Την αγάπη τους για την Κρήτη και το Νίκο Καζαντζάκη εξέφρασαν Γάλλοι φιλέλληνες, μέλη του συλλόγου «Αλσατία-Κρήτη» που επισκέφθηκαν σήμερα την Περιφέρεια Κρήτης με επικεφαλής τον Πρόεδρο τους καθηγητή Ζαν Κλοντ Σβέντεμαν.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας θερμά τους φιλέλληνες λάτρεις της Κρήτης, τους χαρακτήρισε ως τους καλύτερους πρεσβευτές του νησιού και της Ελλάδας στο εξωτερικό. Οι Γάλλοι φιλέλληνες συνοδεύονταν στη Περιφέρεια Κρήτης από τον Πρόεδρο του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη, Στέλιο Ματζαμπετάκη.

Οι φιλέλληνες είναι μέλη του Γαλλικού τμήματος των Φίλων Ν. Καζαντζάκη, και βρίσκονται στη Κρήτη στο πλαίσιο της τελετής αδελφοποίησης του Μουσείου Καζαντζάκη με τον Οίκο Άλμπερτ Σβάιτσερ πριν από λίγες ημέρες στο Ηράκλειο (Μυρτιά).

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, γνωρίζεται με τον κ. Σβέντεμαν, από την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής. «Είστε ένας πολύτιμος πρεσβευτής της Κρήτης και της Ελλάδας, στο εξωτερικό που για 34 και πλέον χρόνια έχετε κάνει πράξη το σύνθημα: Είμαστε όλοι Έλληνες. Σας ευχαριστούμε για την πολύχρονη παρουσία και την υποστήριξή σας στην Κρήτη».

Ο κ. Σβέντεμαν εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποδοχή στη Περιφέρεια δηλώνοντας: «Έχω έρθει πάνω από 100 φορές στη Κρήτη τα τελευταία 34 χρόνια, και θέλω και οι συμπατριώτες μου να αγαπήσουν το νησί όπως εγώ. Όποτε βρίσκομε στο νησί νιώθω συγκινημένος για όλα αυτά που μου προσφέρει, την ιστορία, τον πολιτιστικό πλούτο, το περιβάλλον».

Ο κ. Σβέντεμαν έρχεται στην Κρήτη για 34 συναπτά έτη, ενώ παράλληλα φιλοξενεί ομάδες επιχειρηματιών και εκπαιδευτικών σε θεματικές επισκέψεις που οργανώνει. Είναι καθηγητής γαλλικής φιλολογίας, και διδάσκει αρχαία Ελληνικά και λατινικά στο εξωτερικό.

Το 1996 ίδρυσε το Σύλλογο Αλσατία- Κρήτη, που αριθμεί περί τα 1050 μέλη. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Συλλόγου, το Καβούσι Ιεράπετρας, έχει αδελφοποιηθεί με κοινότητα κοντά στο Στρασβούργο. Λόγω της αδελφοποίησης, τόνοι κρητικών προϊόντων από την εύφορη περιοχή του Καβουσίου, εξάγονται κάθε χρόνο στην Αλσατία για τα μέλη του Συλλόγου.

Ελαιόλαδο, μέλι, παξιμάδι, γλυκά, μαλωτήρα, ρίγανη και άλλα προϊόντα της Κρητικής γης, φτάνουν κάθε χρόνο σε γαλλικά τραπέζια. Επίσης ο Σύλλογος έχει προωθήσει τη συνεργασία Ρεθύμνου και Στρασβούργου, η οποία έχει επεκταθεί και στα κεραμικά του ιστορικού οικισμού του Ρεθύμνου, Μαργαρίτες.

Από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου, είναι ο δημοσιογράφος Ηρακλής Γαλανάκης, που ήταν παρόν στη σημερινή εκδήλωση.