Οι δυνατότητες για ανάπτυξη μικρών ανεμογεννητριών των 40 ΚW που θα καλύπτουν ενεργειακές ανάγκες επιχειρήσεων και νοικοκυριών καθώς και ζητήματα που αφορούν στην τεχνολογία αλλά και την επιχειρηματική τους προοπτική, συζητήθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Χανίων.

Στην εκδήλωση που άνοιξε ο καθηγητής και προϊστάμενος του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Κρήτης, αφού επισημάνθηκε το γεγονός ότι η Κρήτη αποτελεί πρωτοπόρα περιφέρεια σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, τονίστηκε η προοπτική διάδοσης και ευρείας χρήσης των μικρών ανεμογεννητριών.

Σύμφωνα με τον Ζαχαρία Μαλλιαράκη, απόφοιτο του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ και υπεύθυνο της εταιρείας Energy Works οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την λειτουργία τους ενώ οι απλές συνθήκες που απαιτούνται για την τοποθέτησή τους δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης μικρών μονάδων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, προσφέροντας υψηλές οικονομικές επιδόσεις.

Είναι ένα έργο μικρό που μπορεί οποιοσδήποτε κρητικός να επενδύσει για να πάρει τα λεφτά του πίσω.

Η οικονομική αποδοτικότητα τέτοιων έργων, αν γίνει σωστά η χωροθέτησή τους που αποτελεί και το μόνο κρίσιμο σημείο, ξεπερνά σε ποσοστό 20 με 25% την αντίστοιχη των φωτοβολταϊκών μονάδων.

Σύμφωνα με τον κ. Μαλλιαράκη, η απόσβεση των επενδύσεων σε μικρές ανεμογεννήτριες μπορεί να γίνει μέσα σε 4 με 4,5 χρόνια ενώ αν οι επενδυτές κατορθώσουν να τα εντάξουν στον αναπτυξιακό νόμο, το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να μειωθεί μέχρι και 2 χρόνια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook