Στην πλήρη αξιοποίηση της Σύμβασης Συνεργασίας, που έχει υπογράψει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προχωρά ο ΕΛΓΑ, ενώ στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πιλοτική εφαρμογή προγράμματος εκτίμησης των ζημιών με τη χρήση σύγχρονων μέσων (GPS, GIS γεωχωρικά δεδομένα), με την οποία υποστηρίζει ότι θα επισπευσθεί ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Βασίλης Έξαρχος, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα άμεσα. Με τη χρήση όλων αυτών των σύγχρονων μέσων θέλουμε να πετύχουμε να γίνονται συντομότερα οι εκτιμήσεις για να καταβάλλονται γρηγορότερα οι αποζημιώσεις. Σε πρώτη φάση βέβαια οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ θα μπορούν με τους χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνουν με μεγαλύτερη διαφάνεια τις εκτιμήσεις των ζημιών».
Αναφερόμενος στις λεπτομέρειες εφαρμογής αυτού του προγράμματος, ο κ. Έξαρχος υποστηρίζει ότι «οι χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ θα φορτώνονται στο GPS και έτσι θα μπορεί ο εκτιμητής του ΕΛΓΑ να έχει μια πλήρη εικόνα των χωραφιών που έχουν την ζημιά, ώστε αν την υπολογίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην πιλοτική εφαρμογή εκτίμησης των ζημιών με τη χρήση σύγχρονων μέσων σε Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, επειδή σε αυτά τα υποκαταστήματα υπάρχει το προσωπικό που έχει μια εμπειρία και μπορεί να ασχοληθεί με αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα. Στη συνέχεια αυτό το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλα τα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού και αντίστοιχα εκπαίδευση του προσωπικού».
Η δυνατότητα πρόσβασης του ΕΛΓΑ στα ηλεκτρονικά συστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να βοηθήσει περαιτέρω, από τη νέα χρονιά, στην πιο έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων. Την ερχόμενη Τετάρτη (15/10/2014) θα υπάρξει μια συνάντηση των εκπροσώπων του ΕΛΓΑ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην οποία θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της Σύμβασης Συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο Οργανισμοί και ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και αυτό. Με την από κοινού χρήση σύγχρονων τεχνικών μέσων οι Διοικήσεις των δύο Οργανισμών επιδιώκουν λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη διαφάνεια στις συναλλαγές των αγροτών με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ πάνω στα νέα δεδομένα, ενώ στην πορεία θα φανεί αν θα είναι απαραίτητος ο οριοδείκτης (κάτοικος του χωριού, που ορίζεται από τον εκάστοτε δήμο, λειτουργεί ως εξωτερικός συνεργάτης του ΕΛΓΑ και έχει την ευθύνη να οδηγήσει τα συνεργεία του ΕΛΓΑ στα πληγέντα – από τη θεομηνία – χωράφια της περιοχής). «Μετά τη συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα έρθουν οι υπάλληλοι από τα υποκαταστήματα στη Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, για αν γίνει μια πρώτη συνάντηση, όπου θα συζητηθεί η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος», τονίζει ο κ. Έξαρχος.
Ακόμη προσθέτει ότι έχει ενταχθεί πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ, με το οποίο όλη η αλληλογραφία για τις δηλώσεις ζημιάς με τους κατά τόπους δήμους θα γίνεται σε ηλεκτρονική μορφή. Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει πιλοτικά μέχρι τον Αύγουστο του 2015 και αναμένεται να μπει σε πλήρη εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, οι γεωπόνοι εκτιμητές θα μπορούν να μπαίνουν στα χωράφια με το laptop και να κάνουν ταχύτερα τις εκτιμήσεις τους.
agrotypos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook