Νέα αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως οι επιχειρήσεις αυτές είναι «σχεδόν συνεχείς».
Στο μεταξύ μια δύναμη της συριακής αντιπολίτευσης περίπου 12.000 με 15.000 ανδρών, που θα λάβει την υποστήριξη της Δύσης, θα εργαστεί για να ανακτήσει τις περιοχές της ανατολικής Συρίας που ελέγχονται από το ΙΚ.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ομάδες του έχουν ήδη φτάσει στη Σαουδική Αραβία για να συνδράμουν στην εκπόνηση ενός σχεδίου υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, το οποίο θα προβλέπει την εκπαίδευση στη χώρα περισσότερων από 5.000 μαχητών της συριακής αντιπολίτευσης κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του.

Η Δύση ευελπιστεί πως μία καλά εξοπλισμένη και οργανωμένη δύναμη της συριακής αντιπολίτευσης θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα αεροπορικά πλήγματα του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού στη Συρία εναντίον του ΙΚ.

Το Κογκρέσο έδωσε την περασμένη εβδομάδα προσωρινή έγκριση στο σχέδιο του Πενταγώνου να εκπαιδεύσει μέλη της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης της Συρίας. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να κοστίσει 500 εκατομμύρια δολάρια τον πρώτο χρόνο.

Εξάλλου τα αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον του ΙΚ αναμένεται να κοστίσουν περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια τον μήνα στην Ουάσινγκτον, ένα ποσό που πάντως είναι πολύ μικρότερο από αυτό που απαιτήθηκε για την εκστρατεία στο Αφγανιστάν.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ εκτίμησε χθες ότι οι επιχειρήσεις που διεξάγονται στο Ιράκ και στη Συρία κοστίζουν στις ΗΠΑ «από 7 ως 10 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα», και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει «επιπλέον χρηματοδότηση» από το Κογκρέσο εφόσον αυτές συνεχιστούν.

Αν ληφθούν υπόψη τα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, η χρήση εξελιγμένου αμυντικού εξοπλισμού και το κόστος μιας μικρής μονάδας αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ το ποσό ενδέχεται να ξεπεράσει, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Πάντως το κόστος του πολέμου του Αφγανιστάν ανέρχεται ακόμη και σήμερα σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα. Η επέμβαση στο Ιράκ το 2003 και η παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα ως το 2011 κόστισαν περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια συνολικά, σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις.

protothema.gr