Θιασώτης της ιδέας ότι είναι πλέον καιρός να φυσήξει ένας άλλος αέρας σχεδιασμού και διεκδίκησης για την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και κοινωνική συνοχή στην Κρήτη, ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης αναλύει τις σκέψεις του για την επόμενη 5ετία στο Δήμο αλλά και τις επερχόμενες εκλογές στην ΠΕΔ Κρήτης.
Το αύριο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι άμεσα συνυφασμένο με το βαθμό της ανεξαρτησίας από το κεντρικό κράτος, απαγκιστρωμένη από κομματικούς εναγκαλισμούς και σκοπιμότητες…
Εφικτό;
Ο Γιάννης Μαλανδράκης θεωρεί πως ναι… άλλωστε η μέχρι σήμερα πορεία του στα αυτοδιοικητικά αυτό επιβεβαιώνει. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί από τους αυτοδιοικητικούς του νησιού τον παρακίνησαν να διεκδικήσει την προεδρεία της ΠΕΔ, κόντρα στον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό.
\"\"
Δέχθηκε να ηγηθεί μιας προσπάθειας που θα συμβολίζει και μια διάθεση αποκέντρωσης, καθώς οι αυτοδιοικητικοί που τον στηρίζουν είναι κυρίως από περιφερειακούς δήμους. Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι υπόλοιποι δήμαρχοι των Χανίων και όχι μόνο…
Από το κείμενο αρχών που είχαν υπογράψει και οι επτά δήμαρχοι του νομού Χανίων και αφορά στη στάση τους σχετικά με τα προβλήματα, αλλά και τις προτεραιότητες σε επίπεδο περιφέρειας και Καλλικρατικών Δήμων, προκύπτει μια συμπόρευση και μένει να δούμε αν θα εκφραστεί και με τη στήριξη του Γιάννη Μαλανδράκη για την προεδρεία της ΠΕΔ. 
Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας έχει ήδη εκφραστεί θετικά για την υποψηφιότητα Λαμπρινού.
\"\"
Με πρωταρχικό στόχο το συγκρητισμό ο Γιάννης Μαλανδράκης αναλύει τις σκέψεις του:

1. Το στοίχημα για το Δήμο Πλατανιά με βάση το σχεδιασμό που είχατε κάνει προεκλογικά, παραμένει… απομένουν 5 χρόνια, θα είναι αρκετά για την υλοποίηση του προγράμματος;

Έχοντας ως εφαλτήριο το έργο που ξεκινήσαμε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας μας στο Δήμο Πλατανιά, συνεχίζουμε την υλοποίηση των συνεχιζόμενων και σε εξέλιξη έργων ενώ παράλληλα βάζουμε τις βάσεις με σωστό σχεδιασμό για μια σειρά έργων σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και κατηγοριών(υποδομές, παιδεία, περιβάλλον, κοινωνική πρόνοια) ώστε η επόμενη πενταετία να είναι περίοδος ανάπτυξης του δήμου μας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των δημοτών μας. 

2. Έχετε δηλώσει ότι προτεραιότητα σας θα είναι οι κοινωνικές δομές, η παρουσία σας και στις πιο μικρές «γωνιές» του αχανούς Δήμου σας, η λειτουργία του υπό κατασκευή παιδικού σταθμού στο Κοντομαρί της Δ.Ε Πλατανιά, η ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, η σύσταση Κοινωνικού Φαρμακείου καθώς και η διεκδίκηση της ίδρυσης Κ.Α.Π.Η στο Δήμο μας, για τη δημιουργική απασχόληση των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Σε ποιά φάση βρισκόμαστε σήμερα;

Είναι γεγονός ότι βασική προτεραιότητά μας αποτελεί η στήριξη των κοινωνικών δομών και η απρόσκοπτη λειτουργία τους για την κάλυψη των αναγκών των δημοτών μας. 
Μια από τις πρώτες ενέργειές μας μετά την ανανέωση της θητείας μας υπήρξε η υλοποίηση της μεταφοράς του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Κολυμβαρίου από μισθωμένο κτίριο στο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Καμισιανών, πετυχαίνοντας την απαλλαγή της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου από την καταβολή του μισθώματος, την αξιοποίηση του δημόσιου ανενεργού κτιρίου αλλά και την αύξηση της δυναμικότητας του Σταθμού, που φιλοξενεί πλέον σαράντα παιδιά σε έναν ανακαινισμένο και απόλυτα λειτουργικό χώρο. 

\"\"

Στο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό στο Κοντομαρί της Δ.Ε Πλατανιά οι εργασίες συνεχίζονται (πρόσφατα υπογράφτηκε η σύμβαση διαμόρφωσης εξωτερικού χώρου) και ελπίζουμε ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα της λειτουργίας του την επόμενη περίοδο, ώστε να διαθέτει πλέον κάθε Δημοτική Ενότητα δημοτικό παιδικό σταθμό. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, που δυστυχώς οι ανάγκες της κοινωνίας επέβαλαν τη σύστασή του, προσπαθεί να εξυπηρετεί όσο το δυνατότερο περισσότερους συνδημότες μας που χρήζουν υποστήριξης. 
Επιπλέον, στις άμεσες προτεραιότητές μας για υλοποίηση το επόμενο διάστημα επίσης είναι η δημιουργία νέων δομών κοινωνικής πρόνοιας που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δημοτών μας. 
Όσο για την παρουσία μου στις όμορφες γωνιές του Δήμου μας έχω υποσχεθεί πρώτα στον εαυτό μου ότι θα προσπαθήσω να «κλέβω» λίγο χρόνο από την δύσκολη καθημερινότητα για να τις επισκέπτομαι!
\"\"

3. Το τοπίο γύρω μας δεν μεταβάλλεται, τουλάχιστον όχι προς το καλύτερο. Κατ’ επανάληψη σας ακούμε να λέτε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι σε θέση να υποκαθιστά πολλές φορές τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της πολιτείας. Ποιο είναι το όραμά σας επ’ αυτού;

Θεωρώ ότι πάνω απ’ όλα χρέος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους ζοφερούς καιρούς που ζούμε, είναι να μπορεί να διασφαλίζει τη σταθερότητα των κοινωνικών δομών και την παροχή του ελάχιστου επιπέδου υπηρεσιών ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Θα ήθελα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού η κεντρική εξουσία αδυνατεί, να έχει τη δυνατότητα να στηρίζει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», να ενισχύει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, να συμβάλλει στη στελέχωση και τη λειτουργία των περιφερειακών και αγροτικών της ιατρείων, ενέργειες που ενώ αποτελούν υποχρεώσεις της Πολιτείας δυστυχώς απλά αποδεικνύουν την ανυπαρξία της και την έλειψη προτεραιότητας σε θέματα καθημερινότητας για τους δημότες . 

4. Πιστεύετε ότι τα συλλογικά όργανα των ΠΕΔ μπορούν να αποτελέσουν μοχλό πίεσης ή και ανάπτυξης;

Θεωρώ ότι τα συλλογικά όργανα των ΠΕΔ, έχοντας σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις και ακολουθώντας μια πολιτική στοχευμένης πίεσης μπορούν να οδηγήσουν, σε συλλογικό επίπεδο, την ΚΕΔΕ σε αντίστοιχη κατεύθυνση, ώστε η κεντρική εξουσία να έχει έναν ισχυρό θεσμικό συνομιλητή που θα εκφράζει, λόγω της αμεσότητάς του με το δημότη, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες της κοινωνίας.
\"\"

5. Η συλλογικότητα μπορεί να αποτελεί ένα ισχυρό πόλο απέναντι στην καθημερινότητα και τα υπαρκτά της προβλήματα. Υπάρχει συνεννόηση μεταξύ συναδέλφων δημάρχων;

Ασφαλώς και υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία ανάμεσα στους δημάρχους, ιδιαίτερα σε αυτούς της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, καθώς τους ενώνουν , οι κοινές υπηρεσίες και σε πολλές περιπτώσεις, τα κοινά προβλήματα. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε όμως ότι υπάρχουν διαφορετικής κατηγορίας δήμοι, με διαφορετικής προτεραιότητας ζητήματα και προβλήματα, διαφοροποιώντας ταυτόχρονα τους στόχους και τις ενέργειες των δημάρχων. Πιστεύω ότι μέσω των συλλογικών οργάνων (ΠΕΔ, ΚΕΔΕ) και τηρώντας την αρχή της επικουρικότητας , μπορούμε να έχομε μια ισχυρή και διεκδικητική ΚΕΔΕ σε ορίζοντα 5ετίας ικανή να επιλύει ζητήματα ουσιαστικής ανάπτυξης αλλά και να καθορίζει πολιτικές που χαράσσονται από την κεντρική εξουσία.

6. Πως θα οραματιζόσασταν το αύριο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Θα ήθελα να δω μια Τοπική Αυτοδιοίκηση με μεγάλο βαθμό ανεξαρτησίας από το κεντρικό κράτος, απαγκιστρωμένη από κομματικούς εναγκαλισμούς και σκοπιμότητες , με περισσότερη ευελιξία στη λειτουργία της, με λιγότερη γραφειοκρατία, που δεν προσφέρει στη διαφάνεια αλλά αντίθετα περιπλέκει τις ήδη περίπλοκες διαδικασίες, μια αυτοδιοίκηση που θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτείται μέσα από προγράμματα στοχευμένα στις ανάγκες της (πρόνοια, καθημερινότητα του δημότη, περιβάλλον) και όχι το αντίστροφο και τέλος μια αυτοδιοίκηση με συμμετοχή νέων, ενεργών ανθρώπων, με όρεξη και ανιδιοτελή διάθεση για προσφορά.
  \"\"  \"\"

7. Για ποιο λόγο είστε υποψήφιος για την προεδρία τη ΠΕΔ; Ποιες οι θέσεις σας ως υποψήφιος;

Υπήρχε ένας κοινός προβληματισμός από ένα μεγάλο αριθμό δημάρχων του νησιού, ο οποίος αφορούσε την περιφερειακή διάσταση του Καλλικράτη, τον τρόπο παρέμβασης του κράτους στους δήμους, την ανυπαρξία του στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών των δημοτών και στη δημιουργία αποτελεσματικών αναπτυξιακών δράσεων προς όφελος των πολιτών.

Στα πλαίσια αυτά, συνάδελφοι δήμαρχοι απ’ όλη την Κρήτη πρότειναν να συντονίσω μια προσπάθεια βασισμένη σε ένα πλαίσιο αρχών, ώστε να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προτεραιοτήτων, αρχικά μέσω ΠΕΔ και συνακόλουθα μέσω ΚΕΔΕ, να διεκδικήσει αυτά που της αναλογούν για τις ανάγκες της κοινωνίας μας και για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Οι θέσεις μας για την ερχόμενη πενταετία στοχεύουν στην οικονομική και λειτουργική αυτοδυναμία της αυτοδιοίκησης καθώς και στην αυτοτέλεια και τον απεγκλωβισμό της από το κράτος.

Αύξηση των πόρων που διαχειρίζεται ο πρώτος και δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης σε τουλάχιστον 10%του Α.Ε.Π και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Καλλικράτη και των άλλων νόμων της αυτοδιοίκησης με στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία και στην εφαρμογή των διαδικασιών και την πάταξη της γραφειοκρατίας. 

\"\"

Απαραίτητος επίσης είναι, σε τοπικό επίπεδο, ένας συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός για την ουσιαστική ανάπτυξη και τις υποδομές στην Κρήτη, σε θέματα που χρονίζουν και ταλαιπωρούν το νησί όπως ΒΟΑΚ, πύλες εισόδου κ.τ.λ, που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα και παράλληλα θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του.


8. Πολύς λόγος γίνεται για την παντελή απουσία περιφερειακής διάστασης στον Καλλικράτη! Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Πράγματι είναι ελλειμματική η ανάδειξη του ρόλου των περιφερειακών δήμων, ειδικά σε θέματα που αφορούν την κοινωνική συνοχή. Η συντριπτική πλειονότητα των δήμων της χώρας (ανάμεσα τους και ο δήμος Πλατανιά) είναι δήμοι με ανομοιομορφία στον πληθυσμό (αστικοί, αγροτικοί, τουριστικοί), με άλλου προσανατολισμού προβλήματα σε σχέση με τους αμιγώς αστικούς δήμους.

Θα πρέπει στην τρέχουσα περίοδο να αναδειχθεί ο ρόλος τους της παρέμβασης τους τόσο ως προς τον πρωτογενή τομέα αλλά και ως προς την παραμονή του πληθυσμού στις συγκεκριμένες περιοχές προκειμένου οι Καλλικρατικοί Δήμοι να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις να στηρίξουν το δημότη και να παράγουν αναπτυξιακό έργο. Χρειάζεται άλλος σχεδιασμός, για μια αυτοδιοίκηση επικεντρωμένη στο δημότη, στις υποδομές, στη στήριξη του πρωτογενή τομέα και του τομέα των υπηρεσιών, αλλά και στην καθημερινότητα του.

\"\"

9. Εν κατακλείδι και για να επανέλθουμε στα του… οίκου σας, στο ξεκίνημα της καινούριας σας θητείας τι θα θέλατε να πείτε στους συνδημότες σας;

Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε ως Δημοτική Αρχή πριν τριάμισι χρόνια έχει βάλει στόχους ανάπτυξης σε συγκεκριμένους τομείς όπως οι υποδομές, η Παιδεία, η Κοινωνική Πρόνοια, το περιβάλλον, η καθημερινότητα του δημότη, με εμφανή και χειροπιαστά αποτελέσματα. 
Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους δημότες μας ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και στην τρέχουσα πενταετή θητεία μας με την ίδια ένταση και τον ίδιο ζήλο που έχουμε επιδείξει ως τώρα, με έμφαση στα αναπτυξιακά έργα ( π.χ.Λιμάνι Κολυμβαρίου, διευθέτηση Αντιπλημμυρικής Προστασίας Ποταμού Ταυρωνίτη, Φράγμα Σεμπρωνιώτη, σχολικά κτίρια και μελέτες για την ανάδειξη μνημιακών κτιρίων), σταθερότητα στις διεκδικήσεις μας (Αεροδρόμιο Μάλεμε), πάντα δίπλα στις ανάγκες του δημότη για την καλύτερη εξυπηρέτησή του και τη βελτίωση της καθημερινότητάς του.

Σταύρος Ζουλάκης
Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook