Την άνιση μάχη με τον ιό Έμπολα έχασε ένας γιατρός από τη Λιβερία, ο οποίος είχε λάβει το αμερικανικό πειραματικό σκεύασμα ZMapp, όπως ανακοίνωσε ο Λιβεριανός υπουργός Ενημέρωσης Λούις Μπράουν.

Ο γιατρός Έιμπραχαμ Μπόρμπορ πέθανε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, διευκρίνισε ο Μπράουν.

«Έδειξε σημάδια βελτίωσης, όμως τελικά υπέκυψε. Η κυβέρνηση λυπάται για την απώλεια αυτή και εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, δύο άλλοι ασθενείς που λαμβάνουν το ZMapp, «συνεχίζουν τη θεραπεία με σημάδια αισιοδοξίας», σημείωσε ο υπουργός.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε κάνει λόγο στις 21 Αυγούστου για «σημαντική βελτίωση» της υγείας ενός γιατρού και ενός νοσοκόμου στη Λιβερία που λάμβαναν το ZMapp, προσθέτοντας ότι ακόμη ένας γιατρός στον οποίο χορηγείται το φάρμακο αυτό πηγαίνει καλύτερα, όμως παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Λιβερία έλαβε στις 13 Αυγούστου από τις ΗΠΑ το σκεύασμα ZMapp για τους τρεις αυτούς ασθενείς. Σημειώνεται ότι το ίδιο φάρμακο χορηγήθηκε τόσο στους δύο Αμερικανούς που είχαν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και τελικά θεραπεύθηκαν, όσο και σε έναν Ισπανό ιερέα ο οποίος πέθανε στις 12 Αυγούστου. Όλοι είχαν προσβληθεί από τον ιό στη Λιβερία.

Οι πολύ μικρές διαθέσιμες ποσότητες του ZMapp, το οποίο δεν είχε μέχρι τώρα χορηγηθεί σε ανθρώπους, έχουν πάντως πλέον εξαντληθεί, σύμφωνα με το εργαστήριο που το παράγει.

Από την πλευρά της τέλος και η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να προσφέρει μια πειραματική θεραπεία η οποία εγκρίθηκε τον Μάρτιο από τις υγειονομικές Αρχές της χώρας για την καταπολέμηση της γρίπης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ιός Έμπολα, «αν ο ΠΟΥ το ζητήσει».

newsbomb.gr