Τη στάση της Τράπεζας Χανίων ως καινούριας εργοδοσίας στην ΑΒΕΑ, καταγγέλει το συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων παρασκευής και συσκευασίας τροφίμων – αρτοσκευασμάτων – ποτών – ειδών ζαχαροπλαστικής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του συνδικάτου:

\”Το συνδικάτο μας καταγγέλλει τη στάση της τράπεζας Χανίων ως καινούρια εργοδοσία της ΑΒΕΑ απέναντι στους εργαζόμενους της επιχείρησης καθώς και το σωματείο τους.

Πριν αρκετούς μήνες η τράπεζα Χανίων μίλησε για ανάπτυξη της επιχείρησης για νέες θέσεις εργασίας, για τη νέα εποχή που περίμενε τους εργαζόμενους, μη παραλείποντας βέβαια να δηλώσει ότι δε θα δεχτεί συνδικαλισμούς, συμπληρώνοντας ότι όποιος ήθελε να κάνει τον συνδικαλιστή να πήγαινε σπίτι του.

Τους τελευταίους μήνες έκανε πράξη τις υποσχέσεις της. Θέλοντας να επιβάλει ατομικές συμβάσεις ο όμιλος ξεκίνησε τον εκβιασμό της προς τους εργαζόμενους της ΑΒΕΑ με την απόλυση ενός συναδέλφου ο οποίος ήταν από την αρχή ενάντια στις ατομικές συμβάσεις, και απείλησε με άλλες τέσσερις απολύσεις εάν δεν δέχονταν και ο τελευταίος εργαζόμενος, και το τελευταίο μέλος του ΔΣ να υπογράψει την ατομική του σύμβαση, στην οποία αναφέρεται επιπλέον και η μείωση κατά 15% στον ήδη μονομερώς μειωμένο κατά 10% μισθό τους. Απειλή η οποία έγινε με μάρτυρες τον πρόεδρο και δύο μέλη του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

Τη περασμένη εβδομάδα η πλειοψηφία των εργαζομένων υποχώρησε στις απειλές και υποχρεώθηκε να υπογράψει τις ατομικές συμβάσεις. Σαν να μην έφτανε όμως αυτό οι εργαζόμενοι απειλούμενοι ξανά με απόλυση αναγκάστηκαν να υπογράψουν άλλο ένα χαρτί με το οποίο αποχωρούν από το σωματείο τους.

Αφού δεν το ελέγχουν, το διαλύουν.

Αυτή είναι η νέα εποχή που περίμενε τους εργαζόμενους . Αυτή είναι η νέα εποχή που περιμένει τους εργαζόμενους κάθε κλάδου, κάθε τομέα, ιδιωτικού ή δημόσιου. Με την ατομική σύμβαση και τη διάλυση των σωματείων προωθείται η διάσπαση των εργαζομένων, την απομόνωσή τους.

Κάθε εργαζόμενος να βρίσκεται εκτεθειμένος και μόνος απέναντι στις ορέξεις κάθε εργοδοσίας που με αποκλειστικό κριτήριο τη αύξηση της κερδοφορίας θα φοβίζει, θα εκβιάζει με μισθούς ξεροκόμματα, θα απολύει ελεύθερα, δε θα αποζημιώνει, θα τσακίζει επιδόματα και δικαιώματα.

Μίλησαν για νέες θέσεις εργασίας. Δεν διευκρίνισαν όμως ότι θα πάρουν νέους και πιο φθηνούς εργάτες στη θέση των παλιών οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους ακόμα κάποια δικαιώματα κατεκτημένα από την εποχή των συλλογικών τους συμβάσεων.

Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία μίλησαν. Η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των ομίλων περνάει μέσα από τα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων. Η εργοδοσία έχει ανοίξει τα χαρτιά της και τώρα πια να το δει και ο τελευταίος εργάτης που πίστευε ως τώρα ότι η επιχείρηση ήταν οικογένεια του. Ο λαός των Χανίων να περιμένει παρόμοιες εξελίξεις και στις άλλες επιχειρήσεις που ελέγχει ο όμιλος (τουλάχιστον 10). Μη ξεχνάμε ότι και πέρυσι η εργοδοσία επέβαλε ατομικές συμβάσεις και στη ΒΙΟΧΥΜ και δύο εργαζόμενοι που δεν δέχτηκαν να υπογράψουν, τους απέλυσε.

Οι κάθε εργοδότες κοιτάνε τα κέρδη τους. Οι εργαζόμενοι κοιτάνε το φαί που δεν μπαίνει, πλέον, στο τραπέζι τους. Το βιοτικό τους επίπεδο να πέφτει μέρα με τη μέρα. Είναι ανάγκη λοιπόν να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι, είναι ανάγκη να οργανωθούν στο σωματείο τους. Να το μαζικοποιήσουν, να το δυναμώσουν, να παλέψουν από κοινού όχι μόνο για τα δικαιώματα που χάσανε, αλλά και για αυτά που δεν είχανε ποτέ.

Το συνδικάτο μας ενημερώνει τα μέλη του και το λαό των Χανίων ότι δεν θα σταματήσει αν δεν παρθεί πίσω, αν δε καταστραφεί και το τελευταίο αυτό κατάπτυστο χαρτί που πάρθηκε με τρομοκρατία από τους εργαζόμενους της ΑΒΕΑ ώστε να μείνουν χωρίς στήριγμα, χωρίς σωματείο.

Καλούμε τους εργαζόμενους, να μην απογοητεύονται να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι. Να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνοι τους.
Καλούμε όλα τα σωματεία, του νομού αλλά και πανελλαδικά, τα εργατικά κέντρα, τις ομοσπονδίες να πάρουν θέση ΤΩΡΑ!

ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ. ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΜΕ?

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΊΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ –ΠΟΤΩΝ, ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΙΣ 19:30 ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΟΤΕΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook