Στο Ζάπειο Μέγαρο, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ε. Βενιζέλου, Υπουργών, Βουλευτών και των 13 Δημάρχων που θα συμμετάσχουν στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος – μεταξύ των οποίων ήταν και ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης – παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ο Δήμος Μαλεβιζίου είναι ο μόνος δήμος της Κρήτης στον οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα και η επιλογή του έγινε βάση αντικειμενικών κριτηρίων αλλά και εξαιτίας των πολλών δομών εθελοντικής λειτουργίας που έχει δημιουργήσει την τελευταία 3ετία (κοινωνικό παντοπωλείο, ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης, κοινωνικό φαρμακείο, οδοντιατρείο, φυσικοθεραπευτήριο, κυτταρολογικό εργαστήριο, φροντιστήριο).

Από τις 15 Νοεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι – οι οποίοι υπολογίζονται στους 1500 για το δήμο Μαλεβιζίου – θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος το οποίο ξεκινά από τα 200 ευρώ τον μήνα για ένα άτομο και φθάνει στα 400 ευρώ τον μήνα για οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα χωρίς άλλα εισοδήματα.

Αμέσως μετά την παρουσίαση του προγράμματος, ο Δήμαρχος Κ. Μαμουλάκης συνοδευόμενος και από τον Βουλευτή Ηρακλείου Λ. Αυγενάκη, επισκέφτηκαν τον Αν. υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ν. Ταγαρά και συζήτησαν για το Κεραμούτσι, το «πράσινο χωριό» του δήμου Μαλεβιζίου, με τον Υπουργό να επιβεβαιώνει ότι το σημαντικό αυτό έργο θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014-2020.

Ο Κ. Μαμουλάκης στη συνέχεια, μαζί με τον Υφυπουργό Εργασίας Β. Κεγκέρογλου και τον Βουλευτή Ηρακλείου Λ. Αυγενάκη, συναντήθηκε με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Χρυσοχοΐδη με την ατζέντα να περιλαμβάνει μεγάλα έργα του δήμου Μαλεβιζίου, όπως είναι το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας του Γαζίου προϋπολογισμού 16.000.000 €, αλλά και την κατασκευή των κόμβων της Αγίας Πελαγίας. Του έδειξαν μάλιστα και σχετικό βίντεο που δείχνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το μείζον πρόβλημα που δημιουργείται στον κόμβο και τους κινδύνους που διατρέχουν καθημερινά οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να επισκεφτεί το επόμενο 15νθήμερο την περιοχή της Αγίας Πελαγίας, ζήτησε από τον Δήμο Μαλεβιζίου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου να συνεργαστούν προκειμένου να διευθετηθούν ορισμένες παράμετροι για τη δημοπράτηση του έργου, ενώ αντιμετώπισε θετικά και τη χρηματοδότηση του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού του Γαζίου.

Μετά τις συναντήσεις αυτές, ο Δήμαρχος Κ. Μαμουλάκης δήλωσε: «Φεύγω από την Αθήνα με θετικά συναισθήματα από τις συναντήσεις που είχαμε με τους Υπουργούς κ. κ. Χρυσοχοΐδη και Ταγαρά. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε με στόχο να δοθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που μας απασχολούν και αισιοδοξώ ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό κ. Β. Κεγκέρογλου, καθώς και τον Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκη για τη βοήθεια και τη συμμετοχής τους στις συναντήσεις αυτές».

Τον Δήμαρχο συνόδευε η Εντεταλμένη Σύμβουλος Κοινωνικών υπηρεσιών και Δομών και Πρόεδρος της Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ. Εύη Αποστολάκη.