Με δημόσιες τοποθετήσεις τους την Παρασκευή, τόσο ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, όσο και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία.

Ο Ράσμουσεν εξαπέλυσε βολές κατά της Μόσχας, κατηγορώντας την για παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Πούτιν: Το πρόβλημα της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία είναι το Κίεβο
Με «έκκληση Πούτιν» αφήνουν οι αντάρτες εγκλωβισμένους ουκρανούς στρατιώτες

«Παρά τις κούφιες αρνήσεις της Μόσχας, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ρωσικά στρατεύματα και εξοπλισμός έχουν παρανόμως περάσει τα σύνορα στην ανατολική και νοτιο-ανατολική Ουκρανία» δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για μεμονωμένη ενέργεια, αλλά για τμήμα ενός επικίνδυνου μοτίβου που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί η Ουκρανία από κυρίαρχη χώρα».

Ο Ράσμουσεν σημείωσε ότι θα σεβαστεί πλήρως όποια απόφαση λάβει το ουκρανικό κοινοβούλιο σχετικά με ενδεχόμενο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Λίγο νωρίτερα, ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ είχε ανακοινώσει την πρόθεση του Κιέβου να επανεκκινήσει τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς η χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την ρωσική επιθετικότητα. Λίγα 24ωρα νωρίτερα το Κίεβο είχε τονίζει ότι «χρειάζεται βοήθεια».

«Η κυβέρνηση θα υποβάλλει στο Κοινοβούλιο ένα σχέδιο νόμου το οποίο αποσκοπεί να αναιρέσει το (σημερινό διεθνές) νομικό καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας και να την επαναφέρει στον δρόμο για την εισδοχή στο NATO», δήλωσε ο Γιατσενιούκ στη διάρκεια συνεδρίασης του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου.

Ο Γιατσενιούκ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η Ουκρανία αναμένει να ληφθούν «κρίσιμες αποφάσεις» στη σύνοδο κορυφής του NATO η οποία θα γίνει την 4η και την 5η Σεπτεμβρίου στο Νιούπορτ.

Τον Απρίλιο του 2008, στη σύνοδο του Βουκουρεστίου, οι ηγέτες των χωρών-μελών του NATO είχαν συμφωνήσει η Ουκρανία να υποβάλει επίσημο αίτημα ώστε να αρχίσει η διαδικασία για να ενταχθεί στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο—κάτι το οποίο είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας.

Αλλά το 2010, η φίλα προσκείμενη στη Ρωσία κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε απεμπολήσει αυτόν τον στόχο, αν και συνέχισε να συνεργάζεται με το NATO.

in.gr