Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, είναι μια απο τις 24 υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. πανελλαδικά, απο τις οποίες θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος για την έκδοση αστυνομικών ταυτοτήτων.

Μείωση της γραφειοκρατίας, διευκόλυνση της ζωής των πολιτών και σημαντική εξοικονόμηση πόρων επιτυγχάνεται με το νέο, πιο γρήγορο και απλό, σύστημα έκδοσης Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, το οποίο παρουσίασαν σήμερα ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας και ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ειδικότερα, το νέο σύστημα εφαρμόζεται πιλοτικά σε 24 Αστυνομικές Υπηρεσίες, σε όλη την επικράτεια. Σε ένα μήνα περίπου, η νέα διαδικασία θα εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα και κάθε πολίτης θα μπορεί πλέον να πηγαίνει μόνο με δύο φωτογραφίες του και ένα μάρτυρα στο Αστυνομικό Τμήμα και να λαμβάνει άμεσα και εύκολα το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, χωρίς να προσκομίζει πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις. 

Μόλις ξεκινήσει η καθολική εφαρμογή του νέου συστήματος, κάθε πολίτης θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του και να την παραλαμβάνει μέσα σε λίγα λεπτά. 

Αυτό γίνεται εφικτό χάρη στη διασύνδεση των αστυνομικών τμημάτων με τα δημοτολόγια, την πρώτη «government to government» (διασύνδεση δημοσίων υπηρεσιών) Υπηρεσία. Ο αρμόδιος υπάλληλος της αστυνομικής αρχής θα αναζητά πλέον αυτεπάγγελτα, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ), τα απαραίτητα στοιχεία για την έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας (επώνυμο, όνομα, ονοματεπώνυμο πατέρα, ονοματεπώνυμο μητέρας, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, δήμος δημοτολογίου, αριθμός οικογενειακής μερίδας, ιθαγένεια). 

Η διαδικασία έκδοσης Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, συνοπτικά, θα διαμορφωθεί ως εξής: 

Μετά την ολοκλήρωση της αυτεπάγγελτης αναζήτησης και την ταυτοποίηση του αιτούντος από τον αρμόδιο υπάλληλο της αστυνομικής αρχής, διαμορφώνεται αυτόματα η σχετική αίτηση, στην οποία περιλαμβάνονται μέχρι τρία τυχαία ερωτήματα επί των δημοτολογικών στοιχείων που βρίσκονται καταχωρημένα στο ΟΠΣΕΔ. Τα ερωτήματα εκτυπώνονται και ο αιτών απαντά εγγράφως σε αυτά. Αφού υπογράψει την αίτηση − υπεύθυνη δήλωση, ο αρμόδιος υπάλληλος της αστυνομικής αρχής καταχωρεί στην εφαρμογή τις σχετικές απαντήσεις. Στη συνέχεια ο υπάλληλος εκτυπώνει την αίτηση, επικολλά τη φωτογραφία και καλεί τον αιτούντα και το μάρτυρα να υπογράψουν. Το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας πλαστικοποιείται και παραδίδεται στον αιτούντα.Με τον τρόπο αυτό: 

• Κερδίζουν χρόνο και γλιτώνουν κόπο οι πολίτες.

• Εξοικονομούνται οικονομικοί πόροι και ενέργεια από τις εκτυπώσεις. Με το νέο σύστημα θα εκτυπώνονται πλέον ετησίως δύο εκατομμύρια χαρτιά λιγότερα! Πρόκειται για τα σχετικά έγγραφα (αίτηση έκδοσης πιστοποιητικού, αποδεικτικό αποστολής μέσω φαξ, κ.λπ.) που απαιτούντο για καθεμιά από τις περίπου 450.000 αστυνομικές ταυτότητες που εκδίδονται κάθε χρόνο. 

Το συνολικό κόστος εκτύπωσης 1.000.000 καρτελών που δαπανάται ετησίως από την Ελληνική Αστυνομία προς το Τυπογραφείο της Τράπεζας της Ελλάδος ανέρχεται σε 128.000 Ευρώ.

• Εξοικονομούνται περίπου 150.000 ανθρωποώρες εργασίας δημοτικών υπαλλήλων και αστυνομικών υπαλλήλων ετησίως.

Συγκεκριμένα, οι εργασίες που θα πάψουν να εκτελούνται με το νέο σύστημα έκδοσης των αστυνομικών ταυτοτήτων, είναι:

Για τις Αστυνομικές Υπηρεσίες

- Παραλαβή αίτησης
- Πρωτοκόλληση
- Αποστολή αίτησης στον αρμόδιο Δήμο μέσω φαξ 
- Παραλαβή πιστοποιητικού από τον αρμόδιο Δήμο μέσω φαξ 
- Ενημέρωση του πολίτη για την παραλαβή του πιστοποιητικού

Για τους Δήμους

- Παραλαβή/εκτύπωση αίτησης στο φαξ
- Πρωτοκόλληση
- Αναζήτηση πιστοποιητικού στον Η/Υ
- Εκτύπωση
- Πρωτοκόλληση, υπογραφή, σφραγίδα
- Αποστολή μέσω φαξ 

Οι 24 Αστυνομικές Υπηρεσίες που εφαρμόζεται πιλοτικά το νέο σύστημα έκδοσης Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας

1) ΥΠΟΔ. ΑΣΦΑΛ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
2) ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
3) ΥΠΟΔ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
4) ΥΠΟΔ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
5) ΥΠΟΔ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
6) ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ
7) Τ.Α. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
8) Τ.Α. ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
9) Τ.Α. ΑΧΑΡΝΩΝ
10) Τ.Α. ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
11) Τ.Α. ΚΟΡΩΠΙΟΥ
12) Τ.Α. ΠΕΙΡΑΙΩΣ
13) Τ.Α. ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ
14) Τ.Α. ΑΙΓΑΛΕΩ
15) Τ.Α. ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΘΕΣ/ΚΗ
16) Τ.Α. ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΘΕΣ/ΚΗΣ
17) Τ.Α. ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
18) Α.Τ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΒΑΛΤΟΥ
19) Τ.Α. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΠΕΛΛΑΣ
20) Τ.Α. ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΡΟΥ ΚΥΚ
21) Τ.Α. ΚΟΖΑΝΗΣ
22) Τ.Α. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
23) Τ.Α. ΛΑΜΙΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
24) Τ.Α. ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ