Το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να δώσει τέλος στον \”εμφύλιο\” που έχει ξεσπάσει στη Γαύδο με αφορμή την τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30/9 κατά τη διάρκεια της οποίας τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι αρνήθηκαν να ορκιστούν, επικαλούμενοι ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να ορκιστούν με θρησκευτικό όρκο.

Οι τέσσερις τους κινδυνεύουν με έκτπωση από το αξίωμά τους καθώς ο νόμος είναι σαφής και ορίζει ότι \”αν κάποιος αιρετός δεν έχει αποποιηθεί την εκλογή του και δεν δώσει όρκο, εκτός από την περίπτωση της αντικειµενικής αδυναµίας, µέχρι την 31η Αυγούστου 2014, τότε εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωµά του\”.

Βέβαια ποιός θα αποφασίσει αν οι λόγοι που επικαλούνται οι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης συνιστούν αντικειμενική δυσκολία ή όχι.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης απέστειλε το έγγραφο και το πρακτικό της ορκωμοσίας που έλαβε από τη δήμαρχο Ευαγγελία Καλλίνικου (δείτε εδώ), στο Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο και θα λάβει την οριστική απόφαση, πιθανότατα και εντός της ημέρας.

Ο Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γρηγόρης Ροκαδάκης δήλωσε στο Flashnews.gr ότι \”Θα εφαρμοστεί ότι ακριβώς λέει ο νόμος.

\”Το Υπουργείο μελετά το έγγραφα και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, σε συννενόηση με το Υπουργείο θα κάνει αυτό που πρέπει\”, σημειώνει ο κ. Ροκαδάκης.

Από την πλευρά τους οι δημοτικοί σύμβουλοι που δεν ορκίστηκαν σε ενημερωτικό σημείωμα (δεν έχει πρωτοκολληθεί) που έχουν στείλει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δικαιολογούν την άρνησή τους να ορκιστούν , όχι μόνο λόγω της απουσίας ιερέα αλλά και γιατί δεν υπήρχε Ευαγγέλιο ή κάποια θρησκευτική εικόνα για να ακολουθήσουν το τελετουργικό της θρησκευτικής ορκωμοσίας.

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει αντικειμενική δυσκολία για να αρνηθεί ένας δημοτικός σύμβουλος να ορκιστεί.

Ο κ. Ροκαδάκης παραδέχεται ότι \”εξαρτάται πώς ερμηνεύει κανείς την αντικειμενική ή υποκειμενική δυσκολία\”.

Σε περίπτωση που το Υπουργείο θεωρήσει ότι οι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι αδικαιολόγητα δεν συμμετείχαν στην ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής, τότε θα πρέπει να εκδοθεί σχετική  πράξη που αναφέρει ότι θα πρέπει  να αντικατασταθούν από αναπληρωματικούς. Ο νόμος βέβαια τους δίνει το δικαίωμα, να προσφύγουν στη συνέχεια στα δικαστήρια κατά της απόφασης.

 Από την άλλη μεριά, υπάρχει και η περίπτωση το Υπουργείο να αποφανθεί ότι οι λόγοι που επικαλούνται οι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι είναι ορθοί.

Τότε ενδεχομένες ζητηθεί να γίνει ειδική τελετή για την ορκωμοσία τους και το θέμα τελειώσει εκεί.

Η απόφαση του Υπουργείου λοιπόν θα καθορίσει τις επόμενες εξελίξεις στο δήμο Γαύδου και πόσο \”αναίμακτες\” θα είναι.

Ελένη Ζουμαδάκη
[email protected]

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook