Την παραίτησή του από το υπουργείο Οικονομικών της Αυστρίας, καθώς και από τις θέσεις του αντικαγκελάριου και του αρχηγού του κόμματός του, ανακοίνωσε ο Μίχαελ Σπίντελεγκερ. Ως λόγο ανέφερε την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος: «Η ελάφρυνση των φορολογουμένων είναι μεν απαραίτητη, αλλά στη σωστή στιγμή» είπε.
«Έχουμε φτάσει στο σημείο που είμαι υποχρεωμένος να κάνω αυτό το βήμα» είπε ο Σπίντελεγκερ την Τρίτη στη Βιέννη. Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, και αντικαγκελάριος της αυστριακής κυβέρνησης, προέρχεται από τον κεντροδεξιό εταίρο στον συνασπισμό, το Λαϊκό Κόμμα (ÖVP).
Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως αναμένει ότι ο συνασπισμός του με το OVP θα διαρκέσει μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές το 2018.

Το χρονικό μιας αναμενόμενης παραίτησης

Η εμφανιζόμενη ως «αιφνιδιαστική» παραίτηση, από όλα τα αξιώματα του, του αντικαγκελάριου, υπουργού Οικονομικών και αρχηγού του συγκυβερνώντος στην Αυστρία με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, του 54χρονου Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ήταν αναμενόμενη για τους περισσότερους αναλυτές στη Βιέννη.
Και αυτό εξαιτίας τόσο των διαφορών του με τον κυβερνητικό του εταίρο ως προς την πολυσυζητημένη φορολογική μεταρρύθμιση, όσο και λόγω της μαζικής κριτικής που ο ίδιος δεχόταν, εδώ και μήνες, από το εσωτερικό του κόμματός του, κυρίως από ορισμένους επικεφαλής των κομματικών οργανώσεων στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, οι οποίοι, σε κάποιες περιπτώσεις είναι συγχρόνως και τοπικοί κυβερνήτες.
Η αποχώρηση του κ. Σπίντελεγκερ μάλλον δεν εξέπληξε ακριβώς αυτά τα ανώτατα και ανώτερα κομματικά στελέχη, διότι ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, μόλις ένα μήνα αφότου είχε αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών –διαδεχόμενος σε αυτό την αμφιλεγόμενη, γνωστή για τις επανειλημμένες επικρίσεις της στην Ελλάδα, Μαρία Φέκτερ– είχαν αρχίσει να ζητούν, εμμέσως πλην σαφώς, την παραίτησή του από την κορυφή της ηγεσίας του κόμματος. 
Σε αντίθεση με τον κυβερνητικό του εταίρο, που τη ζητάει επιτακτικά τα τελευταία χρόνια, ο Μίχαελ Σπίντελεγκερ απέρριπτε τη φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, τον αποκαλούμενο «φόρο των εκατομμυριούχων», καθώς θα αφορούσε ποσά άνω του ενός εκατομμυρίου, που ωστόσο ο ίδιος θεωρούσε «σταγόνα στον ωκεανό». 
Ταυτόχρονα επέμενε στην αναβολή της μείωσης του φόρου εισοδήματος που ο ίδιος είχε υποσχεθεί πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και που προωθούσαν στον κυβερνητικό συνασπισμό οι Σοσιαλδημοκράτες, αλλά απαιτούσε και μερίδα του Λαϊκού Κόμματος, λόγω της δυσαρέσκειας στον πληθυσμό και της εντυπωσιακής ανόδου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, το οποίο ήδη εμφανίζεται πρώτο σε μερικές δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες. 
Στη σημερινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε την παραίτησή του από όλα τα αξιώματα, ο Μίχαελ Σπίντελεγκερ επαναλαμβάνοντας αυτές τις θέσεις του και τονίζοντας πως «η μείωση του όγκου του αυστριακού δημόσιου χρέους που ανέρχεται στο 80% του ΑΕΠ πρέπει να έχει προτεραιότητα και η φορολογική μεταρρύθμιση μπορεί να έλθει μόνον εφόσον το κράτος εξοικονομήσει τόσα ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις», επισήμανε χαρακτηριστικά πως «ο αυστριακός δρόμος πρέπει να οδηγεί στο Βερολίνο και όχι στην Αθήνα». 
Μετά από αυτή τη σημερινή παραίτηση, το Λαϊκό Κόμμα βρίσκεται σε αναζήτηση του 17ου στη σειρά αρχηγού του μετά το 1945, με τον ίδιο το Μίχαελ Σπίντελεγκερ να έχει αναλάβει μόλις το Μάιο του 2011 την ηγεσία του, διαδεχόμενος τότε τον παραιτηθέντα για λόγους υγείας Γιόζεφ Πρελ.
Ο μακροβιότερος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος μεταπολεμικά υπήρξε ο Βόλφγκανγκ Σιούσελ (1995-2007), ο οποίος διετέλεσε από το 2000-2006 καγκελάριος της πλέον αμφιλεγόμενης αυστριακής κυβέρνησης μετά το 1945, του δεξιού-ακροδεξιού συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, της πρώτης κυβέρνησης στην Ευρώπη με συμμετοχή της ακροδεξιάς. 
Στα ονόματα των πιθανών διαδόχων του Μίχαελ Σπίντελεγκερ τόσο για την αρχηγία του κόμματος όσο και τα αξιώματά του στον κυβερνητικό συνασπισμό, συγκαταλέγονται εκείνα του σημερινού υπουργού Οικονομίας και Επιστημών, Ράινχολντ Μίτερλενερ, του υπουργού Αγροτικής Οικονομίας Ρενέ Ρούπρεχτερ, όσο και του μόλις 27χρονου υπουργού Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος είναι ο νεαρότερος υπουργός στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρείται ο δημοφιλέστερος όλων των υπουργών αυστριακής κυβέρνησης, αλλά διατυπώνονται επιφυλάξεις ως προς το νεαρό της ηλικίας του και την απειρία του.
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook