Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας δεν είναι σε θέση να επαναπατρίσει στρατιώτες που προσβάλλονται από τον ιό Έμπολα, αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο σχετική έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάζει το περιοδικό και κατατέθηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Άμυνας Μάρκους Γκρούμπελ, η Γερμανία «δεν διαθέτει δικά της μέσα προκειμένου να διακομίσει ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα» και ενδεχόμενα κρούσματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν επί τόπου.

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι στελέχη του γερμανικού υπουργείου Άμυνας είχαν εκφράσει από την αρχή επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει αυτή η «αλυσίδα» προς την Γερμανία, καθώς υπάρχει μόνο ένα μικρό αεροπλάνο ειδικά εξοπλισμένο και αυτό ανήκει σε αμερικανική ιδιωτική εταιρεία. Από την πλευρά της Γερμανίας καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να εξοπλιστεί κατάλληλα ένα αεροσκάφος Airbus MedEvac της πολεμικής αεροπορίας.

Η υπουργός Άμυνας της χώρας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν πριν από λίγο καιρό είχε υποσχεθεί άμεση επιστροφή στην Γερμανία για τους Γερμανούς στρατιώτες οι οποίοι ενδεχομένως θα προσβληθούν από τον ιό ενώ υπηρετούν στην Αφρική.

«Σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, θα μεταφερθείτε πίσω στην Γερμανία και θα σας παρασχεθεί θεραπεία στην Γερμανία», είχε δηλώσει, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν 5.000 εθελοντές στρατιώτες για την αποστολή.

Το υπουργείο Άμυνας απέρριψε τους ισχυρισμούς του Der Spiegel, κάνοντας λόγο για «ανοησίες», ενώ, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η γερμανική αποστολή στην Αφρική θα ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου και ως τότε θα έχει στηθεί η «αλυσίδα διάσωσης».