1994… 2014… 20 χρόνια χωρίς την Μελίνα Μερκούρη.
Στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης «Οδός Μελίνας Μερκούρη» την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου στις 21.00 εγκαινιάζεται στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων, στο Νεώριο Μόρο έκθεση κινηματογραφικών αφισών της Μ. Μερκούρη. 
Το ίδιο βράδυ στις 22.00 θα προβληθεί η ταινία «Φαίδρα» και στις 24 Σεπτεμβρίου στις 22.00 θα γίνει η προβολή της ταινίας «Κραυγή Γυναικών» με ελεύθερη είσοδο
Διάρκεια έκθεσης 17-28 Σεπτεμβρίου
Ανοιχτά για το κοινό 10.00-22.00 καθημερινά
Λίγα λόγια για τις ταινίες
«Φαίδρα»
Παραγωγή: Γαλλία – Ελλάδα – ΗΠΑ Σκηνοθεσία: Ζιλ Ντασέν
Πρωταγωνιστούν: Αντονι Πέρκινς, Μελίνα Μερκούρη, Ραφ Βαλόνε
Μετά την παγκόσμια επιτυχία της ταινίας Ποτέ την Κυριακή που έκανε σταρ τη Μελίνα Μερκούρη, της χάρισε βραβείο ερμηνείας στις Κάννες και μια υποψηφιότητα για όσκαρ (που έχασε από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ για την ταινία Ζήσαμε στην Αμαρτία (Buttlefield 8)), η ηθοποιός και ο Ντασέν, μόνιμο καλλιτεχνικό ζευγάρι, στράφηκαν στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία (Η ταινία αποτέλεσε την τέταρτη συνεργασία του ζευγαριού). Επέλεξαν την τραγωδία του Ευριπίδη Ιππόλυτος που αφηγείται το παράνομο ερωτικό πάθος της Φαίδρας, συζύγου του Θησέα, για τον γιο του Ιππόλυτο. Το σενάριο έγινε από τη συγγραφέα Μαργαρίτα Λυμπεράκη, η οποία μετέφερε το μύθο στην Ελλάδα της δεκαετίας του \’60, που είχε αρχίσει να παίρνει τα πάνω της μετά τον πόλεμο. Η ερμηνεία της Μερκούρη απέσπασε καλές κριτικές και έλαβε υποψηφιότητά για χρυσή σφαίρα. Η μουσική επένδυση της ταινίας έγινε από τον Μίκη Θεοδωράκη και τους στίχους των τραγουδιών έγραψε ο Νίκος Γκάτσος.
«Κραυγή Γυναικών» (1978)
Σκηνοθεσία: Ζιλ Ντασέν
Πρωταγωνιστούν: Μελίνα Μερκούρη, Ελεν Μπέρνστιν, Δεσπω Διαμαντίδου Ανδρ. Βουτσινά
Η ταινία είναι βασισμένη σε μια σύγχρονη διασκευή της Μήδειας του Ευριπίδη, που έκανε ο Μίνως Βολονάκης για το θέατρο. Μια ελληνίδα ηθοποιός και διάσημη σταρ, η Μάγια (Μελίνα Μερκούρη), επιστρέφει στην πατρίδα της για να ερμηνεύσει μια σύγχρονη εκδοχή της τραγωδίας του Ευριπίδη Μήδεια. Στην προετοιμασία λαμβάνει υπόψη της και την περίπτωση μιας αμερικανίδας παιδοκτόνου, της Μπρέντα Κόλινς (Έλεν Μπέρνστιν), η οποία σκότωσε στη Γλυφάδα τα τρία μικρά παιδιά της για να εκδικηθεί τον άπιστο άνδρα της, και τώρα βρίσκεται σε ισόβια κάθειρξη στις φυλακές Κορυδαλλού. Προσεγγίζει την Κόλινς και σιγά-σιγά κερδίζει την εμπιστοσύνη της, ενώ στη συνέχεια αναπτύσσει μια ουσιαστική σχέση μαζί της. Μια σχέση βαθιά συναισθηματική, όπου οι προσωπικότητες των δύο γυναικών συναντώνται, για τη βαθύτερη κατανόηση μιας τέτοιας πράξης, τόσο στο θέατρο όσο και στη ζωή.
Με πρωτοβουλία του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Χανίων , η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, το Γαλλλικό Προξενείο Χανίων , το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη και το Μουσείο Μπενάκη εγκαινίασαν στα Χανιά την έκθεση «Οδός Μελίνας Μερκούρη», έκθεση φωτογραφίας & προσωπικών αντικειμένων της Μελίνας Μερκούρη, την Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00, στο Μοναστήρι του Καρόλου
Διάρκεια έκθεσης Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου
Ώρες : καθημερινά 19.00 – 22.00

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook