To τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρόσα» εισήλθε το μεσημέρι της Δευτέρας στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ λίγο μετά τις 6:30 το πρωί της Δευτέρας, συνοδευόμενο από υποστηρικτικά σκάφη, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας, δια του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το σκάφος συνοδεύεται από τα υποστηρικτικά πλοία M/V Bravo και M/V Deep Supporter και μια φρεγάτα.

Η Άγκυρα έιχε «δεσμεύσει» περιοχές για σεισμικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ από τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου έως και την 30ή Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Αμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, τόνισε ότι πρόκειται για μια προκλητική και παράνομη ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και ταυτόχρονα υπονομεύει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι της Δευτέρας ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία εξετάστηκε η κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τις τουρκικές προκλήσεις.

Στη συνεδρίαση, έγινε ανασκόπηση της πορείας του Κυπριακού, συζητήθηκαν οι τουρκικές ενέργειες και αναλόγως των εξελίξεων τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης, όπως ανάφερε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα συνεχιστεί και αύριο, Τρίτη, οπότε θα ανακοινωθούν και τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης της Λευκωσίας.

Σημείωσε, επίσης, ότι υπήρξε ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ο κύπριος πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης ενημέρωσε τα κόμματα για όλες τις εξελίξεις, ενώ σε κλίμα συναντίληψης ακούστηκαν εισηγήσεις τόσο από τους αρχηγούς των κομμάτων όσο και από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Αθήνα: Καλούμε την Τουρκία να ανακρούσει πρύμναν

Καταδικάζει η Αθήνα την παρουσία του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρόσα» εντός της κυπριακής ΑΟΖ με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο να καλεί την Άγκυρα να ανακρούσει πρύμναν και να κινηθεί στο πλαίσιο του διεθνούς νομιμότητας.

Επίσης, καλεί την Τουρκία να αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει, διαφορετικά θέτει σε κίνδυνο τόσο τη δική της ευρωπαϊκή πορεία όσο και την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Την ώρα που η προσοχή όλων θα έπρεπε να είναι στραμμένη στο Κομπάνι, στον ISIS και στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, συνεχίζει ο κ. Βενιζέλος, «το μέτωπο διασπάται και η ευθύνη της Τουρκίας είναι τεράστια».

Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρόσα» εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ λίγο μετά τις 6:30 της Δευτέρας, συνοδευόμενο από δυο υποστηρικτικά σκάφη. Η Άγκυρα έιχε «δεσμεύσει» περιοχές για σεισμικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ από τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου έως και την 30ή Δεκεμβρίου.

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Δυστυχώς, η Τουρκία δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς κοινότητας, δεν άκουσε τη φωνή του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς νομιμότητας.

» Το πλοίο της, το Barbaros, βρίσκεται στην περιοχή της Κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και υφαλοκρηπίδας και θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει έρευνες που προφανώς συνιστούν βάναυση προσβολή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας γιατί στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

» Δεν διεκδικεί εκεί κάτι η Τουρκία. Η Τουρκία φαίνεται να ενεργεί εκεί εξ ονόματος του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Άρα, ο πυρήνας της υπόθεσης είναι η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την υπόσταση και τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία, όμως, είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, κράτος που αναγνωρίζεται διεθνώς από όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, εκτός από την Τουρκία.

» Αν η Τουρκία δεν αντιληφθεί ότι η Κυπριακή δημοκρατία υπάρχει, θέτει η ίδια ανυπέρβλητα εμπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική. Αν η Τουρκία δεν αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει, τότε δεν υπάρχει πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συνύπαρξη και τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων.

» Η Τουρκία υπονομεύει τον διάλογο στην Κύπρο και δημιουργεί μια εστία κρίσης, τη στιγμή που η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη – και πρέπει να είναι στραμμένη – στο Κομπάνι, στον ISIS, στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και στις κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στη νότια και στην ανατολική γειτονία της. Δυστυχώς, το μέτωπο διασπάται και η ευθύνη της Τουρκίας είναι τεράστια.

» Γι΄αυτό την καλούμε να ανακρούσει πρύμναν, όχι μόνον το πλοίο, αλλά και η εξωτερική της πολιτική, και να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, να υποβοηθήσει και να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας που είναι το ασφαλές πλαίσιο και για τις διμερείς μας σχέσεις αλλά και για την ευρωπαϊκή της πορεία».

Ανακοίνωση του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας
του ΣΥΡΙΖΑ

Το απόγευμα της Δευτέρας, το τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η τελευταία πρόκληση της Τουρκικής Κυβέρνησης σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κλιμακώνεται με την είσοδο του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους Barbaros τις πρωινές ώρες σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ, πράξη που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα στα ανατολικά της Κύπρου ξεκινούν ασκήσεις του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού , ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η αεροπορία και το ναυτικό του ξεκινούν κοινές ασκήσεις με την Κύπρο με πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη.

Σε μια εύφλεκτη περιοχή , όπου η εμφύλια σύρραξη στη Συρία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και η προέλαση των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους είναι γεγονός τόσο στη βόρεια Συρία, όσο και στο Ιρακινό Κουρδιστάν και το κεντρικό Ιράκ, αποτελούν μια πρωτόγνωρη και άκρως επικίνδυνη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων για την περιοχή που δυναμιτίζει όλη τη Μέση Ανατολή και τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Η τραγωδία του 1,5 εκατομμυρίου προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές, που βρίσκονται κυρίως στην Νοτιο-Ανατολική Τουρκία , είναι μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί, ενώ η ανθρωπινή ζωή και η αξιοπρέπεια έπονται των μεγάλων γεωπολιτικών και ενεργειακών συμφερόντων περιφερειακών και μεγάλων δυνάμεων.

Η ηρωική αντίσταση των μαχητών στο Κομπάνι δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις ευρωατλαντικές δυνάμεις, αλλά και την τουρκική κυβέρνηση που θεωρητικά κόπτονται για τα δικαιώματα των λαών και τη Δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις σε κινηματικό και κοινοβουλευτικό πεδίο, μέσα και έξω από την Ελλάδα, ώστε να τερματιστεί η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και να ευοδωθεί ένας πραγματικός και ουσιαστικός διάλογος για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προκειμένου οι δυο κοινότητες να συμβιώσουν ειρηνικά και αρμονικά σε μια δικοινοτική διζωνική Κύπρο με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατούς κατοχής, χωρίς Νατοϊκή κηδεμονία.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Όπως ανακοινώθηκε από το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros εισήλθε στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), συνοδεία δύο υποστηρικτικών πολεμικών πλοίων.

Η κίνηση αυτή αποτελεί υλοποίηση των τουρκικών απειλών για την έναρξη σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη, που συνδέεται με την όξυνση του ανταγωνισμού στην περιοχή για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου.

Το ΚΚΕ καταδικάζει την προκλητικότητα της Τουρκίας που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και διαιωνίζει με όλα τα μέσα το καθεστώς κατοχής μεγάλου τμήματος του νησιού.

με πληροφορίες από in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook