Σχεδόν χίλιοι Κούρδοι της Συρίας έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα ζητώντας να περάσουν στην Τουρκία μετά την κατάληψη 21 κουρδικών χωριών και την πολιορκία της πόλης Αΐν αλ-Αράμπ στη βόρεια Συρία. 

Το πλήθος, το οποίο αποτελείται κυρίως από γυναίκες και παιδιά, είναι καθισμένο πίσω από το συρματόπλεγμα που υψώνεται κατά μήκος των συνόρων απέναντι από το τουρκικό χωριό Ντικμετάς, 20 χλμ. από την κουρδική συριακή πόλη Αΐν αλ-Αράμπ, γνωστή στα κουρδικά ως Κομπανί, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Reuters.

Μπροστά στην προέλαση των τζιχαντιστών στη Συρία το PKK κάλεσε στα όπλα νεαρούς Κούρδους της Τουρκίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (IS).

Ο αριθμός των Κούρδων στα σύνορα έχει μειωθεί από τις περίπου 3.000 που ήταν το βράδυ της Πέμπτης, όμως κι άλλοι φθάνουν πεζή από γειτονικά χωριά μεταφέροντας τα πράγματά τους σε σάκους, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας δεν τους επιτρέπουν να διασχίσουν τα σύνορα.

«Έκανε κρύο τη νύκτα έτσι οι περισσότεροι επέστρεψαν στα χωριά τους. Άρχισαν να επιστρέφουν στα σύνορα σήμερα το πρωί» είπε ο 40χρονος Χαλίλ στην τουρκική πλευρά των συνόρων.

Τούρκοι στρατιώτες οπλισμένοι με τουφέκια σχημάτισαν μια γραμμή για να διατηρήσουν την ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων, αλλά επέτρεψαν σε ντόπιους από την τουρκική πλευρά να πετάξουν από την άλλη πλευρά μπουκάλια νερού και σακούλες με ψωμί.

«Άνθρωποι συνεχίζουν να καταφθάνουν πεζή ή εποχούμενοι. Περιμένουμε ότι ο αριθμός τους θα φθάσει τους 3.000 με 4.000» δήλωσε ο αξιωματούχος του χωριού Χουσεγίν Γκουντογκντού.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως στρατιωτικοί και αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων επισκέφθηκαν την περιοχή και λένε στους Κούρδους της Συρίας ότι θα τους προσφερθεί βοήθεια στη συριακή πλευρά των συνόρων πλησιέστερα στην Κομπανί.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως οι κυβερνήτες των μεθοριακών επαρχιών της Τουρκίας, όπου Κούρδοι μαχητές διεξάγουν επί δεκαετίες αγώνα για μεγαλύτερη αυτονομία, έλαβαν την εντολή να παράσχουν βοήθεια στους πρόσφυγες στη συριακή πλευρά των συνόρων.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας που συγκεντρώνονται στα σύνορα ανεξάρτητα από την εθνότητα και το θρήσκευμά τους. Όμως προτεραιότητά μας είναι να τους παράσχουμε βοήθεια εντός των συνόρων της Συρίας» δήλωσε την Πέμπτη ο Νταβούτογλου μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα. 

in.gr