Μία σοκαριστική έκθεση είδε το φως της δημοσιότητας στη Βρετανία. Περίπου 1.400 παιδιά στην πόλη Ρόδερχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από το 1997 έως το 2013, μέσα σε μια περίοδο 16 ετών.

Παιδιά από 11 ετών και πάνω έπεσαν θύματα βιασμού από διάφορους δράστες, απήχθησαν και διακινούνταν για σκοπούς εμπορίας ανθρώπων (trafficking) σε άλλες πόλεις της Αγγλίας, ενώ ξυλοκοπούνταν και εκφοβίζονταν, αναφέρει η έκθεση που πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του τοπικού Συμβουλίου.

Ένα από τα άτομα που κατέθεσαν τη μαρτυρία τους δήλωσε ότι οι ομαδικοί βιασμοί ανηλίκων ήταν συχνό φαινόμενο στην πόλη. 

Η έκθεση αναφέρει ότι σε περισσότερες από το ένα τρίτο αυτών των υποθέσεων ήταν γνωστές σε οργανώσεις προστασίας παιδιών.

Η συντάκτρια της έκθεσης, Αλέξις Τζέι, κατηγορεί την ηγεσία του συμβουλίου για «κραυγαλέες συλλογικές αποτυχίες».

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Ρότζερ Στόουν, δήλωσε ότι παραιτείται και ότι η παραίτησή του έχει άμεση ισχύ.

Η έκθεση καταγγέλλει ότι οι Αρχές της πόλης γνώριζαν για την έκταση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων στην πόλη και δεν έκαναν τίποτα. 

Αν και από το 2013 και μετά, η αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών ήταν καλύτερη και το τοπικό συμβούλιο ζήτησε συγγνώμη, η συντάκτρια της έκθεσης αναφέρει ότι οι απολογίες «ήρθαν πολύ αργά».

Το 2010 πέντε άτομα καταδικάστηκαν για σεξουαλικά εγκλήματα κατά κοριτσιών, αλλά η έκθεση αναφέρει ότι η αστυνομία αντιμετώπισε πολλά από τα παιδιά - θύματα με περιφρόνηση.

in.gr