Ο Σερβοβόσνιος πρώην στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς εκδόθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Σνεζάνα Μάλοβιτς. Αεροσκάφος με τον 69χρονο Μλάντιτς αναχώρησε από το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου. Η υπουργός πρόσθεσε ότι το αεροσκάφος «κατευθύνεται στη Χάγη».

Νωρίτερα σήμερα η σερβική Δικαιοσύνη απέρριψε την έφεση κατά της μεταφοράς του Μλάντιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (TPIY).

Στο μεταξύ, χιλιάδες υποστηρικτές του Μλάντιτς, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη στη Σερβία, διαδήλωσαν σήμερα στη Μπάνια Λούκα, την πρωτεύουσα της οντότητας των Σέρβων της Βοσνίας, κατά της σύλληψης του πρώην στρατιωτικού αρχηγού τους, εκφράζοντας την οργή τους έναντι του Βελιγραδίου.

«Στρατηγέ βάστα γερά. Το δίκιο είναι με το μέρος μας. Οι στρατιώτες είναι μαζί σου», έγραφε ένα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Μπάνια Λούκα.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνονταν το μεσημέρι προς το χώρο της συγκέντρωσης, ενώ άλλοι αναμένονταν σε διάφορες πόλεις της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, της σερβικής οντότητας στη Βοσνία.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, περίπου 10.000 άνθρωποι συμμετέχουν ήδη στη συγκέντρωση, που οργανώθηκε από την Ένωση Σέρβων Βετεράνων.

«Είμαστε όλοι Ράτκο Μλάντιτς. Θα τον δοξάζουμε πάντα ως έναν ήρωα. Δεν θα μας πει η Ευρώπη ποιος είναι εγκληματίας πολέμου και ποιος είναι ήρωας», δήλωσε ένας πρώην στρατιωτικός, ο Ντέγιαν, 48 ετών.

Υπό τους ήχους εθνικιστικών τραγουδιών, οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Σερβίας και της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα. Μερικοί φορούσαν μπλουζάκια με τυπωμένο πάνω τους το πρόσωπο του Ράτκο Μλάντιτς κάτω από την επιγραφή «Ο Σέρβος».

«Οι μέρες αυτού που συνέλαβε τον Μλάντιτς είναι μετρημένες», έγραφε ένα πανό.

«Είναι ντροπή! Η Σερβία μας συμπεριφέρεται σαν μητριά. Τι πρέπει ακόμη να πουλήσουν για να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση;», αναφώνησε ένας άλλος απόστρατος στρατιωτικός, ο 64χρονος Μίλαν Λούγιτς.

«Ελπίζω ότι ο Τάντιτς θα τιμωρηθεί όπως του αξίζει», πρόσθεσε ένας άλλος, ο 34χρονος Μίλος Νίκολιτς, αναφερόμενος στον σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς.

Οι κατηγορίες

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες κατά του Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία κατά τη διάρκεια της 43μηνης πολιορκίας του Σαράγεβο και της σφαγής 8.000 ανθρώπων στη Σρεμπρένιτσα κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).

Ο Ράτκο Μλάντιτς οδηγήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, με αστυνομική συνοδεία, στον τάφο της κόρης του, σε νεκροταφείο του Βελιγραδίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της σερβικής εισαγγελίας για εγκλήματα πολέμου Μπρούνο Βέκαριτς. Στη συνέχεια ο Ράτκο Μλάντιτς επέστρεψε στο κελί του, στο κέντρο κράτησης του δικαστηρίου της Σερβίας για εγκλήματα πολέμου.

Ο ίδιος ο Ράτκο Μλάντιτς ζήτησε να επισκεφθεί τον τάφο της κόρης του Ανα, η οποία αυτοκτόνησε το 1994.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook