Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι Έλληνες γιατροί αναφορικά με την επιδημία βακτηριακής γαστρεντερίτιδας, που προκλήθηκε πιθανώς από την κατανάλωση μολυσμένων αγγουριών και η οποία έχει προκαλέσει το θάνατο 14 ανθρώπων στη Γερμανία. Κρούσματα έχουν καταγραφεί επίσης στη Βρετανία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Αυστρία και την Πολωνία. Τα περισσότερα αφορούν επισκέπτες Γερμανούς ή τουρίστες που επέστρεψαν από Γερμανία. 
Όπως δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο γιατρός δημόσιας υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ, Δημ.Ηλιόπουλος, και σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στη χώρα μας δεν έχουν εισαχθεί «ύποπτα» μη επεξεργασμένα λαχανικά. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά χρειάζεται προσοχή απ\’ όλους όσοι ταξιδέψουν σε χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα» τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος. 
Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, ακόμα δεν έχει βρεθεί η πηγή μόλυνσης των λαχανικών και γι\’ αυτό δεν μπορεί να ενοχοποιηθεί μία χώρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ισπανία, ή ένα συγκεκριμένο τρόφιμο. «Υποπτευόμαστε ότι ενοχοποιούνται τα ωμά λαχανικά» είπε ο κ. Ηλιόπουλος.
Όπως έχει γίνει γνωστό, η λοίμωξη προέρχεται από το βακτήριο Escherichia coli (προφέρεται «εσερίχια κόλι), ένα μικρόβιο με πολλά διαφορετικά στελέχη. Ορισμένα είναι ακίνδυνα και ζουν κανονικά στο ανθρώπινο έντερο, ενώ άλλα είναι τοξικά και δυνητικά θανατηφόρα.
«Μέχρι σήμερα, η επιδημία αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες επιδημίες STEC/HUS που έχουν αναφερθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, και η μεγαλύτερη που έχει αναφερθεί ποτέ στη Γερμανία» ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, με έδρα τη Στοκχόλμη.
Στη Γερμανία, που συγκεντρώνει μέχρι στιγμής τη συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων, το εθνικό κέντρο ελέγχου νοσημάτων, συνέστησε στον πληθυσμό να μην καταναλώνει ωμά αγγούρια, τομάτες, μαρούλι και μελιτζάνες.
Το πιθανότερο είναι ότι η επιδημία προκλήθηκε από μολυσμένα ισπανικά αγγούρια, ωστόσο η προέλευση της μόλυνσης δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, τόνισε ο Άντρεας Χένσελ, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Εκτίμησης Κινδύνου.
«Έχουμε μεν εντοπίσει τα λεγόμενα παθογόνα εντεροαιμορραγικής E.coli σε αγγούρια, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ευθύνονται για το σύνολο της επιδημίας» δήλωσε ο Χένσελ στη γερμανική τηλεόραση.
Στην Ισπανία, το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την προέλευση του βακτηρίου. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα μπορούσε να κινηθεί νομικά εναντίον όσων έσπευσαν να κατηγορήσουν την Ισπανία.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας επισήμανε ότι δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα στην Ισπανία, και κάλεσε τις γερμανικές αρχές να συνεχίσουν την έρευνα μέχρι να βρουν αποδείξεις.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook