Την εφαρμογή στην πράξη των προεκλογικών δεσμεύσεων της νέας δημοτικής αρχής των Χανίων, ζητούν τα μέλη της πρωτοβουλίας «Ποδηλάτρεις» με αφορμή την φετινή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο , την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, και την συμπλήρωση 10 ετών με πολυποίκιλες δράσεις της ομάδας και με στόχο την ποιότητα ζωής στην πόλη των Χανίων.
Χθες το βράδυ, στο Νεώριο Μόρο, μέλη των «Ποδηλατρών» συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν και να προετοιμάσουν σειρά δράσεων, με αφετηρία τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα 22/9 και συγκεκριμένα στις 5:30 το απόγευμα στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.
Όπως επεσήμαναν, το κυκλοφοριακό πρόβλημα των Χανίων και ειδικά οι συνθήκες για τους πολίτες που κυκλοφορούν με τα πόδια ή με δίτροχα και ειδικά με ποδήλατα, παραμένουν σε απαράδεκτο επίπεδο, καθώς διαχρονικά όλες οι δημοτικές αρχές αντιμετώπισαν το θέμα «επιδερμικά».
Οι «Ποδηλάτρεις» – δέκα χρόνια μετά τις 22/9/2004 που μαζεύτηκαν για πρώτη φορά λίγες δεκάδες και τώρα έχουν γίνει εκατοντάδες – εξακολουθούν να διεκδικούν μιαν πόλη που να λειτουργεί για τους ανθρώπους και όχι για τα τετράτροχα.

\"\"

Μια πόλη με πεζοδρόμια (και πεζόδρομους) κατασκευασμένα για πεζούς (και όχι για τραπεζοκαθίσματα-οχήματα-κατασκευές).
Με ευρύ δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Με ευρύ φωτισμό και σήμανση των διαβάσεων πεζών. 
Με όλες εκείνες τις συνθήκες που θα εξασφαλίσουν μιαν ανθρώπινη πόλη.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο


Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 
2000. Στον εορτασμό συμμετέχουν πάνω από 1500 πόλεις της Ευρώπης.
Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους. 
Οι κύριοι αντικειμενικοί στόχοι αυτής της «Ημέρας», είναι να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για τα προβλήματα που δημιουργεί η αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου στις πόλεις και να επιβεβαιωθεί η προτεραιότητα των πεζών, των Αμεα και ΜΜΜ.

\"\"

Οι \”ΠοδηΛάτρεις\” για 10η χρονιά γιορτάζουν αυτή τη μέρα που συμπίπτει με τα γενέθλια της συλλογικότητας.
Όπως αναφέρουν \”οι Ποδηλάτρεις θα πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη ποδηλατική πορεία την Δευτέρα 22/9/14 στις 5.30 μμ από την πλ. Αγοράς και στη συνέχεια θα συμμετέχουν στο κάλεσμα του Δήμου, στην κλειστή για τα οχήματα οδό Δημοκρατίας (Παπανδρέου) και Βαλαωρίτου (στο πλάι του κήπου). 
Οι Ποδηλάτρεις θα διοργανώσουν σε άλλα σημεία της ίδιας οδού ανοιχτή συζήτηση, προβολές, συναυλίες νεανικών συγκροτημάτων, βιωματική δράση με το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ Αρίων Χανίων και δρώμενα με την αθλητική ομάδα του Ορίζοντα. Με αυτούς τους τρόπους συμμετέχουμε ως συλλογικότητα που κλείνει 10 χρόνια στην Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας.
Καλούμε όλους τους πολίτες, να αφήσουν σπίτι τα αυτοκίνητα τους, να χρησιμοποιήσουν τα πόδια τους, το ποδήλατό τους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα πατίνια τους, ρόλλερς κλπ και να έρθουν στην ποδηλατοβόλτα μας και στα δρώμενα στη λ.δημοκρατίας – που θα μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, δίνοντας το μήνυμα ότι αξίζουμε μία καλύτερη πόλη από αυτή που ζούμε καθημερινά.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook