Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το νέο εργατικό «ατύχημα» που έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στο εργοστάσιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) που βρίσκεται στην Αυγενική και απαιτεί να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι αίτιοι. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση "Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το αίμα του εργαζομένου στις Μοίρες που τάφηκε σήμερα, ήρθε το πολύ σοβαρό «ατύχημα» στην ΕΑΣΗ. 
Τίποτα δεν είναι τυχαίο!

Μέσα σε ένα χρόνο στην ΕΑΣΗ έχουν εφαρμοστεί από την εργοδοσία όλα τα αντεργατικά μέτρα κάνοντας τους εργαζόμενους λάστιχο: αφού τους είχαν μήνες απλήρωτους, από το καλοκαίρι του 2013 ξεκίνησαν οι απολύσεις αρχικά στο σουπερ μάρκετ και μετά σε όλες τις ειδικότητες φτάνοντας να γίνουν πάνω από 70 μαζικές - παράνομες απολύσεις. Όπως έχουμε καταγγείλει από τις αρχές του καλοκαιριού, κανείς από τους απολυμένους δεν έχει πάρει όλα τα χρήματα (αποζημίωση, δεδουλευμένα, κλπ) αλλά και στους εργαζόμενους αφού έγιναν οι «απαραίτητες» μειώσεις της τάξης του 30-40% προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο «εξυγίανσης» της Τράπεζας Πειραιώς και της Διοίκησης της ΕΑΣΗ, οφείλονται δεδουλευμένα τουλάχιστον 7 μηνών!!

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες- δεν έχει περάσει ούτε χρόνος από το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στις 17-10-2013 στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣΗ στις Μαλάδες .
Και τώρα το έγκλημα συνεχίζεται! Μα πώς να μην συνεχίζεται όταν απουσιάζουν από την επιχείρηση – μιας και απολύθηκαν- μια σειρά από ειδικότητες όπως χημικός και αρμόδιοι τεχνικοί για εξειδικευμένες εργασίες. Όταν δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα υγιεινής- ασφάλειας, δεν υπάρχουν τεχνικοί εργασίας, δεν υπάρχουν ΜΑΠ (μέσα ατομικής προστασίας απλά ή για εξειδικευμένη εργασία), δεν υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό!! 

Όπως διαπίστωσαν από κοντά μέλη της Γραμματείας που έσπευσαν στο χώρο του εργοστασίου φαίνεται ότι οι 3 εργαζόμενοι που τους έλουσε καυστική ποτάσα με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τους, δεν είχαν την ειδίκευση για την εργασία που βρέθηκαν να εκτελούν (καθαρισμός δεξαμενής με καυστικά χημικά). 

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών και ιδιαίτερα οι συγκυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων φέρουν ακέραια την ευθύνη για τις δολοφονίες ουσιαστικά στους χώρους δουλειάς, (που αυξάνονται παρά τη μείωση των εργαζομένων λόγω απολύσεων), διότι με την αποδυνάμωση των επιθεωρήσεων εργασίας έλυσαν τα χέρια των εργοδοτών που στο όνομα του κέρδους δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα. 

Καλούμε τους εργαζομένους στην ΕΑΣΗ αλλά και παντού:

• Να μην κλείνουν τα μάτια τους μπροστά σε αυτά τα γεγονότα. Δεν είναι η «κακιά στιγμή», δεν φταίει η μοίρα μας. Πρόκειται για δολοφονίες, για εγκλήματα για τα οποία κανείς δεν θα λογοδοτήσει αν δεν το απαιτήσουμε ΕΜΕΙΣ!

• Καμία υποχώρηση στην εργοδοσία ούτε για μισθούς ούτε για δικαιώματα και προπάντων για την ζωή μας, για τις συνθήκες που δουλεύουμε, την υγιεινή και ασφάλεια. 
• Να συσπειρωθούν στα σωματεία, να τα κάνουν όπλο τους στον αγώνα ενάντια στην αδίστακτη εργοδοσία, να συστρατευτούν με το ΠΑΜΕ, να απατήσουν παντού ολοκληρωμένα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια, καμία απόλυση που φέρνει εντατικοποίηση της δουλειάς γιαυτούς που μένουν και ανεργία για τους απολυμένους. 

Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ εύχεται περαστικά και γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες και κουράγιο και δύναμη στις οικογένειες τους. Θα βρισκόμαστε στο πλευρό τους για ότι χρειαστεί."