Σε αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης θα προχωρήσει η νέα κυβέρνηση της κεντροαριστεράς στη Σουηδία, σε μια ενέργεια η οποία θα την καταστήσει την πρώτη μεγάλη χώρα της Ευρώπης που θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα, δήλωσε σήμερα ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την ντε φάκτο αναγνώριση του κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης πριν από δυο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν το έχουν ακόμα αναγνωρίσει επίσημα.

\”Η διένεξη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης μπορεί να επιλυθεί με τη λύση των δύο κρατών, που θα τη διαπραγματευτούν σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο\”, είπε ο Λεβέν στο κοινοβούλιο προσθέτοντας ότι \”η λύση των δύο κρατών απαιτεί την αμοιβαία αναγνώριση και τη βούληση για ειρηνική συνύπαρξη. Η Σουηδία συνεπώς θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης\”.

Από την μεριά τους, οι Παλαιστίνιοι εκτιμάται ότι θα χαιρετίσουν την ενέργεια αυτή της Σουηδίας ως μια ώθηση για την επίτευξη των φιλοδοξιών τους.

Στους κόλπους της ΕΕ ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη, αλλά το είχαν κάνει ήδη προτού ενταχθούν στην Ένωση των 28. Εφόσον η νέα κυβέρνηση κάνει πράξη τα σχέδιά της, η Σουηδία θα είναι η πρώτη χώρα που θα αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ενώ είναι η ίδια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

megatv.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook