Με την διαπίστωση πως «όταν οι Έλληνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο γυναικεία αγάλματα να φυλάσσουν έναν τάφο στην Αμφίπολη, στην πραγματικότητα, βρήκαν κάτι περισσότερο από μερικά αρχαία ηλικίας 2.300 ετών», ξεκινά εκτενές άρθρο που φιλοξενεί το πρακτορείο Bloomberg.

Το άρθρο επικεντρώνεται τόσο στα εντυπωσιακά ευρήματα της ανασκαφής όσο και στην τεράστια συρρίκνωση των δαπανών σε θέματα πολιτισμού στην χώρα μας, τονίζοντας πως η ιστορία που ξεδιπλώνεται στην Αμφίπολη είναι μια ευκαιρία για την ελληνική οικονομία.

«Μετά από έξι χρόνια ύφεσης και “σφιξίματος του ζωναριού”, μια χώρα που αναδύθηκε από τα ευρήματα στον τεράστιο κυκλικό τύμβο, επανέφερε τα θέματα χρηματοδότησης του πολιτισμού στην καθημερινή ατζέντα», αναφέρει το άρθρο και, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως η απάντηση στο ερώτημα «σε ποιον ανήκει ο τάφος;», δεν είναι τεράστιας σημασίας για τους αξιωματούχους του υπουργείου πολιτισμού, καθώς «το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, που ανατροφοδοτείται με σχεδόν καθημερινά δελτία τύπου και φωτογραφίες, επαναφέρει την αρχαιότητα στο προσκήνιο και δημιουργεί αισιοδοξία για τα ποσά που θα διατίθενται στην αρχαιολογία και τον πολιτισμό.

Σύμφωνα, μάλιστα με την κα Λίνα Μενδώνη, γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, “δεν έχει σημασία ποιος είναι μέσα στον τάφο. Η Αμφίπολη έχει ήδη νικήσει, καθώς έχει αυτό το σημαντικό μνημείο. Η κρίση είχε την επίδρασή της στον τομέα του πολιτισμού, αλλά ο πολιτισμός, και ιδιαίτερα ο ελληνικός πολιτισμός, πάντα έλκει το ενδιαφέρον του κόσμου”».

«Η ευρωπαϊκή λιτότητα έχει οδηγήσει σε μείωση των δαπανών για τα πάντα, από εκθέσεις Μουσείων έως και τους φύλακες των χώρων. Στην Ελλάδα, που βρίσκεται και στο επίκεντρο της κρίσης, με εφαρμογή μέτρων λιτότητας προκειμένου να ληφθεί δάνειο ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ, αξιωματούχοι όπως η κα Μενδώνη υποστηρίζουν τώρα ότι χρήματα που θα δοθούν για ανακαινίσεις, αναπαλαιώσεις, ανασκαφές και εκθέσεις θα έχουν αλυσιδωτές θετικές επιδράσεις για την ανάπτυξη, τον τουρισμό και την δημιουργία θέσεων εργασίας» προσθέτει το δημοσίευμα.

Το Bloomberg συνεχίζει αναφέροντας πως η χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από το 2010, και πως η οικονομική ύφεση οδήγησε και στη μείωση των διαθέσιμων κεφαλαίων από ιδιώτες χορηγούς. «Αξιωματούχοι του υπουργείου Πολιτισμού διεκδικούν τώρα ένα τμήμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα διανεμηθούν τα επόμενα έξι χρόνια.

Η Ελλάδα έχει ήδη 730 εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται για 640 πολιτιστικά έργα από προηγούμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης», προσθέτει και συνεχίζει πως σύμφωνα με την κα Μενδώνη: «τα χρήματα για τον πολιτισμό δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα, ενώ η επένδυση στον πολιτισμό είναι όχημα για την οικονομία, καθώς δημιουργεί δουλειές και προσελκύει ιδιωτικές επενδύσεις».

parapolitika.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook