εδώ και σχεδόν έξι χρόνια, με αποτέλεσμα να πιστεύεται ότι πλέον επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος, που θα δώσουν τέλος στη βαθύτερη ύφεση που έχει ζήσει η χώρα εδώ και μισό αιώνα.

Σημειώνεται ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2014 ήταν το 24ο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης του ελληνικού ΑΕΠ, το οποίο είχε μειωθεί κατά 1,1% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πάντως, η μείωσή του κατά 0,2% ήταν η μικρότερη από το 2008 και μικρότερη από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για -0,5%.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί περίπου κατά 25% από τα υψηλά της, στα μέσα του 2008.

Τα σημερινά στοιχεία θεωρείται ότι επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη της Κομισιόν για θετική ανάπτυξη της τάξης του 0,6% φέτος στην Ελλάδα, για πρώτη φορά από το 2007.

“Το εάν η εμπιστοσύνη μπορεί να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να σπρώξει την Ελλάδα ξανά σε ισχυρή ανάπτυξη είναι ένα αναπάντητο ερώτημα. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα πρέπει και φέτος να στηριχθεί σε μία θετική τουριστική σαιζόν”, δηλώνει στο Bloomberg ο Christian Schulz, οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Η Ελληνική οικονομία φαίνεται να “αναδύεται αργά από την άβυσσο”, λέει ο James Howat, αναλυτής της Capital Economics στο Associated Press. Όμως, προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη είναι αναιμική, ειδικά στον τομέα της βιομηχανίας και της κατανάλωσης, και κόντρα στις προβλέψεις για άνθηση του τουριστικού τομέα.

“Η ανάπτυξη παραμένει πολύ αδύναμη για να επιτρέψει στη χώρα να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της, χωρίς σημαντική εξωτερική βοήθεια”, λέει ο Howat.

Πραγματικά, η Κομισιόν εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα κορυφώσει στο 177% του ΑΕΠ φέτος. Όμως, πετυχαίνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ πέρυσι, η Ελλάδα περιμένει πλέον να τηρήσουν οι Ευρωπαίοι τη δέσμευσή τους για ελάφρυνση του χρέους. Όλα τα βλέμματα στρέφονται στο επόμενο κρίσιμο Eurogroup (ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ DEUTSCHE BANK ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥ EUROGROUP ΕΔΩ).

“Βλέπουμε κάποιες ενδείξεις ότι η εγχώρια ζήτηση σταθεροποιείται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Επιπλέον, οι καθαρές εξαγωγές και ειδικά ο τουρισμός συνέβαλαν στα στοιχεία”, λέει στη Wall Street Journal ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας. “Σε κάθε περίπτωση, η τάση είναι ξεκάθαρη, η οικονομία σταθεροποιείται”.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook