Δυστυχώς, μετά την εξάπλωση ως επιδημία, των κρουσμάτων του καταρροικού πυρετού των προβάτων στην υπόλοιπη χώρα, εμφανίστηκαν κρούσματα και στην Κρήτη.
Τα πρώτα κρούσματα της αρρώστιας απο την οποία αποδεκατίζονται τα πρόβατα, εμφανίστηκαν σε κοπάδι στο Πάνορμο του Μυλοποτάμου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εστία της νόσου έχει εντοπιστεί και στα Χανιά.
Επειδή η εξάπλωση της νόσου γίνεται μέσω μολυσμένων κουνουπιών εκφράζεται έντονη ανησυχία πως είναι θέμα χρόνου να πάρει μεγάλες διαστάσεις σε ολόκληρο το νησί, καταφέροντας καίριο πλήγμα στους κτηνοτρόφους καθώς τα μολυσμένα πρόβατα είτε πεθαίνουν, είτε μένουν στείρα και καχεκτικά, είτε θανατώνονται για να εμποδιστεί η εξάπλωση της νόσου.
Ήδη την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματισθεί ευρεία σύσκεψη στο Ηράκλειο με την συμμετοχή όλων των φορέων προκειμένου να εξεταστεί το θέμα και ενδεχομένως να αποφασισθούν δραστικά μέτρα με την εφαρμογή σχεδίων έκτακτης ανάγκης.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται και ο καθορισμός ζωνών επιτήρησης ή προστασίας, έτσι ώστε – εαν είναι δυνατόν – να περιοριστεί η εξάπλωση του καταρροικού πυρετού.
Σε αυτό το πλαίσιο η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής εξέδοσε ενημερωτική ανακοίνωση για τον Καταρροικό Πυρετό των προβάτων στην οποία αναφέρει τα εξής: 

Αιτιολογία – Μετάδοση :

Οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών στα πρόβατα και πολύ σπάνια στις γίδες. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Επιπτώσεις :

Οι επιπτώσεις της ασθένειας είναι οικονομικές, καθώς ο ιός προκαλεί απώλειες ζώων και μείωση στην παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων.

Συμπτώματα :

 Πυρετός – απώλεια βάρους
 Πρήξιμο στη περιοχή του στόματος, οφθαλμών και αυτιών
 Ρινικό έκκριμα το οποίο φράζει τη μύτη
 Σιαλόρροια
 Πρήξιμο και μπλε χρωματισμός της γλώσσας (σπάνιο)
 Κουτσαμάρα
 Αποβολή
 Πνευμονία
 Εάν δεν συμβεί θάνατος μέσα σε χρονικό διάστημα 8-10 ημερών το ζώο αναρρώνει με συμπτώματα απώλειας μαλλιού, στειρότητας και καθυστερημένης ανάπτυξης

Προφύλαξη : 

 Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών ουσιών πάνω στα ζώα αλλά και στο περιβάλλον τους (ψεκασμός του στάβλου και του αύλειου χώρου)
 Παραμονή μέσα στο στάβλο κατά την νύχτα
 Προστασία των προβάτων από την ηλιακή ακτινοβολία (ιδιαίτερα των ασθενών)
 Αποφυγή βόσκησης κατά τις απογευματινές ώρες λόγω έντονης κυκλοφορίας εντόμων
 Σωστή διαχείριση των εκτροφών (ορθολογική διατροφή, αποπαρασιτισμοί, εφαρμογή κατάλληλου εμβολιακού προγράμματος για βασικά νοσήματα κ.α.)

Θεραπεία :

Δε υπάρχει καμιά αποτελεσματική θεραπεία για τα άρρωστα ζώα, παρά μόνο ανακουφιστική – συμπωματική θεραπεία και χορήγηση βιταμινών με βάση τις οδηγίες κτηνιάτρου.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στην τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία.
Τηλέφωνα επικοινωνίας Υπηρεσιών Κρήτης :
Δ/νση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης : 2810221624
Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Ηρακλείου : 2810242625
Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Λασιθίου : 2841340530
Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Ρέθυμνου : 2831343819
Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Χανίων : 2821346606

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook