Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από εισήγηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν και αρμόδιου για την πολιτική ανταγωνισμού επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, στην αυριανή εβδομαδιαία συνεδρίαση του Κολλεγίου των κοινοτικών επιτρόπων, θα απορριφθεί η συγχώνευση των δύο αεροπορικών εταιρειών. Η απόφαση αναμένεται μάλιστα να ληφθεί με τη λεγόμενη διαδικασία του σημείου “A”, δηλαδή χωρίς τη διεξαγωγή συζήτησης μεταξύ των επιτρόπων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έρευνα της Επιτροπής στην αγορά έδειξε ότι η προτεινόμενη συγχώνευση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ανταγωνισμού, κυρίως γιατί η νέα επιχείρηση που θα προκύψει θα έχει πολύ μεγάλα μερίδια αγοράς, σχεδόν το μονοπώλιο, σε βασικές εγχώριες διαδρομές (όπως Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη, Χανιά, Ηράκλειο, Ρόδος και Σάμος).

Παράλληλα, από την έρευνα της Κομισιόν προέκυψε ότι η προτεινόμενη συγχώνευση δημιουργεί αποτρεπτικές συνθήκες για τη δημιουργία ανταγωνισμού και αδυναμία προσφοράς παραχωρήσεων ώστε να εισέλθει στην αγορά κάποια ανταγωνιστική εταιρεία και έτσι να διασφαλίζεται η προστασία του καταναλωτή. Σύμφωνα με την Επιτροπή, στα αντικίνητρα για τη διασφάλιση κανόνων υγιούς ανταγωνισμού είναι και οι υψηλές χρεώσεις στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, οι οποίες καθιστούν ασύμφορη τη δραστηριοποίηση low-costαεροπορικών εταιρειών, καθώς επίσης και το γεγονός ότι σε ακτίνα 100 χλμ. δεν λειτουργεί κάποιο άλλο αεροδρόμιο, ως εναλλακτική λύση.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία, οι εταιρείες δικαιούνται να ζητήσουν την ακύρωση της απόφασης της Κομισιόν με προσφυγή τους στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, εντός διμήνου από τη δημοσίευση της σημερινής απόφασης στην επίσημη εφημερίδα.

(Ημερησία)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook