Το περιφερειακό διοικητικό συμβούλιο της Ανδαλουσίας, στη νότια Ισπανία, ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζονται οι δραστηριότητες των δύο εταιρειών που διανέμουν αγγουράκια, για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι εξήγαγαν προϊόντα που ήταν μολυσμένα με επικίνδυνο βακτηρίδιο, το οποίο προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων και έχει προσβάλει περισσότερους από 270 στη Γερμανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι η Ισπανία ανέστειλε τις δραστηριότητες των δύο αυτών εταιρειών που διανέμουν αγγουράκια, πληροφορία που διέψευσαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές, διευκρινίζοντας ότι μόνον οι ύποπτες παρτίδες προϊόντων των δύο εταιρειών έχουν μπλοκαριστεί.

Σε σχετική ερώτηση που του υπεβλήθη, ο Φρέντρικ Βίνσεντ εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Υγείας, δήλωσε ότι δεν έκλεισαν ολοκληρωτικά οι δύο εταιρείες, παρά μόνον τα θερμοκήπια από όπου αναχωρούν οι παρτίδες των προϊόντων που έχουν παραχθεί.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι παρά την έρευνα που διεξάγουν οι Ισπανοί, οι Γερμανοί πραγματοποιούν κι αυτοί ελέγχους για να διαπιστώσουν αν η μόλυνση από το επικίνδυνο εντεροαιμορραγικό βακτήριο E.coli (Eceh) προκλήθηκε σε κάποιο άλλο στάδιο της αλυσίδας διανομής.

Η ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς γράφει σήμερα ότι η μία από τις δύο εταιρείες, η Frunet Bio, στη Μάλαγα, προειδοποίησε τη γερμανική εταιρεία, με την οποία συνεργάζεται τέσσερις ημέρες, πριν από την αναχώρηση στις 12 Μαΐου της παρτίδας με τα αγγουράκια που πιθανολογείται ότι ήταν μολυσμένα με το βακτηρίδιο ότι το εμπόρευμα είχε πέσει στο έδαφος στην αγορά του Αμβούργου, στη Γερμανία.

\”Το έχουμε γραπτώς\”, δήλωσε εκπρόσωπος της ισπανικής εταιρείας στην εφημερίδα.

Παράλληλα οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας ανακοίνωσαν σήμερα τρεις νέους θανάτους για τους οποίους υπάρχει η υποψία ότι συνδέονται με το Eceh.

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), ο ομοσπονδιακός θεσμός που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο και την καταπολέμηση των ασθενειών και ο οποίος κάνει τον επίσημο απολογισμό του αριθμού των θυμάτων και των ασθενών του βακτηριδίου, δεν ανακοίνωσε σήμερα κάποια νέα στοιχεία.

Σύμφωνα με το χθεσινό του απολογισμό, δύο μόνο θάνατοι αποδίδονται άμεσα στο βακτηρίδιο.

Ωστόσο με τους τρεις νέους θανάτους, που ανακοινώθηκαν σήμερα στη βόρεια Γερμανία από το υπουργείο υγείας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και μια κλινική του Αμβούργου, ανέρχεται σε 9 ο συνολικός αριθμός των πιθανολογούμενων θυμάτων του Eceh.

Τα τρία νέα θύματα είναι γυναίκες, δύο ογδοντάχρονες και μία τριαντάχρονη. Από τα 9 πιθανολογούμενα θύματα, μόνον ένας είναι άνδρας.

Εκτός της Γερμανίας, 25 κρούσματα μόλυνσης από το βακτηρίδιο Eceh έχουν καταμετρηθεί στη Σουηδία, 7 στη Δανία, 3 στη Βρετανία, 2 στην Αυστρία, 1 στην Ολλανδία και 1 στην Ελβετία.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook