Ένας στους τέσσερις Πορτογάλους ψηφοφόρους παραµένει αναποφάσιστος για το τι θα ψηφίσει, µόλις τρεις ηµέρες πριν από τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών και ενώ το µέγα θέµα είναι η οικονοµική διάσωση της χώρας. Επειτα από σύντοµη προεκλογική εκστρατεία, οι τελευταίες δηµοσκοπήσεις φέρουν το συντηρητικό Σοσιαλδηµοκρατικό Κόµµα του Πέντρο Πάσος Κοέλιο να προηγείται µε 37% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 32,2% για το Σοσιαλιστικό Κόµµα του απερχόµενου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες.

Τρίτο έρχεται το δεύτερο συντηρητικό κόµµα, το ∆ηµοκρατικό Κοινωνικό Κέντρο (12,7%) του Πάολο Πόρτας, επιτρέποντας έτσι στην πορτογαλική ∆εξιά να προσβλέπει στη δηµιουργία κυβέρνησης συνασπισµού. Βέβαια, αντίθετα µε ό,τι συµβαίνει στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, στην Πορτογαλία τα κόµµατα – µεεξαίρεση µόνο την παραδοσιακή Αριστερά – έχουν δεσµευθεί να σεβαστούν τους όρους του σχεδίου διάσωσης που υπέγραψε στις αρχές Μαΐου η κυβέρνηση Σόκρατες για τη χορήγηση δανείου ύψους 78 δισ. ευρώ τα επόµενα τρία χρόνια από την τρόικα. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να µειώσει το δηµόσιο έλλειµµα από 9,1% του ΑΕΠ το 2010 στο 5,9% φέτος και να φθάσει στο 3% έως το 2013.

Οµως λίγο πριν από τις κάλπεςτα στατιστικά στοιχεία για το βιοτικό επίπεδο των Πορτογάλων δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Σύµφωνα µε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, περίπου δύο εκατοµµύρια Πορτογάλοι, το 20% του πληθυσµού – οι µισοί, µάλιστα, άνω των 70 ετών –, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή µε λιγότερα από 280 ευρώ τον µήνα. Ενα βαρύ φορτίο για την απερχόµενη κυβέρνηση, αν και η διαρθρωτική φτώχεια της χώρας έχει µια πορεία τόσο µακρά ώστε να αφορά όλους τους προκατόχους των σοσιαλιστών στην εξουσία.

Απογοήτευση και αποχή

Οι Περισσότεροι Πορτογάλοι δεν  ανησυχούν για το ποιο κόµµα θα βγει αλλά για το πώς θα τα βγάλουν πέρα µε τα µέτρα αυστηρής λιτότητας που επιβάλλονται. Η καθηµερινότητα, λένε, θα είναι δύσκολη όποιος κι αν κερδίσει, διότι όλοι θα ακολουθήσουν το πρόγραµµα που υπογράφηκε µε την τρόικα. «∆εν έχω και τρελό ενθουσιασµό για να ψηφίσω», λέει ο 69χρονος Ζοζέ Αλµέιντα που πουλά λαχανικά σε λαϊκές αγορές.

«Μπορείς όµως να καταλάβεις ότι οι πολιτικοί φοβούνται να πουν ότι θα περικόψουν συντάξεις και θα αυξήσουν τους φόρους». οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι λό γω αυτής της κατάστασης και της αναπόφευκτης λιτότητας, όποιος και αν εκλεγεί, πολλοί Πορτογάλοι δεν θα πάνε στις κάλπες. Στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιανουάριο η αποχή έφθασε στο ποσοστό ρεκόρ του 50%. Κάποιοι φοβούνται ότι τώρα θα είναι ακόµη µεγαλύτερο.

tanea

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook