Συνέντευξη τύπου παρα​χώρησαν σήμερα, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, οι Τομεακές Οργανώσεις Ηρακλείου της ΚΝΕ ανακοινώνοντας το πρόγραμμα του 40ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του ΟΔΗΓΗΤΗ που θα γίνει στις 12-13 Σεπτέμβρη στο πάρκο Κομμένο Μπεντένι καθώς και τις αθλητικές δραστηριότητες που θα γίνουν στα πλαίσια του Φεστιβάλ.

Ο Γιώργος Περατσάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, τόνισε: “Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας. Το δείξαμε όταν κινδύνευε η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ακεραιότητά της και, ακριβώς, αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες χωρίς πείνα και πόλεμο. Σε νέες εποχές, στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων. Για το σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας!”

Αυτά τα λόγια είναι από την απολογία του Ν. Μπελογιάννη στο στρατοδικείο, και επιλέξαμε ένα κομμάτι απ’ αυτά τα λόγια του για σύνθημα του 40ου μας Φεστιβάλ γιατί ακριβώς σ΄αυτό το δρόμο επιδιώκουμε να συνεχίσουμε, στο δρόμο όσων έδωσαν και τη ζωή τους για έναν καλύτερο κόσμο που αυτοί δε θα γνώριζαν, με αυταπάρνηση, θάρρος, ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία. Με αισιοδοξία και πίστη στις δυνάμεις μας!

Γιορτάζουμε φέτος τα 40α γενέθλια του “Φ” μας που χωρίς αμφιβολία σ’ αυτή τη μακρόχρονη διαδρομή του έχει βάλει τη σφραγίδα του και στην παρέμβαση στην τέχνη και τον πολιτισμό. Πρόκειται για στοιχείο που ξεχωρίζει στην πορεία αυτή, που συμβάλλει στο κύρος του ίδιου του Φεστιβάλ, στην καθιέρωσή του στη συνείδηση χιλιάδων νέων, ολόκληρων γενιών, ως το μεγαλύτερο πολιτικό-πολιτιστικό νεολαιίστικο γεγονός. Το Φεστιβάλ έχει μια μακρά επιτυχημένη πορεία, ενώ συνεχίζει να ανανεώνεται, να εμπλουτίζεται, να βελτιώνεται κρατώντας όμως αναλλοίωτα όλα εκείνα τα στοιχεία που το κάνουν μοναδικό.

Στήνεται με την εθελοντική προσφορά, το μεράκι και τις ιδέες των μελών και των φίλων της ΚΝΕ και του Κόμματος, χωρίς σπόνσορες και χορηγούς, και γίνεται σημείο αναφοράς για τη νέα γένια. Προβάλλει τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, είναι η ζωή έτσι όπως την ονειρευόμαστε και για την οποία παλεύουμε, έχει το χρώμα της αλήθειας, της νιότης και του δίκιου. Το κόκκινο. Έχει την υπογραφή του Κόμματος της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ και της νεολαίας του, της ΚΝΕ.

Φέτος το φεστιβαλ της ΚΝΕ και του ΟΔΗΓΗΤΗ στο Ηράκλειο θα γίνει 12-13 Σεπτεμβρη, στο πάρκο Κομμένο Μπεντένι. Έχουν προηγηθεί μέσα στο καλοκαίρι πετυχημένες και μεγάλη συμμετοχή προφεστιβαλικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες στα Δειλινά, στην Αλικαρνασσό, στις Αρχάνες και στις Μοίρες.

Όσον αφορά το πρόγραμμα του κεντρικού Φεστιβάλ στο Νομό Ηρακλείου:​

Παρασκευή 12/​9​

Κεντρική Σκηνή:

• 20:30 Συναυλία με «To Quinteto του δρόμου»

• 21:15 Μουσικοθεατρική παράσταση: «Φασισμός... οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν

• 22:15 Συναυλία με την Άλλη Μπάντα

• 23:15 Κρητικό γλέντι με το Βασίλη Σκουλά

Νεανική Σκηνή:

• 20:00 Συναυλία με Μαθητικά συγκροτήματα Wine grapes, μαθητές Μουσικού σχολείου

• 22:00 Εκδήλωση – Συζήτηση: «Δίνουμε ζωή στο σχολείο, κάνουμε τη ζωή σχολείο!»

• 23:00 Συναυλία με το συγκρότημα ALAN DALON (Σωτήρης Αλεξάκης, Βαγγελιώ Φασουλάκη, Νίκος Βέργος)

Σάββατο 13/09

Κεντρική Σκηνή:

• 20:30 Αφιέρωμα: 40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων. Συνεχίζουμε!»

• 21:30 Ομιλία από το μέλος του Π.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ελένη Μπέλλου

• 22:30 Συναυλία με τους Άλμα

• 23:30 Συναυλία με το συγκρότημα TRIO λέ (Γιάννης Παξιμαδάκης, Σωτήρης Αλεξάκης, Στέφανος Κουρουπάκης)

Νεανική Σκηνή:

• 20:00 Συναυλία με Μαθητικά Συγκροτήματα: Σκούφιες, Άζωτος

• 20:45 Διαδραστική παράσταση: «Τσακίζουμε το φασισμό μέσα και έξω από τα σχολεία»

• 22:30 Παρουσίαση project μαθητών ΕΠΑΛ: «Σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, για εμάς επικοινωνία, για την εξουσία παρακολούθηση»
• 23:00 Συναυλία με Μαθητικά Συγκροτήματα: 11 και κάτι, Ghastly Jokers

​Η Κική Γκοσιτζίδου, στέλεχος της ΚΝΕ, ανακοίνωσε το πρόγραμμα του παιδότοπου, τονίζοντας:Το φεστιβάλ της ΚΝΕ και του ΟΔΗΓΗΤΗ συμπληρώνει φέτος τα 40 του χρόνια. Ανοίγει τις πύλες του στα παιδιά και στα νέα ζευγάρια,τους νέους γονείς με τις εξής δραστηριότητες:
Παρασκευή 12/09

​6.30 ​
Παιχνίδι γνωριμίας με τραγούδια.

​7.30 ​Κουκλοθέατρο

​8.30 ​Κατασκευές με ψηφιδωτό

​9.30 ​
Ζωγραφική και έκθεση με θέμα: «Ναζίμ Χικμέτ, Ας δώσουμε τον κόσμο στα παιδιά»

Σάββατο 13/09

​6.30 ​
Παιχνίδια με τις αισθήσεις

​7.30 ​
Κατασκευές από πηλό και υλικά της φύσης

​8.30​
Παράσταση με τεχνική μαύρου θεάτρου «Δροσουλίτες» από τους Κου-Κλο

Επίσης στονπαιδότοπο, και τις 2 μέρες του φεστιβάλ θα υπάρχει παιδικό βιβλιοπωλείο ενώ θα γίνεται συγκέντρωση βιβλίων, ρούχων, παιχνιδιών ενώ το Σάββατο13/9 θα γίνει συζήτηση με θέμα την προσχολική εκπαίδευση.

Ο Γιώργος Γιαλούρης, στέλεχος της ΚΝΕ, τόνισε σχετικά με τις αθλητικές δραστηριότητες στα πλαίσια τ​ου φεστιβάλ:Απευθυνόμαστε σε όλους τους νέους και τα σωματεία, νέες που ασχολούνται με τον αθλητισμό μέσα στους συλλόγους και σωματεία, στα λιγοστά γήπεδα της γειτονιάς και τους καλούμε να συμμετέχουν στις αθλητικές δραστηριότητες που γίνονται στα πλαίσια του 40ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ. Να διεκδικήσουμε αθλητικές υποδομές που να καλύπτουν τις ανάγκες της νεολαίας, σύγχρονα και ασφαλή γήπεδα, επιστημονική στήριξη, το απαραιτητο προσωπικό στα σχολεία , με γιατρούς και γυμναστές.όσον αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες στα πλαίσια του Φεστιβάλ, έχουν ως εξής:
6 Σεπτέμβρη, στις 7.00 μ.μ Επίδειξη skate και bmx στο νέο χώρο στην παραλιακή
​6-7 και 13 Σεπτέμβρη Τουρνουά ποδοσφαίρου 5χ5, στα γήπεδα Μαρτινέγκο
13 Σεπτέμβρη 9.30 Δεύτερος Λαικός Αγώνας Δρόμου Ενετικών Τειχών (Αφετηρία: είσοδος πάρκου Κομμένο Μπεντένι)