Η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης στα πλαίσια της δράσης cine-Μαθήματα σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και την υποστήριξη του Δήμου Χανίων, του Δήμου Πλατανιά , του Πνευματικού Κέντρου Χανίων και την συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους Ολυμπίας , της camera zizanio και του Caid-Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά κινηματογραφικές προβολές για τα σχολεία των Χανίων με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ. 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση \”Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν από 14 έως 17 Οκτωβρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Η είσοδος θα είναι χωρίς χρηματικό αντίτιμο αλλά προτρέπουμε όλους να υιοθετήσουμε ένα ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ «κοινωνικό εισιτήριο».
Κάθε παιδί μπορεί να απολαύσει την ταινία που επιθυμεί βοηθώντας παράλληλα στην συγκέντρωση τυποποιημένων τροφίμων για τις ανάγκες των Κοινωνικών Παντοπωλείων της Πόλης μας. Έτσι το ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ εισιτήριο κάθε παιδιού θα είναι μια κονσέρβα γάλα, ένα σακουλάκι όσπρια ή οποιοδήποτε άλλο τυποποιημένο τρόφιμο θελήσει. 
Οι προβολές αποτελούν μια ποιοτική κινηματογραφική πρόταση αλλά παράλληλα και μια έμπρακτη ενέργεια βοήθειας για τον συνάνθρωπο.
Σημειώνουμε ότι ο απολογισμός των περσινών προβολών για σχολεία ήταν εντυπωσιακός. Η μαζική προσέλευση των μαθητών (περίπου 4000 σε πέντε μέρες προβολών) αλλά και η πέραν κάθε πρόβλεψης συγκέντρωση τροφίμων (περίπου 3 τόνοι ) που διανεμήθηκαν σε 9 κοινωνικές δομές των Χανίων αποτελούν στοιχεία ικανοποίησης αλλά και βεβαιότητας για την ανάγκη σταθερής υλοποίησης της δράσης. 
Οι προβολές θα γίνουν παράλληλα με το 2ο Πανόραμα Κινηματογράφου και άλλων Τεχνών που θα πραγματοποιηθεί από 17-19 Οκτωβρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και έχει θέμα ΤΕΧΝΗ και ΕΠΙΣΤΗΜΗ.
Οι ταινίες που θα προβληθούν για τα σχολεία είναι : 
3 ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
Ο Κιρικού και η Μάγισσα του Μισέλ Οσελό
Γαλλία-Βέλγιo, 1998, έγχρωμο 70΄
Μ’ ένα εμπνευσμένο σκίτσο και τα τραγούδια του διάσημου Σενεγαλέζου τραγουδιστή Γιουσού ν’ Ντουρ, ο σκηνοθέτης εικονογραφεί με πανέμορφες εικόνες έναν μύθο της δυτικής Αφρικής. Μια αλλιώτικη πρόταση για το κινούμενο σχέδιο.
Μεταγλωττισμένη. Νηπιαγωγείο Α΄, Β΄, Γ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Μινούς του Vinsent Bal
Ολλανδία, 2001, έγχρωμο, 86΄
Εκείνη είναι μία όμορφη κοπέλα που κάποτε ήταν γάτα. Εκείνος είναι ένας γοητευτικός ρεπόρτερ, που αναζητά ένα καυτό θέμα για να κρατήσει τη δουλειά του. Ένα θρίλερ με γάτες, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της διάσημης συγγραφέως για παιδιά Annie M.G. Schmidt. Διασκεδάζει ενώ στο βάθος καλλιεργεί τη σκέψη, συνθέτει πρωτότυπες ιδέες και σέβεται την νοημοσύνη του κοινού.
Υποτιτλισμένη / Δ΄,Ε΄, ΣΤ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ / Α-Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Το δωμάτιο του Fermat (2007)
Το «Το δωμάτιο του Fermat».
Τέσσερις μαθηματικοί καταφέρνουν να λύσουν έναν γρίφο γεγονός που τους επιτρέπει να λάβουν μέρος σε μία μυστική συνάντηση ώστε να λύσουν ένα μεγάλο μαθηματικό πρόβλημα. Οι μαθηματικοί είναι πολύ ενθουσιασμένοι καθώς αυτές οι συναντήσεις είναι πολύ σημαντικές, πολύ σπάνιες και αν έχουν αποτέλεσμα τότε θα είναι πραγματικός θρίαμβος. Έτσι, μαζεύονται όλοι σε ένα δωμάτιο αλλά αντί για την επίλυση ενός μεγάλου μαθηματικού προβλήματος επιδίδονται στην λύση γρίφων προκειμένου να κρατηθούν εν ζωή
3 ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ 
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ CAID
Υποτιτλισμένη / Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΛΥΚΕΙΟ
Ντόπινγκ εγκεφάλου
Πρωτότυπος Τίτλος: Doping furs Gehirn Διάρκεια: 52’
Σκηνοθέτης:Hannah Prinzler/ Christian Schidlowski
Επιστημονικό Πεδίο: Ιατρική/ Ψυχολογία/ Ψυχιατρική/ Νευροεπιστήμες/ Επιδράσεις της επιστήμης στην κοινωνία Έτος Παραγωγής:2011 Χώρα Παραγωγής: Γερμανία
Ξεχάστε τα προβλήματα ισορροπίας μεταξύ προσωπικής ζωής και δουλειάς: Μια νέα γενιά φαρμάκων υπόσχεται απεριόριστη αύξηση της παραγωγικότητας χωρίς ανάγκη για ξεκούραση ή ύπνο. Το Ντόπινγκ εγκεφάλου αποτελεί την τελευταία μόδα μεταξύ των υπερβολικά φιλόδοξων ανθρώπων. Ο Aldous Huxley επιβεβαιώνεται: Φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν για έναν Θαυμαστό Καινούργιο Εαυτό κατασκευάζοντας χάπια που αυξάνουν τις νοητικές ικανότητες, διεγείρουν την επιθυμία και ανεβάζουν τη διάθεση. Μια ζωή γεμάτη νόημα, χαρά και επιτυχία –χωρίς παρενέργειες. Εάν τα χαριτωμένα χάπια γίνουν κοινωνικά αποδεκτά, η βιομηχανία προσδοκά φανταστικά κέρδη. Βρισκόμαστε στην αυγή μιας νέας εποχή, όπου η κοσμετική νευρολογία θα είναι καθημερινό φαινόμενο; Στο ντοκιμαντέρ αυτό υιοθετούμε μια κριτική στάση απέναντι στα τελευταία επιτεύγματα της φαρμακευτικής βιομηχανίας και παρουσιάζουμε τι επιφυλάσσει το μέλλον για μας και τους εγκεφάλους μας. Κοιτάζουμε κλεφτά πάνω από τους ώμους των επιστημόνων καθώς δημιουργούν και δοκιμάζουν τους καινοτόμους νευρο-ενισχυτές και παρουσιάζουμε τις πιθανές επικίνδυνες παρενέργειες αυτών των φαρμάκων. 
Υποτιτλισμένη / Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΛΥΚΕΙΟ
Όνειρα με το DNA
Πρωτότυπος Τίτλος: DNA dreams Διάρκεια: 54΄
Σκηνοθέτης: Bregtje van der Haak
Επιστημονικό Πεδίο: Βιολογία/ Γενετική/ Νέες τεχνολογίες/ Επιδράσεις της επιστήμης στην κοινωνία Έτος Παραγωγής: 2013 Χώρα Παραγωγής: Ολλανδία
Τι θα γινόταν εάν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε τα γονίδια στα οποία οφείλεται η ανθρώπινη ευφυΐα; Θα ανοιγόταν άξαφνα μπροστά μας ένας θαυμαστός καινούργιος κόσμος βελτιωμένων ανθρώπινων όντων; Το ντοκιμαντέρ Όνειρα με το DNA προβάλλει τη νέα γενιά επιστημόνων στο BGI, το κορυφαίο ερευνητικό ινστιτούτο γονιδιωματικής της Κίνας. Το φιλμ παρακολουθεί τον 18χρονο Zhao Bowen, που προσπαθεί να βρει τη γενετική βάση της ευφυΐας αναλύοντας το DNA 2.000 χαρισματικών παιδιών. Στο εργαστήριο κλωνοποίησης του BGI, η 25χρονη Lin Lin αναπαράγει γουρούνια σε όλα τα σχήματα και μορφές. Βαθιά ερωτευμένη με τη δουλειά της, «νιώθει σαν μητέρα» των χοιριδίων που «συλλαμβάνονται» κάτω από το μικροσκόπιό της.
Υποτιτλισμένη / Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΛΥΚΕΙΟ
Μυστήρια της σκοτεινής ύλης 52΄
Πρωτότυπος Τίτλος: Le mystère de la matière noire Διάρκεια: 52΄
Σκηνοθέτης: Cécile Denjean Επιστημονικό Πεδίο: Διάστημα/ Αστρονομία
Έτος Παραγωγής: 2012 Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Το σύμπαν αποτελείται από άτομα. Εσύ, εγώ, τα αστέρια, ο ήλιος, ολόκληρο το σύμπαν αποτελείται από άτομα. Αυτό νομίζετε και αυτό είναι σίγουρα αυτό που διδαχτήκατε στο σχολείο. Και όμως σήμερα οι επιστήμονες πιστεύουν πως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Στην πραγματικότητα τα άτομα αποτελούν μόλις το 5% του σύμπαντος. Το υπόλοιπο 95% πιστεύεται ότι είναι ένα μυστηριώδες είδος ύλης, που ονομάζεται σκοτεινή ύλη, επειδή ακριβώς είναι αόρατη σε εμάς και διαθέτει μια σκοτεινή ενέργεια για την οποία δεν γνωρίζουμε τίποτα. Το πρόβλημα είναι ότι όσο περισσότερο τελειοποιούμε τα εργαλεία των ερευνών μας, τόσο αυτά μας αποκαλύπτουν το εύρος της άγνοιάς μας. Στην προσπάθεια κατανόησης ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια της επιστήμης, εργαστήρια σε όλο τον κόσμο επιδίδονται σε έναν φρενήρη αγώνα δρόμου. Ποιος θα κατανοήσει πρώτος από τι αποτελείται το 95% του σύμπαντος; Ποιος θα συλλάβει πρώτος έστω και ένα σωματίδιο αυτής της σκοτεινής ύλης; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα επιλύσει ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα που έχει ποτέ αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, μιας και σε αυτή την σκοτεινή ύλη κρύβεται το μέλλον του σύμπαντος.
Υποτιτλισμένη / Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΛΥΚΕΙΟ
Πληροφορίες : http://cine-istories2014.blogspot.gr/ 
Και στο 6974739122 καθημερινά 12-2 μμ
Η δράση cine-μαθήματα αποτελεί μια πολυεπίπεδη παρέμβαση στον χώρο της οπτικοαουστικής παιδείας σε επίπεδο Κρήτης. 
Ένα πλέγμα εκπαιδευτικών δράσεων οι οποίες απευθύνονται πρωτίστως σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και ένα «διαρκές» κινηματογραφικό φεστιβάλ που απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού συνθέτουν τα cine-μαθήματα.
Τα cine-μαθήματα αποτελούν μια ολιστική πρόταση για την εκπαίδευση και τον κινηματογράφο μοναδική περιφερειακή δράση του είδους της.
Τα cine-μαθήματα υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης με την συνεργασία φορέων και αρχών της αυτοδιοίκησης, του κινηματογράφου και του πολιτισμού.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook