Οκτώ ταινίες από την σφαίρα της επιστήμης και του πολιτισμού περιλαμβάνει το πρόγραμμα προβολών του 2ου Πανοράματος Κινηματογράφου cine-Ιστορίες 2014 που ξεκινάει την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Θέμα τόσο της κινηματογραφικής συνάντησης όσο και των παράλληλων δράσεων η συνάντηση «Τέχνης και Επιστήμης» , «Πολιτισμού και επιστήμης»

Ταινίες που αναδεικνύουν την συνάντηση τέχνης και επιστήμης αλλά και σημαντικοί επιστήμονες οι οποίοι δουλεύουν στη βάση της συνάντησης των τεχνών θα αποτελέσουν το επίκεντρο των κινηματογραφικών προβολών .

Μια σημαντική συνεργασία με το κέντρο έρευνας και επιστήμης CAID και το ομότιτλο φεστιβάλ φέρνει στο πρόγραμμα του πανοράματος 4 ντοκιμαντέρ με ότι ποιο σύγχρονο υπάρχει στον προβληματισμό και τις αναζητήσεις της επιστήμης. Τέσσερα διαμάντια (Η επιστήμη της αναδημιουργίας, Ντόπινγκ εγκεφάλου, Μυστήρια της σκοτεινής ύλης,Όνειρα με το DNA ) τόσο από πλευράς κινηματογράφησης όσο και από πλευράς εμπλουτισμού των γνώσεων μας σε επιστημονικούς τομείς αιχμής θα έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε στην μεγάλη οθόνη του πανοράματος.

Παράλληλα τέσσερις ταινίες μυθοπλασίας (Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ, Το δωμάτιο του Fermat , Proof , π ) από τις ποιο καλές κατά πολλούς στο πεδίο όπου συναντιούνται η φυσική και τα μαθηματικά με την κινηματογραφική τέχνη θα συμπληρώσουν το παζλ της δημιουργικής αναζήτησης αλλά και του κινηματογραφικού ταξιδιού.

Πρόγραμμα Προβολών
Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

18:00 – 19:00
Η επιστήμη της αναδημιουργίας
Σκηνοθέτης: Thibaut Martin
Διάρκεια: 52΄

Φανταστείτε ένα ζωντανό, με σάρκα και οστά, δεινόσαυρο, μαμούθ ή Νεάντερνταλ. Πρόκειται για μια ιστορία από τα έσχατα σύνορα της επιστήμης. Το ντοκιμαντέρ Η Επιστήμη της αναγέννησης είναι μια σφαιρική επιστημονική αναζήτηση σχετικά με τον τρόπο προσδιορισμού της αλληλουχίας του DNA και τη βιο-μοριακή κλωνοποίηση,

19:10 – 21:15
Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ
Σκηνοθεσία: Gus Van Sant
Διάρκεια: 126\’

Το ευφυέστερο μυαλό ενός κορυφαίου αμερικανικού πανεπιστημίου δεν είναι κάποιος καθηγητής, αλλά αυτός που καθαρίζει τα πατώματα της σχολής, ο Γουίλ Χάντινγκ. Εκτός από καθαριστής, ο Χάντινγκ είναι και ένας πεισματάρης, άφραγκος, νέος άνδρας, που περνάει το χρόνο του πίνοντας μπίρες με τα φιλαράκια του στην κακόφημη συνοικία της Βοστόνης, μπλέκοντας συνεχώς σε καυγάδες…

21:20 – 22: 10
Ντόπινγκ εγκεφάλου
Σκηνοθέτης:Hannah Prinzler/ Christian Schidlowski
Διάρκεια: 52’

Ξεχάστε τα προβλήματα ισορροπίας μεταξύ προσωπικής ζωής και δουλειάς: Μια νέα γενιά φαρμάκων υπόσχεται απεριόριστη αύξηση της παραγωγικότητας χωρίς ανάγκη για ξεκούραση ή ύπνο. Το Ντόπινγκ εγκεφάλου αποτελεί την τελευταία μόδα μεταξύ των υπερβολικά φιλόδοξων ανθρώπων.

22: 20 – 23:40

Το δωμάτιο του Fermat
Σκηνοθέτης Luis Piedrahita / Rodrigo Sopeña
Διάρκεια 88΄

Τέσσερις Μαθηματικοί παγιδεύονται μέσα σε ένα δωμάτιο που όσο περνάει η ώρα συρρικνώνεται, απειλώντας να τους συνθλίψει. Ο μόνος τρόπος να γλιτώσουν, είναι να λύσουν μια σειρά από μαθηματικούς γρίφους.

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014
18:00 – 19:00

Μυστήρια της σκοτεινής ύλης 52΄
Σκηνοθέτης: Cécile Denjean
Διάρκεια: 52΄

Το σύμπαν αποτελείται από άτομα. Εσύ, εγώ, τα αστέρια, ο ήλιος, ολόκληρο το σύμπαν αποτελείται από άτομα. Αυτό νομίζετε και αυτό είναι σίγουρα αυτό που διδαχτήκατε στο σχολείο. Και όμως σήμερα οι επιστήμονες πιστεύουν πως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.

19:10-21:00
Proof
Σκηνοθεσία: Τζον Μάντεν
Διάρκεια: 96\’

Η Κάθριν, είναι μια γοητευτική νεαρή, που φροντίζει επιμελώς σε όλη της τη ζωή, τον ηλικιωμένο πατέρα της που είναι ένας ιδιοφυής μαθηματικός. Όταν εκείνος θα πεθάνει, η Κάθριν, που πάσχει από σχιζοφρένεια, πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη, ενώ στην άκρη του μυαλού της έχει μοναδικό σκοπό να συνεχίσει το έργο του πατέρα της.
21:10 – 22:05
Όνειρα με το DNA
Σκηνοθέτης: Bregtje van der Haak
Διάρκεια: 54΄

Τι θα γινόταν εάν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε τα γονίδια στα οποία οφείλεται η ανθρώπινη ευφυΐα; Θα ανοιγόταν άξαφνα μπροστά μας ένας θαυμαστός καινούργιος κόσμος βελτιωμένων ανθρώπινων όντων
22:15 – 23:40
π
Σκηνοθεσία/Σενάριο: Darren Aronofsky
Διάρκεια: 83\’

Η φιλοδοξία του Max να ανακαλύψει τον αριθμό εκείνο που θα εξηγήσει την συμπεριφορά του σύμπαντος –και που κατά κάποιους άλλους είναι το πραγματικό όνομα του Θεού- προκαλεί το ενδιαφέρον πολλών και ετερόκλητων ομάδων, από μια αίρεση αποκρυφιστών μέχρι τη γειτόνισσα του Devi!

Το ημερήσιο εισιτήριο του πανοράματος είναι
5 ευρώ και δίνει την δυνατότητα στον κάτοχο του να παρακολουθήσει το πρόγραμμα όλης της ημέρας

Το πανόραμα διοργανώνει η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και η «Πυξίδα της Πόλης» με την συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, των Δήμων Χανίων και Πλατανιά, του ΜΑΙΧ, καθώς και μιας μεγάλης ομάδας φορέων αλλά και ανθρώπων του Κινηματογράφου όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, το Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών – Caid, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, Το Κινηματογραφικό Εργαστήρια Χανίων, η δράση safari internet, το Νεανικό Πλάνο. Όλοι μαζί συναντιόμαστε για την υλοποίηση του Πανοράματος πιστεύοντας στην ανάπτυξη μιας σημαντικής κινηματογραφικής (και όχι μόνο) δράσης στα Χανιά.

Αναλυτικά πληροφορίες για το πρόγραμμα του 2ου Πανοράματος Κινηματογράφου και άλλων Τεχνών – cine-Istories 2014 – στην διεύθυνση : http://cine-istories2014.blogspot.gr/

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook