Ο Δήμος Σητείας σε συνεργασία με το Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης και την Περιηγητική Λέσχη Σητείας, στα πλαίσια του ετήσιου θεσμού ανάδειξης και προώθησης των τοπικών προϊόντων διοργανώνουν το 3ο Φεστιβάλ \”Σητείας γη\” με πολυποίκιλες εκδηλώσεις που θα λάβουν μέρος στις 19, 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2014.
Πιο συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν:
1. Έκθεση τοπικών προϊόντων και παραγωγικών φορέων στην κεντρική πλατεία της πόλης.
2. Επιστημονική Ημερίδα με θέματα-τοποθετήσεις τόσο για την επιστημονική μελέτη των τοπικών προϊόντων όσο και για την καλύτερη ανάδειξη τους, αλλά και την τουριστική προβολή του τόπου σε συνάφεια με αυτά. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Σχόλης Διατροφής και Διαιτολογίας στην Σητεία.
3. Πολιτιστικές εκδηλώσεις και διαγωνισμοί στην κεντρική πλατεία.
4. Περιηγήσεις- ξεναγήσεις σε πιστοποιημένες εγκαταστάσεις παραγωγών και τυποποιητών των τοπικών μας προϊόντων.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Παρασκευή: 19 Σεπτεμβρίου 2014

18.00 Έναρξη φεστιβάλ
Παρουσίαση εκθεσιακών περιπτέρων στην κεντρική πλατειά της Σητείας
• Τοπικές επιχειρήσεις- Παράγωγοι και έμποροι του Δήμου Σητείας – Συνεταιρισμοί και Φορείς παρουσιάζουν τα προϊόντα και την τεχνογνωσία τους σε μια γιορτή διαφήμισης για το τόπο μας
• Περιήγηση στην ιστορία της πόλης και της παλαιάς επαρχίας της Σητείας, μέσω οπτικοακουστικού υλικού.
18.30- 20.00 Μαθήματα μαγειρικής παραδοσιακής κουζίνας
Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Ζάκρου μας ταξιδεύει στις παραδοσιακές γεύσεις των γλυκισμάτων του τόπου μας.
• Με αγάπη και σεβασμό στην παράδοση οι γυναίκες από την όμορφη Ζάκρο μοιράζονται μαζί μας την γνώση τους για την Παρασκευή των ιδιαίτερων τοπικών μας γλυκισμάτων, όπως τα ξεροτήγανα , καλιτσούνια, σταφιδωτά και γλυκά του κουταλιού.
• Πολιτιστικοί σύλλογοι της Σητείας μας «μεθούν» με ρακόμελο. Αναπαράγοντας την παραδοσιακή συνταγή και αναπλάθοντας τους ιαματικούς μύθους και τις ευεργετικές ιδιότητες του τοπικού μας ηδύποτου.
20.00- 22.30 Μαθήματα παρασκευής νέων ηδύποτων με βάση τα τοπικά μας προϊόντα.
ο Γιάννης Βαβαδάκης ( Cocktail Solution ) και
ο Γιώργος Δενδράκης ( The Art Of Cocktail ) μας εισάγουν στον χώρο των πειραματικών γεύσεων της διασκέδασης
• Μια νέα εναλλακτική ματιά στην χρήση της τσικουδιάς, του μελιού, του κρασιού, του χαρουπόμελου, του φραγκόσυκου και όλων των τοπικών προϊόντων μας, που μπορούν να μας φρεσκάρουν την γεύση της διασκέδασης.
• Ένας διάλογος για την ορθή κατασκευής ποτών και cocktail από δυο έμπειρους αναζητητές των γεύσεων.
Σας περιμένουμε να σας κεράσουμε ένα δροσερό cocktail
23.00 Λήξη δραστηριοτήτων πρώτης ημέρας

Σάββατο: 20 Σεπτεμβρίου 2014

9.30-10.00 Υποδοχή επίσημων προσκεκλημένων και κοινού στις εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Ι. Κρήτης .
• Το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας φιλοξενεί στο Αμφιθέατρο της σχολής, την Επιστημονική Ημερίδα του Φεστιβάλ.
• Είσοδος ελεύθερη
• Δωρεάν μετακίνηση για το κοινό με λεωφορείο από τα ΚΤΕΛ
10.00-14.00 Επιστημονική ημερίδα με θέμα :
«Τα τοπικά προϊόντα της Σητείας»
• Στο κεντρικό αμφιθέατρο του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, ο Κοσμήτορας/Διευθυντής της Σχολής ΣΤΕΓΤΕΤ και οι καθηγητές από την Γεωπονική Σχόλη του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, μας εισάγουν στην επιστημονική ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των τοπικών μας προϊόντων μέσω ερευνητικών προγραμμάτων και επιστημονικών ερευνών.
• Οι παραγωγικοί φορείς, οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μεταποίησης και προώθησης των τοπικών προϊόντων, οι εκπρόσωποι των τοπικών συνεταιρισμών και οι επενδυτές παρουσιάζουν τις επιχειρήσεις και τους στόχους τους για την ορθή προώθηση και προβολή των προϊόντων της περιοχής.
• Εξειδικευμένοι επαγγελματίες και επιστήμονες στα πεδία του Εναλλακτικού Τουρισμού / Αγροτουρισμού / Γευσιγνωσίας / Πιστοποιήσεων / Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και Δημοσιογράφοι, παρουσιάζουν – παρεμβαίνουν στην ημερίδα, με σκοπό να μας διαφωτίσουν και να μας ενημερώσουν σχετικά με τα συντονισμένα βήματα προώθησης και προβολής των τοπικών προϊόντων.
14.00 – 14.45 Συζήτηση – συμμέτοχη στην στρογγυλή τράπεζα
• Σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα όλοι οι συμμετέχοντες στην ημερίδα συζητούν και παρουσιάζουν-προτείνουν ένα ολοκληρωμένο πλάνο μιας νέας επιχειρηματικής πολιτικής και στρατηγικού σχεδιασμού για την προβολή, ανάδειξη και προώθηση των τοπικών μας προϊόντων.
• Με κεντρικούς θεματικούς άξονες: τον πολιτισμό, την παραγωγή, την εξέλιξη , την χρηματοδότηση , τα ευρωπαϊκά προγράμματα , την συμβολή των επιστημονικών εργαλείων , την προϋπάρχουσα εμπειρία, και την τεχνογνωσία και την γνώση των ειδικών καλεσμένων και καθηγητών της γεωπονικής σχολής δημιουργούμε ένα φόρουμ όλων των φορέων που συνθέτουν τον παραγωγικό και εμπορικό ιστό.
14.45 – 15.00 Ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Τμήματος
• Οι καθηγητές, οι φοιτητές και το προσωπικό του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, μας ξεναγούν στις αίθουσες, εργαστήρια, αμφιθέατρα, γραμματεία και βιβλιοθήκη του Τμήματος.
15.00 – 17.30 Περιήγηση και ξενάγηση σε πιστοποιημένες και πρότυπες μονάδες παραγωγής και μεταποίησης των τοπικών μας προϊόντων.
• Οι ειδικοί καλεσμένοι και δημοσιογράφοι, επισκέπτονται τις πρότυπες και πιστοποιημένες μονάδες παραγωγής και μεταποίησης τοπικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και ενημερώνονται από τους αρμόδιους για την διαδικασία παραγωγής και μεταποίησης, καθώς και για την δυναμική και την συμβολή των επιχειρήσεων τους στην τοπική μας οικονομία.
• Περιήγηση Σαββάτου : 
1. Bio Sitia, Βιοκαλλιεργητές Σητείας
2. ΦΟΡΚΥΣ Α.Ε., Ιχθυοκαλλιέργειες
3. SI-MEL, Πρότυπη Μονάδα Παραγωγής, Συσκευασίας & Εμπορίας Μελισσοκομικών Προϊόντων
18.00 – 20.30 Μαθήματα μαγειρικής και Γευσιγνωσίας
• Οι Σεφ, Μανώλης Κορνάρος, Στέλιος Παναγιωτάκης και οι φίλοι τους, μας ταξιδεύουν σε ντόπιες συνταγές και δοκιμάζουν νέες γεύσεις με βάση τα τοπικά μας προϊόντα και ότι άλλο όμορφο και γευστικό παράγει η γη της Σητείας.
• Ελάτε να δοκιμάσετε και να μάθετε τα μυστικά της τοπικής μας κουζίνας.
20.30 – 23.00 Μουσική βραδιά. Τα Τοπικά μας Προϊόντα και ο πολιτισμός μας. Το γλέντι και ο χορός των εορτών και της γης. ( Μέρος Α΄ )
• Τρεις Στειακοί φίλοι, ο Μανώλης Φραγκούλης, ο Μηνάς Μανίκας και ο Γιάννης Ανωγιαννάκης μας ταξιδεύουν στις Στειακές κοντυλιές και στα μουσικά περάσματα της Σητείας του Χθες. Τα γλέντια του Τρύγου, του Λιομαζωχτού, του φουρνίσματος του Ντάκου, των Καζανεμάτων ζωντανεύουν ξανά μέσα από τους ήχους του Καλογερίδη, του Δερμιτζογιάννη και των άλλων μεγάλων μουσικών μορφών της μουσικής Σητείας.
• Το Χορευτικό Συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας μας διδάσκει με τον πιο όμορφο τρόπο την αγάπη για την παράδοση και την χορευτική μας κουλτούρα. Η παραδοσιακή στολή και η συμβολισμοί της σε μια συντονισμένη κίνηση υπό τους ήχους του βιολιού και της λύρας, σε μια ανοιχτή συζήτηση με το χθες και το σήμερα.
23.00 Λήξη δραστηριοτήτων δεύτερης ημέρας

Κυριακή: 21 Σεπτεμβρίου 2014

9.00 – 17.00 Περιήγηση στην Νότια Σητεία
Ταξιδεύοντας Νότια, στους δρόμους του Κρασιού και του Λαδιού, της θάλασσας και της φιλοξενίας
• Αναχώρηση από την κεντρική πλατειά της πόλης ταξιδεύουμε τον νότιο οδικό άξονα πραγματοποιώντας μικρές στάσεις στον χώρο και στον χρόνο. Από άκρη σε άκρη του δήμου Σητείας, μαθαίνουμε για την ιστορία, τον πολιτισμό, τα προϊόντα του τόπου μας και την φιλοξενία που δεν έλλειψε ποτέ από τον Ηλιόλουστο αυτό τόπο.
• Στάση 1η : Πισκοκέφαλο Σητείας.
Στα χνάρια του Κορνάρου και της ιστορίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πισκοκεφάλου μας ξεναγεί στην ιστορία και τα χαρακτηριστικά του χωριού. Ξεναγούμαστε στην οικία του Κορνάρου και αναζητούμε την γεύση του καλαμποκιού.
• Στάση 2η : Στον Δρόμο του Νερού.
Εγκαταστάσεις Τυποποίησης Νερού και Αναψυκτικών της τοπικής εταιρίας «Ζαργιανάκης»
Το εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρίας μας φιλοξενεί και μας ενημερώνει για τα προϊόντα και την γραμμή παραγωγής των άρτιων και πιστοποιημένων εγκαταστάσεων της μονάδας.
• Στάση 3η : Στον Δρόμο της Φιλοξενίας.
Στην περιοχή Άσπρος Ποταμός του Μακρύ Γιαλού ξαποσταίνουμε λιγάκι για να δροσιστούμε από μια εναλλακτική και επιτυχημένη απόπειρα τουριστικών καταλυμάτων με παγκόσμια προβολή. Ο υγιής τουρισμός είναι κι αυτός ένα «τοπικό προϊόν», που αποδίδει εξίσου στην τοπική μας οικονομία.
• Στάση 4η : Στα Νότια του δήμου μας.
Καφεδάκι και συζήτηση στις όμορφες παραλίες του Μακρύ Γιαλού. Το Λιβυκό πέλαγος και τα κηπευτικά μας προϊόντα. Η Μονή Καψά και ο θρησκευτικός τουρισμός, η εναλλαγή του τοπίου και των προϊόντων μας.
Οι πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής μας φιλοξενούν και μας υποδέχονται με κεράσματα και μερακλήδικους μεζέδες της περιοχής.
• Στάση 5η : Περιήγηση στις όμορφες Λιθίνες.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιθινών μας ξεναγεί και μας φιλοξενεί στο όμορφο και γραφικό χωριό τους.
Ξενάγηση στα σοκάκια του χωριού και στον ιστορικό ναό της Παναγίας.
Ξενάγηση στον Ελαιοπαραγωγικό συνεταιρισμό και τις πρότυπες και πιστοποιημένες εγκαταστάσεις του. Ενημέρωση από το διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού για τα μεγέθη παραγωγής και τα μελλοντικά σχέδια για γεωθερμία στο χωριό.
Μεσημεριανό γεύμα με πλούσιους τοπικούς μεζέδες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.
• Στάση 6η : Περιήγηση στους δρόμους του
Κρασιού και της Ιστορίας.
Πορεία ανατολική και ανοδική για να συναντήσουμε το υπέροχο κτήμα Οικονόμου. Να μυηθούμε στα μυστικά του κρασιού και να γευτούμε τα σπάνια αρώματα του.
Λίγο παρακάτω στον μεσαιωνικό οικισμό της Βόιλα θα μας περιμένουν τα αρωματικά βότανα των φίλων παραγωγών Βασίλη και Θεόφιλου για να μυρίσουμε μαζί την βαθειά ιστορία αυτού του τόπου.
• Στάση 7η : Ένας Τόπος Μια Ιστορία
Τελευταία στάση στην Αρχαία Πραισό.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Πραισού, με το τεράστιο έργο και προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, και την ανιδιοτελή αγάπη για τον τόπο, μας φιλοξενεί στον μοναδικό ξενώνα του, και μας ξεναγεί στο εξαιρετικό ιστορικό μουσείο του.
18.00 – 20.30 Διαγωνισμός μαγειρικής και Γευσιγνωσίας
Για να θυμούνται οι Παλιοί και να Μαθαίνουν οι Νέοι
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Σητείας συμμετέχουν σε έναν ιδιαίτερο διαγωνισμό γευσιγνωσίας παραδοσιακής κουζίνας.
Στις ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις της κουζίνας μας στον χώρο της κεντρικής πλατείας, οι σύλλογοι αναπαράγουν τις συνταγές της γιαγιάς.
Τα ιδιαίτερα πιάτα της τοπικής μας κουζίνας που θα μας προσφέρουν, θα τα βαθμολογήσουν και θα τα κρίνουν ειδικοί γευσιγνώστες με εμπειρία χρόνων στην ελληνική κουζίνα.
Τα εδέσματα θα βαθμολογηθούν τόσο σε γεύση και εμφάνιση , όσο και για την ιδιαιτερότητα και την δυσκολία της δημιουργίας τους.
20.30 – 23.00 Μουσική βραδιά. Τα Τοπικά μας Προϊόντα και ο πολιτισμός μας. Το γλέντι και ο χορός των εορτών και της γης. ( Μέρος Β΄ )
• Τρεις Στειακοί φίλοι, ο Μιχάλης Σπυριδάκης, ο Κωσταντίνος Βασιλάκης και ο Γιάννης Λιναρδάκης μας ταξιδεύουν στις Στειακές κοντυλιές και στα μουσικά περάσματα της Σητείας του Χθες. Τα γλέντια του Τρύγου, του Λιομαζωχτού, του φουρνίσματος του Ντάκου, των Καζανεμάτων ζωντανεύουν ξανά μέσα από τους ήχους του Καλογερίδη, του Δερμιτζογιάννη και των άλλων μεγάλων μουσικών μορφών της μουσικής Σητείας.
• Το Χορευτικό Συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας μας διδάσκει με τον πιο όμορφο τρόπο την αγάπη για την παράδοση και την χορευτική μας κουλτούρα. Η παραδοσιακή στολή και η συμβολισμοί της σε μια συντονισμένη κίνηση υπό τους ήχους του βιολιού και της λύρας, σε μια ανοιχτή συζήτηση με το χθες και το σήμερα.
18.00 – 22.30 Παραδοσιακά Καζανέματα
Ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας σας καλεί να καζανέψουμε παρέα .
Αναβίωση του παλιού τρόπου παραγωγής της ρακής με κεντρικό πυρήνα, την παρέα, την μουσική και τον τόπο.
Τα ρακάδικα και τα καταστήματα εστίασης μας ζωντανεύουν τις μνήμες των παππούδων μας, μέσα από την απόσταξη της ρακής και την πλούσια ποικιλία των μεζέδων τους.
Σας περιμένουμε για ένα Κέρασμα.
23.00 Λήξη δραστηριοτήτων τρίτης ημέρας
24.00 Λήξη Φεστιβάλ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook