Τον Μάρτιο του 2014 ξεκίνησε την λειτουργία του το μουσείο Παραδοσιακών Οργάνων Έρευνας και Τεκμηρίωσης “ ΘΥΡΑΘΕΝ “ με έδρα τον Κρουσώνα.

Στόχος του Μουσείου, η συμβολή του στην ανάδειξη της Παραδοσικής Μουσικής του τόπου μας και όχι μόνο.

Έτσι ξεκίνησε και η ιδέα του 1ου Διεθνούς Εθνομουσικολογικού Συνεδρίου, μιά ιδέα πού αγκαλιάστηκε από Πανεπιστήμια και φορείς.

Από τις 03 έως τις 05 Οκτωβρίου 2014, συγκαλείται το συνέδριο με συνδιοργανωτές το ΔΟΠΠΑΜ Δήμου Μαλεβιζίου τηn Περιφέρεια Κρήτης το Πανεπιστήμιο Κρήτης: Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής, τό Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Tμήμα Μουσικών Σπουδών, το γραφείο Σχολικού Συμβούλου Μουσικών Π.Δ.Ε Κρήτης, , το Γενικό Προξενείο της Κων/νούπολης. Ο τίτλος του Συνεδρίου είναι: ”Η Αστική Μουσική στην Κρήτη από την Κρητική Πολιτεία και μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών και η σχέση των δύο κοινοτήτων”. Στο Συνέδριο αυτό θα συμμετάσχουν αξιόλογοι επιστήμονες και ερευνητές, διαφόρων κλάδων, μουσικοί και ιστορικοί απο την Ελλάδα και την Τουρκία.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Αpollonia Ξενοδοχείο στο Γάζι και τον Κρουσώνα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και προσκαλούνται όλοι να παρακολουθήσουν το πολύ ενδιαφέρον αυτό Συνέδριο.- (Από την Οργανωτική Επιτροπή).

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03/10/2014: πρωί 09.30 π.μ Εγγραφές. - 10.30 π.μ έως απόγευμα 6.00 μ.μ. εισηγήσεις . Στην συνέχεια συναυλία με το μουσικό σχήμα του Γιάννη Παξιμαδάκη και Γ. Μαυρομανωλάκη και Βασίλη Βέτσου .
ΣΑΒΒΑΤΟ 04/10/2014: πρωί 10.30 π.μ έως απόγευμα 6.00μ.μ εισήγήσεις. Στην συνέχεια συναυλία με τον σύλλογο Μικρασιατών Κρήτης «Άγιος Πολύκαρπος».

ΚΥΡΙΑΚΗ 05/10/2014 Πρωί 10.30 π.μ αναχώρηση για τον Κρουσώνα, επίσκεψη στο Μουσείο Παραδοσιακών Οργάνων ΘΥΡΑΘΕΝ.

11.30 π.μ. Συμπεράσματα και λήξη συνεδρίου στην αίθουσα της ενορίας της Αγίας Τριάδος.

6.00 μ.μ Συναυλία με το μουσικό σχήμα Αναπνοή , τους μουσικούς Ross Daly, Κέλυ Θωμά, Σωκράτη Σινόπουλος, Γιώργο Μαυρομανωλάκη, Νίκο Τζάνη, Δ.Βερεράκη και Δρακογιαννάκη Γιώργο και το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέα Γενιά. Θα τραγουδήσουν και οι Τουρκάλες εισηγήτριες Mehtap Demir και Nesibe Ozgur Turgay.