Η αντίσταση στη Συρία απέκτησε νέο πρόσωπο: του Χάμζα αλ-Χατίμπ, ενός 13χρονου αγοριού το οποίο βασάνισαν και σκότωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Ντεράα, της πόλης που έχει αναδειχθεί στο επίκεντρο της αντίστασης προς το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε την Τρίτη ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει τον θάνατο του αγοριού «φρικιαστικό» και «αποτρόπαιο».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό είχε εκφράσει τη λύπη της Γαλλίας «για τις πειστικές αναφορές για βασανιστήρια που πραγματοποιούνται στις φυλακές της Συρίας». Σύμφωνα με το Παρίσι, ο νεαρός Χάμζα «έχει γίνει το σύμβολο» των διαδηλωτών που βασανίστηκαν, πρόσθεσε ο Βαλερό.

Το αποκρουστικό βίντεο με το βασανισμένο πτώμα του αγοριού έχει αναρτηθεί στο Internet εδώ και αρκετές μέρες. Η διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου στη Συρία ήταν αφιερωμένη σ\’ αυτόν. Ενώ το καθεστώς της Συρίας έχει σκοτώσει χιλιάδες αντιστασιακούς, ο θάνατος του Χάμζα μπορεί να σηματοδοτήσει μια καμπή – όπως εκείνη που σηματοδότησαν τα πρώτα θύματα του καθεστώτος στη Ντεράα τα οποία κατέβασαν τους Σύρους στους δρόμους.

\"\"«Το αγόρι ξεκίνησε από το χωριό Αλ-Τζίζα με την οικογένειά του προκειμένου να συμμετάσχει στην πορεία για να σπάσει η πολιορκία της Ντεράα» αναφέρει η σελίδα του Facebook που είναι αφιερωμένη στον 13χρονο και έχει τίτλο «Είμαστε όλοι το παιδί-μάρτυρας Χάμζα Αλί αλ-Χατίμπ».

Ηταν 29 Απριλίου, η «Παρασκευή της οργής». Η οικογένειά του αποφάσισε να λάβει μέρος στις διαδηλώσεις μετά τον θάνατο ενός ξαδέρφου του Χάμζα από σφαίρες αστυνομικών.

Εκείνη την ημέρα οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τον Χάμζα και έκτοτε η οικογένειά του έχασε τα ίχνη του για ένα περίπου μήνα, ως τις 25 Μαΐου, όταν της επέστρεψαν το πτώμα του το οποίο έφερε εμφανή σημάδια βασανιστηρίων και εκχυμώσεις, είχε τρύπες από σφαίρες και κομμένα γεννητικά όργανα.

Η Unicef ανησυχεί για τα παιδιά στη Συρία

Συνολικλα, τριάντα παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από πραγματικά πυρά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, ανακοίνωσε η Unicef αναγνωρίζοντας την αδυναμία της να επιβεβαιώσει τις ακριβείς συνθήκες θανάτου αυτών των παιδιών.

Η οργάνωση υπενθύμισε την ύπαρξη πολλών πληροφοριών που αναφέρουν ότι ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών στη Συρία που τραυματίζονται, κρατούνται, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, βασανίζονται ή ακόμη και σκοτώνονται από τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook