Η συμμαχία της κεντροαριστεράς και της αριστεράς που αποτελούσε την αντιπολίτευση στη Σουηδία κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, ενώ η άκρα δεξιά κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό που αποτελεί ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της σουηδικής δημόσιας τηλεόρασης SVT μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ψηφοφορίας.
Την τρίτη θέση φαίνεται να καταλαμβάνει η ακροδεξιά. Ωστόσο, ο σχηματισμός κυβέρνησης φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολος.
Σύμφωνα με δύο exit poll, οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να προηγούνται με ποσοστό 31,1% των ψήφων.
Εάν το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιωθεί, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Στέφαν Λεβέν, 57 ετών, πρώην εργάτης και συνδικαλιστής, πρόκειται να λάβει την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση.
Η Ακροδεξιά αναδείχθηκε τρίτο κόμμα, διπλασιάζοντας τα ποσοστά της μέσα σε τέσσερα χρόνια (10,5% των ψήφων σήμερα, 5,7% το 2010).
Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι (7,1%) και το Κόμμα της Αριστεράς (6,6%) συγκεντρώνουν συνολικά το 44,8% των ψήφων. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της απερχόμενης κυβέρνησης συγκεντρώνει το 39,7%.
Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει και το τέλος της πολιτικής κυριαρχίας του 49χρονου πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και οκτώ χρόνια.
Στο Κοινοβούλιο φαίνεται να εισέρχεται και το κόμμα Φεμινιστική Πρωτοβουλία, το οποίο φέρεται να συγκεντρώνει το 4% των ψήφων, ακριβώς το όριο για να μπει στη Βουλή.
Άλλη τηλεφωνική έρευνα που διεξήχθη αφότου έκλεισαν οι κάλπες εμφανίζει μια αισθητά διαφορετική εικόνα, δίνοντας στην κεντροαριστερή και αριστερή συμμαχία 44% και στην κεντροδεξιά του Ράινφελτ 43%. Κατά την ίδια έρευνα οι Δημοκράτες της Σουηδίας συγκεντρώνουν 8,3% και η Φεμινιστική Πρωτοβουλία 4,4%.
Τα κόμματα του Κοινοβουλίου έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με τον ηγέτη της ακροδεξιάς Γίμι Όκεσον, καθώς αρνούνται να συζητήσουν μαζί του.
Οι εκλογές μοιάζουν να σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής, αυτής της πολιτικής κυριαρχίας του 49χρονου Φρέντρικ Ράινφελτ, που παρέμεινε στο θώκο του πρωθυπουργού επί οκτώ χρόνια.
Παρά τις καλές επιδόσεις του στο πεδίο της οικονομίας, υπήρξε θύμα της φθοράς της εξουσίας, ιδίως μετά τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που προώθησε.
Ωστόσο ο Λεβέν θα έχει κάθε άλλο παρά εύκολο έργο, καθώς οι Πράσινοι και το Αριστερό Κόμμα δεν έχουν ακόμη καταστήσει σαφές εάν θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.
Η δυσαρέσκεια εξάλλου που σηματοδοτεί η ψήφος στους Δημοκράτες της Σουηδίας θα αποτελέσει επίσης μια πρόκληση για τον Λεβέν, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα της μετανάστευσης: στη χώρα των 9,7 εκατ. πολιτών αναμένονται μόνο φέτος 80.000 μετανάστες και πρόσφυγες.
«Θεωρώ ότι θα έχουμε μια κατάσταση μεγάλης σύγχυσης μετά τις εκλογές» είπε μιλώντας στην τηλεοπτική υπηρεσία του Γαλλικού Πρακτορείου ο Μίκαελ Σούντστρεμ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Λουντ, ενώ η Στίνα Μόριαν, μια πολιτική αναλύτρια, έκανε λόγο περί «μιας καταστροφής για τα μεγάλα κόμματα», μιλώντας στην εφημερίδα Metro.
Οι ψηφοφόροι των Δημοκρατών της Σουηδίας είναι πολίτες που νιώθουν πως έχουν εγκαταλειφθεί από τα μεγάλα κόμματα.
Οι Σοσιαλδημοκράτες πρόβαλαν στην προεκλογική τους εκστρατεία σχέδια για την αύξηση των δαπανών κατά 40 δισεκ. κορόνες (περίπου 4,3 δισεκ. ευρώ) για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, των δαπανών για την παιδεία και την υγεία, έπειτα από οκτώ χρόνια μειώσεων των φόρων και φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων.
Η ανεργία στη Σουηδία έχει φθάσει σε υψηλό επίπεδο (8%), πλήττοντας ιδίως τους μετανάστες και τους νέους, ενώ η φούσκα των ακινήτων απειλεί την οικονομική σταθερότητα. Οι εκτεταμένες ταραχές που σημειώθηκαν πέρυσι σε φτωχές συνοικίες όπου ζουν κυρίως μετανάστες έδειξε ότι μεγεθύνεται μια τάξη εξαθλιωμένων στη Σουηδία -όπου καταγράφεται η ταχύτερη αύξηση των ανισοτήτων στον ΟΟΣΑ.
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook