«Η γυναίκα, ως παρουσιάστρια ειδήσεων, είναι μονίμως έκθεμα του κρεοπωλείου. Ψέματα;», δηλώνει η Έλλη Στάη και περιγράφει το πώς ένιωθε στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Mega, το οποίο «ποτέ δεν επεδίωξε η ίδια να αναλάβει», όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

«Δεν πέρασε καν από το μυαλό μου, δε θέλω να κάνω κάτι τέτοιο», σημειώνει και σηκώνει το γάντι που της πέταξε ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, διευθυντής ειδήσεων του Mega, τον οποίο κατηγορεί για «ρατσισμό» και «σεξισμό από την ανάποδη».

Το περιστατικό στο οποίο αναφέρεται η Έλλη Στάη έχει να κάνει με μια γραπτή εισηγητική έκθεση του Χρήστου Παναγιωτόπουλου προς τους μεγαλομέτοχους του τηλεοπτικού σταθμού, όπου χαρακτηρίζει τη Στάη ακατάλληλη για το δελτίο των 20:00. «Και όχι μόνο εμένα. Πολλές άλλες. Κι άλλες ακόμη, ως ακατάλληλες λόγω ηλικίας», προσθέτει η ίδια η Στάη.

«Σκέψου δηλαδή τι θα γινόταν αν πρυτάνευε η λογική Παναγιωτόπουλου: Ο Λάρι Κινγκ θα είχε πεταχτεί στα σκουπίδια!», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η Έλλη Στάη δεν κρύβεται και ανάμεσα σε άλλα, δηλώνει: «Φυσικά υπηρέτησα το σύστημα, δεν το κρύβω. Στην αρχή έγινε αυτό, τα πρώτα χρόνια. Στη συνέχεια, αντέδρασα και έτσι είδα "πόρτα". Τότε, με τον Ανδρέα (σ.σ. Παπανδρέου) στο νοσοκομείο Χέρφιλντ. Στο δελτίο ειδήσεων εκφώνησα ως πρώτη είδηση το σεισμό στην Ηλεία, όχι τη νοσηλεία του Ανδρέα στο Χέρφιλντ».

Αποκαλύπτει επίσης τι της είχε πει ο εκδότης της εφημερίδας «Μεσημβρινής», Παναγιώτης Λαμπρίας, στις αρχές της δεκαετίας του '80 όταν εκείνη χτύπησε την πόρτα του για δουλειά, μετά από ένα διάστημα στην εφημερίδα «Αυγή»: «Τι έχεις πάθει, κοπέλα μου; Εσύ, μια τόσο όμορφη και νέα, να θέλεις να γίνεις πολιτικός συντάκτης; Θέλεις δηλαδή να κάνεις τη δουλειά που κάνουν γέροντες άνδρες;».

«Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουμε ξανά τη συζήτηση. Για να σπάσουμε τη ραχοκοκαλιά του ρατσισμού, γιατί στις δύσκολες εποχές που περνάει η χώρα μας, οι γυναίκες έχουμε τεράστιο ρόλο αλλά και ευθύνη: Για να ανταποκριθούμε εκτός των άλλων και στο ρόλο της μητέρας. Γιατί πίσω από κάθε ρατσιστικό αντρικό κεφάλι που τολμάει να μας υποτιμήσει με τον ένα η τον άλλο τρόπο, υπάρχει πάντα μια γυναίκα που το μεγαλώνει», απαντά η Έλλη Στάη, κάτι περισσότερο από 30 χρόνια μετά.

«Ως "ηλικιωμένη γυναίκα", μπαίνω μπροστά, για να σπάσουμε το αυγό του φιδιού, όπου κι αν βρίσκεται", προσθέτει.

«Εξάλλου και η πολύ νεαρή Eμμα Γουάτσον έκανε ανάλογο κάλεσμα, σε άντρες και γυναίκες, στην πολύ συγκινητική της ομιλία ως πρέσβειρα στον αγώνα για την ίση αντιμετώπιση των γυναικών στον ΟΗΕ: με τον πολύ χαρακτηριστικό τίτλο «Αυτός για Αυτήν» (HeforShe), καλώντας έτσι όπως πρέπει να κάνουμε κι εμείς όλους τους άντρες που δεν είναι ρατσιστές να συμπαραταχθούν μαζί μας για μια καλύτερη ζωή για όλους μας», σημειώνει η δημοφιλής παρουσιάστρια και εξηγεί: «Το τι σημαίνει ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον των γυναικών το γνωρίζουμε όλοι μας μέσα από την καθημερινότητά μας. Το sexual harassment είναι βαθιά ριζωμένο ακόμα σε πολλά ανδρικά μυαλά. Τα κλισέ είναι πολλά: Της "πουτάνας" όταν είναι νέα, πιθανόν και ωραία και πετυχαίνει ή προσπαθεί να πετύχει στη ζωή και τη δουλειά της , της υποτιμητικά "εύκολης", όταν ζει ελεύθερα και χωρίς πλέγματα στην προσωπική της ζωή, της "γλάστρας", της "ανίκανης" όταν ανταγωνίζεται για σημαντικές θέσεις τους άντρες και αλλά σχετικά...».

«Η αναγνώριση της αξίας μιας γυναίκας σε μια κοινωνία που έτσι κι αλλιώς δεν τα πάει πολύ καλά με την αξιοκρατία, είναι ένας αγώνας δύσκολος», καταλήγει.

«Από πολύ νέα πίστευα ότι ζούμε σε μια από τις δυτικές κοινωνίες που, έστω και με πολλές ελλείψεις και στρεβλώσεις, είχαμε κατοχυρώσει θεσμικά τα βασικά δικαιώματα της ίσης μεταχείρισης των γυναικών. Πίστευα ότι η κοινωνία αντιμετώπιζε θετικά το "άλμα ζωής" των γυναικών δίπλα στους άνδρες. Ακόμη πίστευα ότι εξαρτιόταν κι από εμάς και τις δικές μας προσπάθειες, να σπάσουμε τα κοινωνικά ταμπού που δεκάδες γενιές έβγαζαν τις γυναίκες στα περιθώρια. Ήξερα βέβαια ότι ο "δράκος" δεν έχει πεθάνει. Ήθελα όμως να πιστεύω ότι η δικιά μου η γενιά, άντρες και γυναίκες, είχαμε ξεπεράσει πολλά. Φαίνεται ότι έκανα λάθος. Μεγάλο μάλιστα», λέει στην εφημερίδα.

Η Έλλη Στάη καταφέρεται και εναντίον της Χρυσής Αυγής. «Το πρώτο μεγάλο χτύπημα ήρθε από την άνοδο του φασιστικού εκτρώματος της Χρυσής Αυγής», τονίζει.

«Στη μεταμφιεσμένη πολιτική τους ατζέντα, ο ρατσισμός έχει ύψιστη προτεραιότητα. Και όχι μόνον εναντίον των μεταναστών και όσων το χρώμα δεν ταιριάζει με το δικό τους. Αλλά ο ύπουλος ρατσισμός εναντίον των "άλλων", όλων των κοινωνικών ομάδων που έχουν διαφορετικότητα ή πιο ευάλωτα χαρακτηριστικά στην ιστορική κοινωνική εξέλιξη. Με πρώτο στόχο τις γυναίκες. (Αλλά και τους γκέι βεβαίως). Οι πιο πολλοί θυμόμαστε τη βίαιη σεξιστική επίθεση Κασσιδιάρη κατά της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δουρου, κάποιοι θα θυμούνται την εξ ίσου βίαιη και σεξιστική επίθεση εναντίον μου, επειδή στη ΝΕΤ είχα αναφερθεί στο ναζιστικό μόρφωμα», εξηγεί.

«Στις δυο αυτές -και σε παρά πολλές άλλες- περιπτώσεις το λεξιλόγιο ήταν σεξιστικά υβριστικό με αναφορές στις προσωπικές ζωές, στην ηλικία, στη μορφή, τελικά στο δικαίωμα να υπάρχουμε ως δυναμικοί και κυριαρχικοί πολίτες, σε όλο το φάσμα της ζωής», εξηγεί.

newsbeast.gr