Μια έκθεση που αποτελεί θεσμό για τον πρωτογενή τομέα και τα αγροτικά προϊόντα του νησιού μας, η Παγκρήτια Αγροτική – Εμπορική Έκθεση Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας θα ανοίξει φέτος για 10η φορά τις πύλες της, από τις 27 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, συνεχίζοντας την πολύτιμη προσφορά της στον αγροτικό και για πρώτη φορά και τον εμπορικό κόσμο του νησιού.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και το Επιμελητήριο Ηρακλείου, σηματοδοτεί με τον καλύτερο τρόπο τη σημαντικότητα της διοργάνωσης για τον παραγωγικό και εξαγωγικό τομέα της Κρήτης. Επιπλέον, η σημαντική εμπειρία της αναδόχου εταιρείας Άλφα Εκθεσιακής στη διοργάνωση εκθέσεων σε πανελλαδικό επίπεδο, σφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο την επιτυχία της.

Με πολύπλευρους τομείς συμμετοχής, που περιλαμβάνουν το ελαιόλαδο, την αμπελουργία, την οινοποιία, τις βιολογικές καλλιέργειες, τα αγροτικά μηχανήματα, την κτηνοτροφία, την πτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, αλλά και την ενέργεια, την τεχνολογία περιβάλλοντος, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, το αυτοκίνητο (επαγγελματικό και ιδιωτικό), τη δόμηση και την κατοικία, η 10η Παγκρήτια Αγροτική – Εμπορική Έκθεση Αρκαλοχωρίου αποτελεί το βήμα προβολής και συνάντησης του αγροτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Για το δυναμικό αυτό εκθεσιακό γεγονός μίλησαν σήμερα στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Νικήτας Δολαψάκης και ο Πρόεδρος της Άλφα Εκθεσιακής κ. Άγγελος Καραμπίκας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καλογεράκης τόνισε:
«Γνωρίζοντας, τις δυσκολίες της οικονομικής συγκυρίας που περνά η χώρα μας, οι πολίτες, ο αγροτικός και εμπορικός κόσμος, επιλέξαμε συνειδητά να οργανώσουμε την 10η έκθεση, για να δώσουμε την ευκαιρία στις αγροτικές, και φέτος για πρώτη φορά και στις εμπορικές επιχειρήσεις, σε χαμηλού κόστους τιμές συμμετοχής, να προβάλλουν τα προϊόντα τους, αναπτύσσοντας παράλληλα νέες συνεργασίες. Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν τις δραστηριότητές τους, αυξάνοντας τη ζήτηση των προϊόντων τους, καθώς πιστεύουμε ότι αυτό είναι το κρίσιμο στη σημερινή συγκυρία, να υπάρχουν δηλαδή ευκαιρίες για ανάκαμψη. Συνεχίζουμε λοιπόν, αλλά και ενισχύουμε τη διοργάνωση με στόχο να την αναβαθμίσουμε, καθιστώντας την πρωτοπόρο στον κλάδο των αποκεντρωμένων εκθεσιακών γεγονότων.

Σε αυτά τα πλαίσια αποφασίσαμε φέτος για πρώτη χρονιά, η έκθεση να έχει εκτός από αγροτικό και εμπορικό χαρακτήρα. Στόχος μας είναι η Παγκρήτια Αγροτική – Εμπορική Έκθεση Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, όπως ονομάζεται, να αποτελέσει κόμβο συνάντησης, ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών και ενημέρωσης όχι μόνο για τον αγροτικό, αλλά και για τον εμπορικό επιχειρηματικό κόσμο, δίνοντας ώθηση στην αναπτυξιακή τροχιά του νησιού. Να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια και τόνωση, ειδικά στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Να δώσει χώρο στην έκφραση και την ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών, να προβάλλει τις τοπικές επιχειρήσεις, τόσο στην εγχώρια, όσο και στη διεθνή αγορά. Να ενημερώσει για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, διευρύνοντας τους ορίζοντες επενδύσεων στον τόπο.

Με περισσότερους από 20.000 επισκέπτες και εκατοντάδες εκθέτες τόσο από την Κρήτη όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, καλούμε τους επαγγελματίες να συμμετάσχουν στην έκθεση προβάλλοντας τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους και διευρύνοντας τις συνεργασίες τους.

Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που και φέτος θέτει υπό την αιγίδα του την έκθεση. Επιπλέον, να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Κρήτης, τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη για τη στήριξή τους, καθώς και το Επιμελητήριο Ηρακλείου και τον Πρόεδρό του, τον κ. Νικήτα Δολαψάκη, που για μια ακόμα φορά στηρίζει και συμμετέχει στην έκθεση, ενισχύοντας τις επιχειρήσεις. Τέλος, ευχαριστώ την Άλφα Εκθεσιακή, ανάδοχο εταιρεία της διοργάνωσης, και τον πρόεδρό της κ. Άγγελο Καραμπίκα για την πολύτιμη συνδρομή τους».

Από την πλευρά του κ. Κουκιαδάκης ανέφερε:
«Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τη συγκεκριμένη προσπάθεια και κάθε ανάλογη πρωτοβουλία. Σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης είναι πάρα πολύ τολμηρό αλλά και ελπιδοφόρο ταυτόχρονα, να διοργανώνει κανείς εκθέσεις τέτοιας ποιότητας, γιατί μόνο με πρωτοβουλίες αυτής της μορφής μπορούμε πραγματικά την κρίση να τη μετατρέψουμε σε ευκαιρία.

Συγχαίρουμε το Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας και το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και το Επιμελητήριο Ηρακλείου για την πολιτική που έχει και στη δύσκολη αυτή περίοδο, να στηρίζει δηλαδή τέτοιες διοργανώσεις και να παίρνει πρωτοβουλίες. Θα βρισκόμαστε λοιπόν στην έκθεση και στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω, ότι η “επιθετική” πολιτική που ασκεί ο Δήμος, το ότι δεν περιορίζει δηλαδή την έκθεση σε αγροτική, αλλά την ανοίγει και σε εμπορική, είναι ιδιαίτερα σημαντική».

Για τη σημαντικότητα της διοργάνωσης έκανε λόγο και ο κ. Δολαψάκης, επισημαίνοντας: «Το Επιμελητήριο Ηρακλείου στηρίζει τη 10η Παγκρήτια Αγροτική – Εμπορική Έκθεση, η οποία πραγματοποιείται στο Αρκαλοχώρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, γιατί θεωρούμε ότι σε αυτήν τη χρονική περίοδο αν μη τι άλλο οι επιχειρήσεις, αν θέλουν πραγματικά να επιβιώσουν, πρέπει να κάνουν κινήσεις εξωστρέφειας, να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.

Υπό αυτήν την έννοια το συγκεκριμένο εκθεσιακό γεγονός που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στο Αρκαλοχώρι, δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις τόσο του πρωτογενή τομέα όσο και του εμπορίου, να εκθέσουν τα προϊόντα τους, να προβάλλουν τις υπηρεσίες τους, ούτως ώστε να προσπαθήσουν παρά τις δυσκολίες της εποχής να συνάψουν εμπορικές συνεργασίες. Να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι πρέπει σε αυτήν τη χρονική περίοδο ο επιχειρηματικός κόσμος να δει τις δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν για εξωστρέφεια και πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτόν τον τομέα. Σε αυτήν λοιπόν τη λογική στηρίζουμε τη διοργάνωση και θεωρώ ότι θα έχει επιτυχία γιατί υπάρχει μια πολύ καλή οργάνωση από την πλευρά του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και από την Άλφα Εκθεσιακή».

Τέλος, ο κ. Καραμπίκας υπογράμμισε:
«Όπως γνωρίζετε πρόκειται για την καλύτερη αγροτική έκθεση στην ελληνική περιφέρεια, που είναι ιδιαίτερα γνωστή όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά είναι και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με συμμετοχές μάλιστα και από το εξωτερικό. Άρα λοιπόν είναι μια πολύ καλά οργανωμένη αγροτική έκθεση και φέτος προστίθεται και το εμπορικό κομμάτι, για να δώσουμε στον επισκέπτη ακόμα κάτι καλύτερο. Η διοργάνωση θα πραγματοοιηθεί στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου που διαθέτει υποδομή 8 στρεμμάτων υπαίθριου χώρου και 3.000μ. στεγασμένου χώρου. Οι χώροι θα είναι χωρισμένοι σε τομείς, ο ένας θα καλύπτει το εμπορικό και ο άλλος το αγροτικό κομμάτι.

Παράλληλα, αν και διανύουμε περίοδο μεγάλης κρίσης όχι μόνο στο αγροτικό κομμάτι αλλά σε όλους τους τομείς είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος, ίσως και περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, γιατί ήδη έχουμε πολλές συμμετοχές. Πραγματικά υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον και ένα πολύ βασικό θέμα είναι οι τιμές τις οποίες μειώσαμε για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να συμμετέχουν. Κάναμε μια προσπάθεια σε συνεννόηση με το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να κατεβάσουμε τις τιμές.

Για τον εσωτερικό χώρο θα είναι 55€ /τ.μ. και για τον εξωτερικό 12€ /τ.μ.. Δείχνουν λοιπόν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα και συνεχώς αυξάνεται η ζήτηση. Σημαντικό είναι το γεγονός της επισκεψιμότητας της έκθεσης που είναι ιδιαίτερα υψηλή και ξεπερνάε τις 20 με 25 χιλιάδες κόσμο. Ο κόσμος την αγκαλιάζει. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι το κάλεσμα συμμετοχής στις τοπικές επιχειρήσεις. Να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες κρητικές επιχειρήσεις.

Οι οικονομικές καταστάσεις μπορεί να είναι δύσκολες αλλά μέσα από τη συνεργασία και τέτοιες πρωτοβουλίες θα υπάρξει ανάκαμψη. Το γεγονός ότι η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου αναδεικνύει τη δυναμική της».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook