\”Εμφύλιος\” έχει ξεσπάσει και πάλι μεταξύ μελών του συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και του διοικητή του Ιδρύματος, με αφορμή αυτή τη φορά την μετακίνηση νοσηλεύτριας από την πνευμονολογική κλινική στα ΤΕΠ.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου και η Ένωση Ιατρών Ε.Σ.Υ Νομού Ρεθύμνου, ασκούν έντονη κριτική στο συνολικό τρόπο διοίκησης του Νοσοκομείου από την πλευρά του διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος, εστιάζοντας στο τελευταίο περιστατικό που αφορά την μετακίνηση της εργαζόμενης.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης, πολλά χρόνια τώρα, βρίσκεται σε συνθήκες οριακής λειτουργίας. Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση έχουν διαμορφώσει ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για την παροχή του δημόσιου αγαθού της υγείας στους κατοίκους του Νομού μας.

Η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ νομού Ρεθύμνου και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου αδιάλειπτα έχουν επισημάνει τους κινδύνους που οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές επιφυλάσσουν για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών υγείας, η ενίσχυση του επιχειρηματικού ιδιωτικού τομέα και η μετακύλιση του κόστους περίθαλψης στους ασθενείς σε περίοδο διαρκούς μείωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, οδηγεί σε υγειονομική φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο, έχοντας συνείδηση αυτής της τραγικής πραγματικότητας στην Υγεία και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, συνεχίζουν- παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν και την διαρκή απαξίωση που εισπράττουν από την Πολιτεία- να δίνουν καθημερινά τη μάχη για την αξιοπρεπή και ασφαλή λειτουργία του Ιδρύματος και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών του Νομού.

Όμως για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός απαιτείται η μέγιστη δυνατή συνεργασία των εμπλεκόμενων μερών, η αλληλοκατανόηση και η υιοθέτηση δημοκρατικών αρχών και κανόνων κυρίως από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Δυστυχώς, από την έναρξη της θητείας του ο τωρινός διοικητής αντιμετώπισε το προσωπικό του Νοσοκομείο μας όχι ως συνάδελφος και συνεργάτης, αλλά μάλλον ως «κομματικός επιτετραμμένος» που παντού εφευρίσκει φαντασιακούς εχθρούς που τον υποβλέπουν και τον υπονομεύουν. Αντί να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό, αντιμετώπισε εχθρικά και πέρα από κάθε δεοντολογία όλες και όλες εκείνους που διεκδικούν συλλογικά τη στοιχειώδη εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Βρισκόμαστε σε πλήρη αντίθεση τόσο από τον τρόπο με τον όποιο ο Διοικητής ασκεί τα καθήκοντά του, όσο και από τη συμπεριφορά του η οποία διακρίνεται για το εριστικό, ειρωνικό, αλαζονικό και αυταρχικό ύφος της. Η απόδοση αυτών των χαρακτηρισμών στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, παλαιότερα και πρόσφατα.

Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του:

Δηλώνει από την πλευρά του μια αδικαιολόγητη έλλειψη εμπιστοσύνης προς το προσωπικό (ας θυμηθούμε τα περί κλοπών, εξ΄ ου και οι κάμερες).

Λαμβάνει αποφάσεις χωρίς τη συνεργασία αρμοδίων υπαλλήλων, προϊσταμένων και διευθυντών για χώρους ευθύνης τους με συνέπεια την απορρύθμιση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου.
Εκδηλώνει πολλές φορές αχαρακτήριστα επιθετική συμπεριφορά προς τους υφιστάμενους του, που ξεπερνά όχι μόνο τα όρια της ευπρεπείας αλλά και του σεβασμού της αξιοπρέπειας των άλλων.

Απειλεί συνεχώς με ΕΔΕ, τιμωρητικές μετακινήσεις και απόλυση κάθε υπάλληλο που κατά την κρίση του «δεν συμμορφώνεται».

Το πιο πρόσφατο περιστατικό αυθαιρεσίας είναι η αναιτιολόγητη μετακίνηση της νοσηλεύτριας από το πνευμονολογικό ιατρείο στα ΤΕΠ.

Θεωρούμε ότι αυτή απόφαση του Διοικητή, η οποία ελήφθη «εν θερμώ» σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπεί στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου. Θέτουμε το εύλογο ερώτημα꞉

Μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία του ιατρείου όταν παρακολουθούνται ασθενείς με χρόνιες πνευμονολογικές παθήσεις, που έχουν την ανάγκη βρογχοσκοπήσεων, σπιρομετρήσεων, οξυγονοθεραπειών, λήψης αερίων αίαμτος για χορήγηση οξυγόνου κατ΄οίκον;

Η απόφαση αυτή που έχει αναμφίβολα εκδικητικό χαρακήρα, έχει ως στόχο τον εκφοβισμό όσων αγωνίζονται για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματά τους, αλλά και την «πειθάρχηση» του συνόλου των εργαζομένων.

Για τους λόγους αυτούς εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίδαρση σε τέτοιες πρακτικές και συμπεριφορές, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στη συνάδελφο, και ως θεσμικά όργανα συλλογικής εκπροσώπησης των ιατρών και εργαζομένων του νοσοκομείου ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ της απόφασης του Διοικητή.

Δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί αυτή η διαλυτική κατάσταση στο Νοσοκομείο.

Καλούμε τους βουλευτές του Νομού και τους θεσμικούς φορείς του τόπου μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook