Με δικαστικές προσφυγές επιχειρείται να ακυρωθούν τα διατάγματα με τα οποία εγκρίθηκε η ίδρυση νέων εφετείων σε διάφορες περιοχές της χώρας, γεγονός που έχει διχάσει τις τοπικές κοινωνίες. 
Ηδη υπέβαλαν σχετικές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι δικηγορικοί σύλλογοι Μεσολογγίου και Χανίων, ενώ αναμένεται παρόμοια αντίδραση και από άλλους συλλόγους.
 Οι σχετικές προσφυγές που αφορούν ζητήματα ορθής οργάνωσης και στελέχωσης της Δκαιοσύνης αναμένεται να απασχολήσουν κατευθείαν την ολομέλεια του ΣτΕ, καθώς έχουν προφανώς και επείγοντα χαρακτήρα, αφού τα νέα εφετεία πρόκειται να λειτουργήσουν με το νέο δικαστικό έτος, δηλαδή από τις 16/9/2011.
Πρώτος προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων ζητώντας να ακυρωθεί το διάταγμα ίδρυσης εφετείου στο Ηράκλειο, κάτι που αποτελεί σημείο έντονων τριβών και απεργιακών κινητοποιήσεων στην Κρήτη, ενώ τώρα προσέφυγε στο ΣτΕ ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου, για να ακυρωθεί η ίδρυση εφετείου στο Αγρίνιο, γιατί παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ορθολογικής οργάνωσης της δικαιοσύνης και θα επιδεινώσει τις συνθήκες λειτουργίας της και άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος.
Και τούτο διότι δεν διασφαλίζεται η στελέχωση του νέου εφετείου, αφού το υπουργείο Δικαιοσύνης απέρριψε το ενδεχόμενο αύξησης των δικαστικών λειτουργών και συνεπώς θα προκύψουν σημαντικά κενά δικαστών, εισαγγελέων και υπαλλήλων, καθιστώντας αδύνατη τη λειτουργία του. 
Την ανάγκη επαρκούς και όχι ελλιπούς στελέχωσης έχουν ήδη θέσει η ολομέλεια του Αρείου Πάγου και το ΣτΕ ως προϋπόθεση ίδρυσης του νέου εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, όπως και το Εφετείο Πατρών (και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών) επισημαίνοντας τον κίνδυνο να επηρεαστεί η εύρυθμη λειτουργία του, αν μειωθούν οι οργανικές του θέσεις. Μάλιστα μειοψηφία του ΣτΕ υπογράμμισε την ύπαρξη προβλημάτων ελλιπούς σύνθεσης τουλάχιστον σε 7 εφετεία (Πατρών, Κέρκυρας, Ιωαννίνων, Λαμίας, Ναυπλίου, Καλαμάτας, Δωδεκανήσου).

(imerisia.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook