Θύμα των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών φαίνεται πως είχε πέσει η πρώην επικεφαλής της εξωτερικής διπλωματίας των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν υποκλέψει τουλάχιστον μία τηλεφωνική συνδιάλεξη της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ειδικότερα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung (SZ) και τα δημόσια δίκτυα ραδιοτηλεόρασης NDR και WDR μετέδωσαν την πληροφορία αυτή που βασίζεται στα έγγραφα τα οποία παρέδωσε στην αμερικανική CIA ένας διπλός πράκτορας ο οποίος εργαζόταν στη γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας BND.

Η SZ και το NDR έχουν προβεί τους τελευταίους μήνες σε αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για την κατασκοπεία στην οποία επιδίδονταν οι δύο μεγάλες δυνάμεις η μια σε βάρος της άλλης.

Τα δημοσιεύματα στα γερμανικά ΜΜΕ δεν διευκρινίζουν σε τι αφορούσε η συνομιλία η οποία υποτίθεται πως υπεκλάπη, αλλά αναφέρουν ότι το ζήτημα αυτό έθεσε ο διάδοχος της Κλίντον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, στον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Τα τρία ΜΜΕ επικαλούνται μια ανώνυμη πηγή της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η συνδιάλεξη της Κλίντον υπεκλάπη κατά λάθος ενώ εκείνη επέβαινε σε αμερικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος.

Όμως η κατασκοπεία σε βάρος Αμερικανών αξιωματούχων και πολιτικών δεν αφορούσε «μια μεμονωμένη περίπτωση», όπως σημειώνουν και τα τρία ΜΜΕ, ενώ σύμφωνα με τα δημοσιεύματά τους, η BND είχε επίσης λάβει εντολή από τη γερμανική κυβέρνηση να «κατασκοπεύει έναν εταίρο [της Γερμανίας] στο NATO». Δεν διευκρινίζεται για ποιον πρόκειται.

Σημειώνεται ότι οι αποκαλύψεις της περασμένης χρονιάς περί της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προκάλεσε αναστάτωση στη Γερμανία και προβλήματα στις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών.

zougla.gr