Νέο επεισόδιο καταγράφηκε σήμερα στο θρίλερ της Βαλτικής καθώς αεροσκάφη του ΝΑΤΟ κατεδίωξαν ρωσικό κατασκοπικό.
Η Εσθονία κάλεσε για εξηγήσεις τον Ρώσο πρέσβη λόγω της νέας παραβίασης συνόρων από ένα μαχητικό Ilyushin-20, το οποίο βρισκόταν μέσα στον εναέριο χώρο της για περίπου ένα λεπτό. Οι εσθονικές στρατιωτικές δυνάμεις ισχυρίζονται πως το εν λόγω αεροσκάφος είχε αποστολή κατασκοπείας, όμως η Μόσχα έσπευσε να δηλώσει πως βρισκόταν εκεί λόγω άσκησης και πως δεν παραβίασε κανέναν εναέριο χώρο.
Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, το ρωσικό αεροσκάφος, απογειώθηκε από το Καλίνινγκραντ, και αρχικά παρεμποδίστηκε από F-16 της Δανίας όταν έφτασε στα δανέζικα σύνορα, και έκανε στροφή προς τον βορρά και τη Σουηδία. Εκεί αναχαιτίστηκε από σουηδικά αεροσκάφη και μπήκε στον εναέριο χώρο της Εσθονίας για περίπου ένα λεπτό πριν εκδιωχθεί από πορτογαλικά F-16.
Εκπρόσωπος του υπουργείου άμυνας της Ρωσίας είπε ότι το εν λόγω αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Κράμπροβο του Καλίνινγκραντ και πέταξε «πάνω από διεθνή ύδατα στη θάλασσα της Βαλτικής» και πως η πτήση διεξήχθη σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς χρήσης του εναέριου χώρου.
Η νέα παραβίαση συνέβη στον απόηχο του μυστηρίου της περασμένης βδομάδας, κατά το οποίο η Σουηδία, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αποκάλυψε ότι ένα υποβρύχιο, πιθανώς ρωσικό, εθεάθη στο νότιο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook