Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι 43 κυανόκρανοι του ΟΗΕ στα Υψίπεδα του Γκολάν κρατούνται αιχμάλωτοι από ένοπλη οργάνωση στη Συρία.

Ο ΟΗΕ τόνισε ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.

Οι κυανόκρανοι της UNDOF, της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στα Υψίπεδα του Γκολάν, αιχμαλωτίστηκαν από αντάρτες που μάχονται τον συριακό στρατό.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΟΗΕ ανέφερε: «Σε μία περίοδο έντονων συγκρούσεων που ξεκίνησε χθες ανάμεσα σε ένοπλα στοιχεία και τις Συριακές Αραβικές Ένοπλες Δυνάμεις, στο σημείο διαχωρισμού στα Υψίπεδα του Γκολάν, 43 μέλη της Δύναμης Παρατηρητών Αποδέσμευσης στο Γκολάν (UNDOF) αιχμαλωτίστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί από ένοπλη οργάνωση κοντά στο Αλ Κουναϊτιράχ».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, υπεύθυνο για την απαγωγή των κυανόκρανων είναι το Μέτωπο Αλ Νόσρα, μια οργάνωση που δρα στη Συρία και συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

«Ακτιβιστές από την περιοχή επιβεβαίωσαν ότι μέλη του Μετώπου Αλ Νόσρα απήγαγαν περισσότερους από 40 κυανόκρανους του ΟΗΕ και ότι η τύχη τους μέχρι στιγμής είναι άγνωστη» ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Οι 43 απαχθέντες κατάγονται από τα νησιά Φίτζι ενώ οι υπόλοιποι είναι Φιλιππινέζοι, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίτς.

Οι υπόλοιποι 81 κυανόκρανοι που βρίσκονται κοντά σε δύο άλλες κοινότητες του Γκολάν, την Αλ Ρουαγίνα και τη Μπουράικα, «δεν μπορούν να φύγουν από τις θέσεις του» είπε ο Ντιζαρίτς.

in.gr