Δεν έλειψαν οι εντάσεις με εκατέρωθεν αιχμές μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την εκλογή εκπροσώπων του δήμου στη Γ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης, μετά την ακύρωση της πρώτης δαδικασίας από τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης διοίκησης, Γρηγόρη Ροκαδάκη.

Η συνεδρίαση διεξήχθη σε κλίμα έντασης που πυροδότησαν οι κατά περίπτωση βολές για παρατυπίες, κομματισμούς αλλά και στρατηγικές.

Στο τέλος η εκλογική διαδικασία ανέδειξε ως εκπροσώπους:

Από την παράταξη του κ. Τάσου Βάμβουκα 11 σύμβουλοι και αυτοδικαίως ο δήμαρχος:

Νεκτάριος Αλεξανδράκης , Ελευθερία Αλιφιεράκη, Εμμανουήλ Ανδρεάδης, Μιχάλης Βλαχάκης, Μανώλης Κεμεσίδης, Γιάννης Κουτράκης, Δημήτρης Λεβεντάκης, Βαρβάρα Περάκη, Γιάννης Περάκης, Μανούσος Φοβάκης, Γιώργος Φραγγεδάκης

Από την παράταξη του κ. Μ. Σκουλάκη 3 σύμβουλοι:

Μανώλης Σκουλάκης, Νάνσυ Αγγελάκη, Δημήτρης Λειψάκης

Από την παράταξη του Α. Παπαδογιάννη 2:

Άρης Παπαδογιάννης, Μανώλης Καραγιαννάκης

Από την παράταξη του κ. Γ. Σαρρή 2:

Γιαννης Σαρρής, Χαράλαμπος Κουρούσης

Οι κύριοι Νίκος Παπαντωνάκης και Σεραφείμ Ρίζος απείχαν από τη διαδικασία εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ακύρωση της πρώτης ψηφοφορίας.

Όπως δήλωσαν οι επικεφαλής στο Flashnews.gr:

Τάσος Βάμβουκας:
\”Ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Πρέπει να πούμε ότι εμείς έχουμε τις αμφιβολίες μας για την ορθότητα της απόφασης της Αποκεντρωμένη Διοίκησης, ακόμα και για τη νομιμοποίησή της να πάρει θέση σε ένα τέτοιο ζήτημα που αφορούσε στην εκλογή συνδικαλιστικού οργάνου. Παρόλα αυτά, δεν μπορούσαμε να παραβλέψουμε αυτή την απόφαση. Ήταν υποχρεωμένος ο δήμος να την ακολουθήσει, παρά τις ενστάσεις που είχαμε γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα θέταμε σε κίνδυνο την εκπροσώπηση του δήμου Χανίων στα όργανα της ΠΕΔ και κατ\’ επεκτάση στα όργανα της ΚΕΔΕ. Δεν μπορεί ο δήμος Χανίων να μην έχει λόγο σ\’ αυτά τα όργανα. Γι\’ αυτό λοιπόν παρά τις αντιρρήσεις μας ορίσαμε τη σημερινή συνεδρίαση\”

Μανώλης Σκουλάκης:

\”Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι των παρατάξεων από τη σημερινή συνεδρίαση. Κερδισμένο είναι το δημοτικό συμβούλιο, κερδισμένοι είναι οι θεσμοί. Πρέπει αυτή η διαδικασία να γίνει σεβαστή από όλους αι να παραδειγματιστούμε ότι άλλη λύση από τη συναίνεση και τη συμπόρευση στα θέματα του δήμου δεν υπάρχει. Είμαστε διατεθειμένοι σαν παράταξη να βοηθήσουμε, φτάνει να βγούμε από τη λογική που είναι στην καθημερινή πρακτική του Δημάρχου. Ποιά είναι αυτή; \”Ο μη ων μεθ\’ ημών, καθ\’ ημών\”, δηλαδή όποιος δεν είναι μαζί μας είναι απέναντί μας. Δεν έχουμε εμείς τέτοια διάθεση, ούτε θελουμε να κάνουμε στείρα αντιπολίτευση. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην καλύτερη λύση των θεμάτων του δήμου μας\”

Αρης Παπαδογιάννης:

\”Σήμερα για εμάς κέρδισε η αυτοδιοικήση στα Χανιά γιατί επιτέλους τα Χανιά εκπροσωπούνται όπως προβλέπεται με 18 αντιπροσώπους και όχι με 16 αντιπροσώπους όπως ήταν βάσει της προηγούμενης συνεδρίασης που θεωρούμε πραξικοπηματική με τη συναίνεση και τη συμμετοχή του Δημάρχου. Πλέον αποκαταστάθηκε η νομιμότητα. Ο Δήμαρχος, δεν επέλεξε σήμερα αυτή τη διαδικασία. Αυτή η διαδικασία επεβλήθη και ήταν υποχρεωτική γιατί αν μπορούσε ο Δήμαρχος να επιλέξει θα επέλεγε αυτό που είχε γίνει την προηγούμενη φορά και αυτό που έκανε μια ώρα πριν την έκδοση της απόφασης από την επιτροπή, την οποία παρότρυνε να \”πράξει σωστά και να βγάλει καλή απόφαση\”. Εμείς δεν ήταν δυνατόν να αφήσουμε τις δυο παρατάξεις που εκπροσωπούν το 50% των Χανιωτών δημοτών να μείνουν χωρίς εκπροσώπηση γιατί έχουμε υποχρέωση και σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους που μας τίμησαν και μας εμπιστεύτηκαν. Δεν έγινε τίποτα παραπάνω από αυτό που ορίζει η νομιμότητα και ευτυχώς που υπάρχουν θεσμοί για να υποστηρίζουν αυτήν\”

Γιάννης Σαρρής:
\”Όλη αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και όχι διαδικαστικό. Ένας εκπρόσωπος διορισμένος από την κυβέρνηση αποφάσισε ότι το δημοτικό συμβούλιο Χανίων δεν λειτούργησε σωστά αλλά παράτυπα. Αυτό είναι μια ωμή παρέμβαση στα αυτοδιοικητικά του δήμου και αποτελεί θεσμικό πραξικόπημα. Πρέπει ο δήμος πλέον να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να αλλάξουν τα παλιά δεδομένα και οι αντιλήψεις που έχουν να κάνουν με υποκρισία και δημοκρατικούς θεσμούς και στην ΠΕΔ να εκπροσωπηθεί από ανθρώπους οι οποίοι θα είναι ενάντια στις πολιτικές που διαλύουν και τους δήμους αλλά και εξαθλιώνουν τις ζωές των ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα\”.

Νίκος Παπαντωνάκης:
\”Η προηγούμενη εκλογή ήταν καθόλα νόμιμη. Η απόφαση του κ. Ροκαδάκη ήταν απόφαση πολιτικής απόφασης και όχι για τη νομιμότητα του δημοτικού συμβουλίου. Εξάλλου, ο νόμος λέει ότι οι έδρες που χάνονται δεν αναπληρώνονται. Δε συμμετείχαμε στη σημερινή διαδικασία γιατί δεν μπορούσαμε να νομιμοποιήσουμε μια παράνομη πολιτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοικήσης, κάτι που πιθανόν στο μέλλον μπορεί να το βρούμε μπροστά μας. Κάθε φορά δηλαδή, που δεν θα αρέσουν οι πολιτικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, θα καταργούνται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.\”

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Σεραφείμ Ρίζος αναφέρει:
\”Με τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ολοκληρώθηκε το πραξικόπημα των μηχανισμών που είδαμε να ξετυλίγεται τις προηγούμενες ημέρες. Οι φιλοκυβερνητικές παρατάξεις επέβαλαν μέσω της σχέσης που έχουν με τους διορισμένους μηχανισμούς του κράτους την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας για την αντιπροσωπεία στην ΠΕΔ. Οι καθεστωτικές δυνάμεις που έχουν τεράστια ευθύνη για την κατάσταση της χώρας αλλά και της πόλης, κάλυψαν την ανευθυνότητά τους χρησιμοποιώντας ψέματα, αλλά και τις δυνατότητες που τους δίνει ένας αντιδημοκρατικός νόμος, ο «Καλλικράτης».  Επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για αυτοδιοικητικούς υπαλλήλους μιας κυβέρνησης που έχει παραβιάσει κάθε έννοια δημοκρατίας, μετατρέποντας το Σύνταγμα σε κουρελόχαρτο, κυβερνώντας με διατάγματα, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και επιστρατεύσεις. Μάλιστα είχαν το θράσος, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, να αποκαλέσουν τη διαδικασία αυτή «προστασία της δημοκρατίας».  Τόσο η άποψη τους όσο και η πρακτική τους είναι άκρως επικίνδυνες. Προστάτης της δημοκρατίας δεν είναι κανένας διορισμένος υπάλληλος της κυβέρνησης και κανένα στέλεχος των κυβερνητικών κομμάτων. Προστάτης της δημοκρατίας είναι ο λαός που με τους αγώνες του την επέβαλε και που σήμερα την υπερασπίζει απέναντι σε κυβέρνηση, μνημόνια και νεοναζί. Η δημοτική αρχή θεωρούμε ότι έχει ευθύνη γιατί δεν συγκρούστηκε με αυτές τις αντιλήψεις. Στο επόμενο διάστημα κινδυνεύει να βρεθεί όμηρη σε πολύ πιο σοβαρούς παρόμοιους εκβιασμούς.
Η Ανταρσία στα Χανιά, με τη σημερινή διαδικασία επιβεβαιώθηκε σε αυτό που έλεγε προεκλογικά. Ότι δεν φτάνει μια απλή αλλαγή των εκλογικών συσχετισμών. Χρειάζονται πολύ βαθύτερες αλλαγές για να υπάρξει πραγματική αλλαγή στις ζωές των ανθρώπων. Οι αγώνες της εργαζόμενης πλειοψηφίας είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να τις επιβάλλει. Σε αυτή θα στηριχθούμε.\”

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook