Στις 25 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τον καθορισμένο προγραμματισμό της κοινοπραξίας ENI- KOGAS θα ξεκινήσει η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» της Κυπριακής ΑΟΖ από το γεωτρύπανο SAIPEM 10000.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος", χθες, η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Υπουργείου Ενέργειας, με Οδηγία προς Ναυτιλομένους μέσω του συστήματος NAVTEX δέσμευσε δύο θαλάσσιες περιοχές μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου για γεωτρήσεις. Αυτό ουσιαστικά αποτελεί και την έναρξη της διαδικασίας των τουλάχιστον δύο διαδοχικών γεωτρήσεων που θα πραγματοποιήσει η ΕΝΙ-KOGAS στο επόμενο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα δεσμεύτηκε περιοχή έκτασης 1.800 τετρ. χλμ περίπου που καλύπτει περίπου τα δύο τρίτα του τεμαχίου «9» όπου βρίσκεται η γεωλογική διαμόρφωση «Ιάσονας» όπως έχει ονομαστεί από το Υπουργείο Ενέργειας και την ΕΝΙ, η οποία περιλαμβάνει τα κοιτάσματα «Ονασαγόρας» και «Πράξανδρος».

Η πρώτη γεώτρηση θα γίνει στον «Ονασαγόρα» και επειδή όλα τα γεωλογικά δεδομένα είναι πανομοιότυπα, από τα αποτελέσματα θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα και για τις ποσότητες, την ποιότητα, τη σύνθεση, τις πιέσεις κ.τ.λ του φυσικού αερίου στον «Πράξανδρο».

Επισημαίνεται πως, παράλληλα, έχει δεσμευτεί για γεωτρήσεις, θαλάσσια περιοχή έκτασης 2.100 τετρ. χλμ. που καλύπτει περίπου το νότιο ήμισυ των τεμαχίων «2» και «3», όπου βρίσκεται το κοίτασμα «Ζήνων», στο οποίο θα ακολουθήσει η δεύτερη γεώτρηση τον Νοέμβριο.

Σε μια άλλη σχετική εξέλιξη χθες, το Ισραήλ και η Ιορδανία, υπέγραψαν Συμφωνία Συναντίληψης, με την οποία μπαίνουν σε τελικές διαπραγματεύσεις για διάθεση από τις Noble και Delek στην Ιορδανία, φυσικού αερίου συνολικής αξίας $15 δισ, από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» για 15 χρόνια.

Η συμφωνία μετατρέπει ουσιαστικά το Ισραήλ, στον κύριο προμηθευτή ενεργειακών πόρων της Ιορδανίας. Η συμφωνία υπογράφτηκε στο Αμάν στην παρουσία του αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

capital.gr