Σημαντικές είναι οι αλλαγές που έρχονται από του χρόνου για τη φορολογία των ομογενών με το νόμο 3943/2011 που έχει από τον Μάρτιο ψηφιστεί και ισχύει κανονικά. Όπως εξήγησε στον «Εθνικό Κήρυκα» η ομάδα ειδικών φοροτεχνικών, Ευστράτιος Σακαλιέρος, Μιχάλης Αντωνόπουλος και Ανδρέας Γεωρμπαλίδης, με το νέο νόμο, ο οποίος θα ισχύσει για τις φορολογικές δηλώσεις του 2011, καταργείται η απαλλαγή αγοράς πρώτης κατοικίας για τους ομογενείς.

Ωστόσο, έρχεται μία εξαιρετική αλλαγή στη φορολογία εισοδήματος για τους κατοίκους εξωτερικού. Ειδικότερα, από 1η Ιανουαρίου 2011, δεν έχουν πλέον τεκμήριο διαβίωσης, όχι μόνο τα σκάφη αναψυχής, αλλά εξαιρούνται και τα ακίνητα και τα Ι.Χ.(αυτοκίνητα).

Επομένως, σχολίασε η ομάδα των φοροτεχνικών, «μπορεί κάποιος ομογενής να κάνει εισαγωγή συναλλάγματος και να προβεί σε αγορές στην Ελλάδα».

Ωστόσο, για τις φορολογικές δηλώσεις του 2010, θα ισχύσει ο 3842/10 και όσοι καταθέτουν δήλωση, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι φέτος θα έχουν επιβάρυνση 5% επί τεκμαρτού ποσού.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαΐου, ανεξαιρέτως Αριθμού Φορολογικού Μητρώου, λήγει για τους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού η προθεσμία καταβολής φορολογικών δηλώσεων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ).

Όσοι έχουν μεριμνήσει να λάβουν τους σχετικούς κωδικούς (Κλειδάριθμους) από το πρόγραμμα TAXIS, μπορούν να καταθέσουν τις δηλώσεις ηλεκτρονικά μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Για να μπορέσει κάποιος κάτοικος εξωτερικού να βγάλει Κλειδάριθμο, θα πρέπει να πάει ο αντίκλητός του στην Εφορία για να τον παραλάβει, αφού πρώτα κάνει αίτηση στο TAXIS και από εκεί να προμηθευτεί το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νόμο 3842/10, οι ομογενείς για οικία, που είτε αγόρασαν, είτε κληρονόμησαν στο παρελθόν και δεν την είχαν νοικιάσει κατά το 2010, φορολογούνται με την εξής κλίμακα:

Μέχρι τα 80 τ.μ. με 30 ευρώ ανά τ.μ. Από τα 80-120 τ. μ. με 50 ευρώ ανά τ.μ. και από 120 και άνω με 80 ευρώ ανά τ.μ.

Ωστόσο, όπως επισήμαναν οι φοροτεχνικοί, «αν αποδείξεις ότι μένεις στο εξωτερικό πάνω από 183 μέρες το χρόνο, ακόμη και με μία βεβαίωση ΔΕΗ για την κίνηση του λογαριασμού, που δεν έχει κατανάλωση, παρά μόνο πάγιο, τότε έχεις απαλλαγή από το τεκμήριο κατοικίας, εφόσον έχει δηλωθεί στο σχετικό έντυπο Ε2 κενό το σπίτι».

Υπάρχει, όμως, και ο φόρος 5% για δαπάνη διαβίωσης στην Ελλάδα. Η δαπάνη αυτή είναι 3.000 ευρώ για ανύπαντρους και 5.000 ευρώ για παντρεμένους, είπαν οι ειδικοί στον «Εθνικό Κήρυκα».

Επιπλέον, φόρος 5% επιβάλλεται σε όσους διατηρούν αυτοκίνητο στην Ελλάδα. Για παράδειγμα μέχρι 1.200 κυβικά το αυτοκίνητο υπολογίζεται ότι έχει αξία 3.000 ευρώ, οπότε ο φόρος που αναλογεί είναι 150 ευρώ.

«Για το τεκμήριο του αυτοκινήτου, δεν υπάρχει τρόπος να υπάρξει απαλλαγή, εκτός και αν έχει δηλώσει ότι είχε παραδώσει τις πινακίδες κυκλοφορίας όλο το 2010», είπε η ομάδα των φοροτεχνικών.

Σημειώνεται, πως αν η οικία που διατηρεί ο ομογενής στην Ελλάδα έχει ενοικιαστεί, τότε θα πρέπει να δηλώσει το ποσό που πήρε κατά το 2010 και να φορολογηθεί κανονικά.

Επίσης, οι κάτοικοι εξωτερικού δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις αποδείξεις για την κάλυψη του αφορολόγητου όπως, όλοι οι άλλοι Έλληνες φορολογούμενοι.

Σε κάθε περίπτωση, οι ομογενείς που υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει για περισσότερες λεπτομέρειες να επικοινωνήσουν το συντομότερο με τους δικηγόρους τους, τους αντίκλητούς τους στην Ελλάδα.

Αν, πάντως, χρειάζονται κάποιες περαιτέρω διευκρινίσεις, μπορούν να επικοινωνήσουν και με την ομάδα ειδικών φοροτεχνικών στα emails:

[email protected],

[email protected],

[email protected].

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν και κατοικούν στο εξωτερικό π.χ. πρεσβείες ή αξιωματικοί του Στρατού, υποβάλλουν δήλωση στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Δ.Ο.Υ. που ανήκουν και όχι στην Εφορία Κατοίκων Εξωτερικού. Δεν χρειάζεται να υποβάλουν αποδείξεις και συμπληρώνουν τους κωδικούς 319-320.

Εθνικός Κήρυκας Νέας Υόρκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook